Dadogós főpróba: Németország nem bírt Fehéroroszországgal

Vágólapra másolva!
2008.05.27. 20:01
A kaiserslauterni Fritz Walter-stadion nem bizonyult jó ómennek a 2004-es Európa-bajnokság előtt: a Nationalelfet ekkor a magyar csapat győzte le felkészülési mérkőzésen. Nos, a „vörös ördögök” arénája most se hozott sokkal több szerencsét: a túl kényelmes németek 2–0-s előnyből adták döntetlenre a meccset Fehéroroszország ellen.
Ekkor még minden szép és jó volt: Klose (pirosban) a kapust kicselezve szerzi a németek első gólját
Fotó: Reuters
Ekkor még minden szép és jó volt: Klose (pirosban) a kapust kicselezve szerzi a németek első gólját
Ekkor még minden szép és jó volt: Klose (pirosban) a kapust kicselezve szerzi a németek első gólját
Fotó: Reuters
Ekkor még minden szép és jó volt: Klose (pirosban) a kapust kicselezve szerzi a németek első gólját

Utolsó mérkőzését játszotta a mallorcai edzőtáborából hazatérő német válogatott a szerdai keretszűkítés előtt: több lehetősége tehát már nem volt a kiegészítő játékosoknak, hogy bizonyítsák Joachim Löwnek, helyük van az Eb-re utazók között.

Nos, a Nationalelf alapemberei az első félidőben jelezték, semmi kedvük nincs kikerülni a kezdőből. A 10. percben Podolski passzát a lesgyanús helyzetből kilépő Klose kapta, a Bayern csatára higgadtan elfektette Homutovszkijt, majd az üresen tátongó kapuba gurított.

Tíz perccel később némi fehérorosz segédlettel megduplázták az előnyt a házigazdák: Odonkor kanyarított középre jobbról, a relatív ártalmatlan beadástól pedig Koritko úgy megijedt, hogy sikeresen a saját hálójába belsőzött egy suta mozdulattal…

A németek ezzel nagyjából le is tudták a rohamokat, a vendégek pedig nem tudták megtalálni az utat Jens Lehmann mellett: Romascsenko és Vjacseszlav Hleb lövését is hárította a Nationalelf portása.

JOACHIM LÖW

„Csalódott vagyok, hogy kiengedtük a 2–0-s vezetést a kezünkből. A kemény edzőtábor után fáradtak voltak a játékosaim, és a cserék nem tudták felvenni a ritmust. Tizenkét nap múlva egy sokkal jobb német válogatottat láthat mindenki, ezt ígérem.”
Fordulás után lehetőséget kaptak az Eb-repülőjegyükért küzdők is: Marinnak egy félideje, Helmesnek és Neuville-nek tíz perccel kevesebb ideje volt a bizonyításra. Különösen az utóbbi kettőnek lehetett ez fontos, hisz a „másodosztályú” csatárok közül Löw egyet biztos, hogy kihagy az utazók közül.

A németek ehhez képest nem villogtak túlzottan, egy védelemből felpasszolt labda után pedig Putilo meg sem állt a kapuig. Jens Lehmann 681 perc elteltével kapott újra gólt a nemzeti együttesben, ezzel a teljesítményével ő a góltalansági csúcstartó a német válogatottban.

Löw csapata ettől kissé felébredt, de az igen agilis Trochowski vezetésével több helyzetet is kihagytak a németek, és ennek meg is lett a böjtje.

A Lehmannt többször is tesztelő fehéroroszok a 88. percben a német térfél közepén szereztek labdát, Putilo pedig tizenhét méterről küldött pattogós lövést a kapuba – talán hárítható lett volna a próbálkozás…

Joachim Löw szerda délben szűkíti a keretét, szombaton, Szerbia ellen pedig a Nationalelf Gelsenkirchenben búcsúzik közönségétől a kontinenstorna előtt.

BARÁTSÁGOS VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉS

Németország–Fehéroroszország 2–2 (Klose 10., Koritko 20. – öngól), ill. Buliga (61., 88.)

A NÉMET PROGRAM

Május 31. Szerbia (barátságos)
Június 8. Lengyelország (Euro2008)
Június 12. Horvátország (Euro2008)
Június 16. Ausztria (Euro2008)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik