Henke Larsson harminchat évesen is harcol a kezdőcsapatért

Vágólapra másolva!
2008.05.23. 00:01
Öt országban 543 mérkőzés, 308 gól – ez a mérlege klubcsapataiban. 93 találkozón 36 gól – ez pedig a „háromkoronások” sárga-kék színeiben. Mint ebből is látszik, Henrik Larsson minden idők egyik legveszélyesebb svéd csatáraként készülhet az osztrák-svájci labdarúgó Eb-re, ahol ki akarja harcolni helyét a kezdőcsapatban – pedig riválisai sem akárkik…
Mindent megtesz, hogy a kezdőcsapatba kerüljön: Larsson a svéd válogatott edzőtáborában
Fotó: Reuters
Mindent megtesz, hogy a kezdőcsapatba kerüljön: Larsson a svéd válogatott edzőtáborában
Mindent megtesz, hogy a kezdőcsapatba kerüljön: Larsson a svéd válogatott edzőtáborában
Fotó: Reuters
Mindent megtesz, hogy a kezdőcsapatba kerüljön: Larsson a svéd válogatott edzőtáborában

A veterán támadó már visszavonult a válogatottól a németországi világbajnokság után, de Lars Lagerbäck szövetségi kapitány kérésére – jóformán könyörgésére – megváltoztatta elhatározását, és a nyári Európa-bajnokságon is a svéd nemzeti csapat rendelkezésére áll.

A Helsingborgsszal kitűnő szezont produkáló Larsson behívásán a piros-kékek UEFA-kupa szereplése után gondolkodott el a kapitány.

HENRIK LARSSON

1971. szeptember 20-án született, svéd anya és zöld-foki-szigeteki apa fiaként. A Högaborgban nevelkedett, majd a Helsingborgsban meccsenkénti egygólos átlagot produkált – nem csoda, hogy elvitte a Feyenoord. Innen a Celtichez került, és a „katolikusok” rajongóinak szinte félistenként tisztelt bálványa lett. Már veteránként került a Barcelonához, két spanyol bajnoki címhez és BL-hez segítve a katalánokat. „Levezetésként” visszament kedvenc csapatába, a Helsingborgsba.
„Amikor azt mondtam, visszavonulok a válogatottól, nagyon csalódott voltam. Rosszul játszottunk a németek ellen, én sem voltam elégedett a saját teljesítményemmel. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig folytatom, és hogy ennyire élvezni fogom még a játékot. Lägerback golfozás közben hívott fel, és egyszerűen igent mondtam. Ott leszek az Eb-n” – nyilatkozta Larsson.

És ha már ott van, akkor harcol is a helyéért: a Zlatan Ibrahimovic-Johan Elmander kettős egyikét kellene kiszorítania a kezdőből.

Ibrahimovic pozíciója megingathatatlannak tűnik: ő a gárda egyetlen igazán „elit” játékosa, ráadásul sérülése után edzéshiánnyal küzdve is gyakorlatilag egymaga ültette az olasz bajnokság trónjára az Intert.

Elmander sem sokkal könnyebb dió: a 26 éves csatár ismét jó szezont zárt a Toulouse-ban.

„Azért vagyok itt, hogy harcoljak a helyemért, de természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez nehéz lesz. Zlatan és Elmander is fantasztikusan játszott ebben a szezonban” – nyilatkozta a huszonhárom fős svéd keret első edzése után Larsson.

A SVÉD VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE

kapusok: Andreas Isaksson (Manchester City), Rami Shaaban (Hammarby), Johan Wiland (Elfsborg Boras)
hátvédek: Olof Mellberg (Aston Villa), Petter Hansson (Rennes), Mikael Nilsson (Panathinaikosz), Niclas Alexandersson (IFK Göteborg), Andreas Granqvist (Helsingborg), Daniel Majstorovic (FC Basel), Fredrik Stoor (Rosenborg Trondheim), Mikael Dorsin (CFR Cluj)
középpályás: Tobias Linderoth (Galatasaray), Daniel Andersson (Malmö), Anders Svensson (Elfsborg Boras), Kim Källström (Olympique Lyon), Christian Wilhelmsson (Deportivo La Coruna), Fredrik Ljungberg (West Ham United), Sebastian Larsson (Birmingham City)
csatár: Zlatan Ibrahimovic (Internazionale), Johan Elmander (Toulouse), Marcus Allbäck (FC Köbenhavn), Markus Rosenberg (Werder Bremen), Henrik Larsson (Helsingborg)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik