Nyughatatlan veterán

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2008.05.24. 00:26
Belátható távolságra került tőlünk az Európa-bajnokság, 14 nap múlva Bázelben a Svájc–Csehország mérkőzéssel megkezdődik a 13. európai seregszemle. Lassan a csapatok is hangolnak, mi pedig nem szeretnénk már a bemelegítésnél lemaradni, ezért igyekszünk bemutatni, kik szeretnének szórakoztatni bennünket június 7. és 29. között Svájcban, illetve Ausztriában. Sorozatunk zárásaként Svédországgal, pontosabban Henrik Larssonnal foglalkozunk.

Az eset nagyjából ahhoz hason lítható, mint amikor a tenisz hőskorában Wimbledon éppen aktuális bajnokának csak a döntőben kellett pályára lépnie kihívójával szemben.

Henrik Larsson egy másodpercet sem játszott a selejtezősorozatban, a 16-os döntőben viszont megtaláljuk a nevét a keretben, és ne legyenek kétségeink, pályára lép majd, még az is lehet, hogy kezdőként. Minden idők egyik legjobb svéd futballistája ugyanis igent mondott a kapitány, Lars Lagerbäck felkérésére, így – pályafutása során harmadszor (!) revideálva elhatározását – ismét magára húzza a válogatott szerelését.

„Két éve, a németországi világbajnokság után teljesen magam alatt voltam, annyira bosszantott a csapat gyenge szereplése, meg persze a sajátomé. Nem hittem volna, hogy azok után valaha is élvezni fogom a futballt” – magyarázta májusban, visszatérésének hivatalos bejelentése alkalmával a 36 esztendős csatár, aki az imént említett vb nyolcaddöntőjében büntetőt rontott a házigazda németek ellen. S hogy miért van szüksége a svédeknek egy „aggastyánra”? Nos, elsősorban azért, mert Larssonon mintha nem fogna az idő. Klubcsapatában, a Helsingborgban nemcsak a bajnokságban, hanem az UEFA-kupában is lődözte a gólokat, a nemzetközi hadszíntéren hatszor volt eredményes, többször, mint például az övénél lényegesen erősebb együttesben futballozó Miroslav Klose (Bayern) és Dimitar Berbatov (Tottenham).

„Értékes ember és természetesen értékes futballista. Kevés olyan játékos van a világon, aki a nagy tornákon rendszeresen jól teljesít, márpedig Henke ilyen. Éppen ezért beszéltem rá, hogy jöjjön” – indokolta megdöntését Lagerbäck.

És tényleg: a 2000-es Európabajnokság óta, vagyis a legutóbbi négy világeseményen egyik svéd futballista sem szerzett nála több gólt. De továbbmegyünk, a 2006-os vb-n, illetve a 2004-es Eb-n szerzett 11 svéd találatból Henke négyet tudhat magáénak, a fennmaradó hétből hatot pedig Fredrik Ljungberg, Marcus Allbäck és Zlatan Ibrahimovic 2-2-es leosztásban – ezt csak azért érdemes hangsúlyozni, mert Larsson mellett ők is ott lesznek a közelgő Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik