Thierry Henry kispados, Lilian Thuram Európa-bajnoki rekorder lesz

Vágólapra másolva!
2008.06.09. 13:28
A francia válogatott történelmében egy új éra kezdődik ma este, ugyanis 1996 óta először szerepelnek egy nagy tornán Zinedine Zidane (és Fabien Barthez) nélkül. Egy öreg motorosra azonban most is számíthatnak: Lilian Thuramra.
Te jó ég, mi lesz ha nem játszhatok? - kap fejéhez Thierry Henry. Raymond Domenech kapitány és jobbkeze, Lilian Thuram vidáman tekint a jövőbe.
Action Images
Te jó ég, mi lesz ha nem játszhatok? - kap fejéhez Thierry Henry. Raymond Domenech kapitány és jobbkeze, Lilian Thuram vidáman tekint a jövőbe.
Te jó ég, mi lesz ha nem játszhatok? - kap fejéhez Thierry Henry. Raymond Domenech kapitány és jobbkeze, Lilian Thuram vidáman tekint a jövőbe.
Action Images
Te jó ég, mi lesz ha nem játszhatok? - kap fejéhez Thierry Henry. Raymond Domenech kapitány és jobbkeze, Lilian Thuram vidáman tekint a jövőbe.

Lilian Thuram, a kőkemény hátvéd 1996, 2000 és 2004 után negyedik kontinenstornájára készül, s bár jó néhány mérkőzés áll már a háta mögött, erre az összecsapásra biztosan emlékezni fog. Eddig ugyanis Luis Figóval, Karel Poborskyval és Zinedine Zidane-nal állt holtversenyben az Európa-bajnokságok pályára lépési örökranglistáján 14 egységgel, de ma este megelőzi riválisait.

"Nem a legjobb előjelekkel készülünk, de az ilyen szituációk rendre feljavítják játékunkat” – bizakodott a csúcstartó.

Most a fiataloké lesz a terep és a főszerep: a csapatkapitány Patrick Vieira ugyanis húzódása miatt biztosan nem játszhat, s a múlt héten Thierry Henry is kidőlt a sorból. Vieira helyére a lyoni Jérémy Toulalan ugorhat be, míg Henry helyett Nicolas Anelka kerülhet a kezdőbe – de a franciák elsősorban nem tőle, hanem a fiatal Karim Benzemától várják a gólokat.

Toulalan neve nem túl ismert Franciaországon kívül, pedig 2006 óta rendre tagja az Év válogatottjainak. Talán a rossz előjelek miatt, kollégája, Claude Makelele nem bízza el magát:

„Románia kemény ellenfél, megvan a saját stílusuk és a torna egyik legjobb csapatát alkotják. A csoport minden tagjának okozhatnak meglepetéseket s különösen Adrian Mutut tartom veszélyesnek”.

Ebbéli véleményében csatlakozott hozzá Thuram is, aki szintén a román szépfiút nevezve meg, mint akire különösképpen figyelnie kell.

VOLT KAPITÁNYUNK MEGMONDJA

Lotthar Mattäus, az Eurosport "misztikus" szakértője francia győzelmet vár:

"A franciák biztosan nem a legjobb formában kezdik a tornát, de tapasztalatuknak köszönhetően győzni fognak a románok ellen. A románok támadójátéka veszélyes, de a gallok védelme szilárdan áll a lábán és rutinjuknak, valamint jobb egyéni képességű játékosaiknak köszönhetően, ha szorosan is, de legyőzik a balkániakat".
Raymond Domenench, a franciák szövetségi kapitánya viszont nem aggódik Mutu miatt, mondván, a román válogatott nem egy játékosból áll, hiszen több tehetséges futballistával is rendelkeznek.

„Mindenre oda kell figyelni! Edzőként folyton azon töprengesz, mindent megtettél-e, hogy jól felkészítsd csapatodat, de akkor sem tudod, mi fog történni a pályán – filozofált a világbajnoki ezüstérmes mester. – Három erős ellenfél áll velünk szemben s mindannyian fenik ránk a fogukat.”

Domenech egyáltalán nem becsüli le a románokat, kemény mérkőzésre számít s kiemelte, hogy ellenfelük stílusa hasonlít az olaszokéhoz, hiszen „egyénileg kiválóan képzett játékosokkal rendelkeznek s taktikailag is fegyelmezettek”.

A románok extravagáns szövetségi kapitánya, a franciákat egyébként a világ egyik legerősebb gárdájának tartó Victor Piturca egészséges önbizalommal készül a csoportnyitóra, s nem is titkolja, hogy győzelemre készül.

"Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mi diadalmaskodnánk – vélekedett az egykori kiváló támadó. – A stratégiánk ezt célozza, bár ha döntetlenre végeznénk, akkor sem esnénk kétségbe, hiszen három igen kemény ellenfelünk van csoportunkban. A labdarúgás csupán egy játék, ahol néha a szerencsésebb fél győz. Az összeállítást illetően egy-két poszton még vannak kétségeim, egy ember helye azonban egészen biztos: Cristian Chivué.”

Az edzőkedvenc Chivu már a 2000-es Eb-n is megfordult, most pedig a csapatkapitányi karszalagot is viselheti. Az Interben közép- és balhátvédként szerepel, Piturca azonban más pozícióban számol vele.

"Eredetileg középhátvéd vagyok, de középpályásként játszom a válogatottban, mert edzőm szerint ezzel jobban tudom segíteni a csapatot – törődött bele sorsába és posztjába a csapatkapitány. – De mind a 11 játékosunk védekezik és támad egyszerre, ebben rejlik erőnk és sikereink is ennek köszönhetők. A selejtezők során már bizonyítottunk, remélem, most is.”

Jó hír a román drukkerek számára, hogy a megbízható középhátvéd, Dorin Goian felépült Achilles-sérüléséből és elfoglalhatja helyét a kezdőben.

Taktikailag nem sok meglepetést hozhat a mérkőzés, az összeállítások rem rejtenek csemegéket, mindkét kapitány ragaszkodik a selejtezők végére összeállt tizenegyhez. A galloknál Ribéry játékára érdemes figyelni, míg a románoknál a kivételes adottságokkal rendelkező középpályás, Nicolae Dica győzheti meg végleg a megfigyelőket, hogy egy jobb „nyugati” csapatot is megérdemel.

A várható kezdőcsapatok:

ROMÁNIA: Lobont – Contra, Tamas, Goian, Rat – Cocis, Radoi, Chivu, Nicolita – D. Niculae, Mutu
FRANCIAORSZÁG: Coupet – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Ribéry, Toulalan, Makelele, Malouda – Anelka, Benzema.

ÖRÖKMÉRLEG

Románia-Franciaország
3 győzelem
1 döntetlen
6 vereség
Gólarány: 12-14


THURAM EMLÉKEI 1996-BÓL

Az 1996-os Eb-n is találkozott egymással a két csapat, akkor Angliában a gallok Dugarry találatával 1-0-ra győzték le a románokat, s Lilian Thuram már akkor is pályára lépett.

A két csapat akkori összeállítása:

Románia: Bogdan Stelea - Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Ioan Lupescu, Selymes Tibor - Gheorghe Popescu - Dorinel Munteanu, Gheorghe Mihali, Gheorghe Hagi - Marius Lacatus, Florin Raducioiu;

Franciaország: Bernard Lama - Lilian Thuram, Laurent Blanc, Marcel Desailly, Eric Di Meco - Vincent Guérin, Didier Deschamps, Christian Karembeu - Zinédine Zidane - Youri Djorkaeff, Christophe Dugarry.


LILIAN THURAM ÖSSZES VÁLOGATOTTBAN SZERZETT GÓLJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik