Akár naponta többször is jöhetnek Pekingben a doppingellenőrök

Vágólapra másolva!
2008.05.22. 21:33
Minden korábbinál szigorúbb doppingellenőrzéseket ígér a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ma közzétett szabályzatában. Pekingben közel ezerrel több vizsgálatot végeznek majd, mint Athénban.
Stoptábla a doppingnak? A NOB minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígér
Stoptábla a doppingnak? A NOB minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígér
Stoptábla a doppingnak? A NOB minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígér
Stoptábla a doppingnak? A NOB minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígér

Közel ezerrel több kontroll, akár napi többszöri ellenőrzés, vérdopping- és EPO-vizsgálatok, drasztikus büntetések: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyértelműen jelezte, hogy Pekingben is folytatja a tiltott szerek elleni „keresztes hadjáratát”.

A NOB ma juttatta el a nyári ötkarikás játékokon érvényes kódexét a nemzeti olimpiai bizottságoknak, a WADÁ-nak és a helyi doppingellenőrzési szerveknek.

A dokumentum szerint az athéni 3600 ellenőrzéshez képest 4500-ra fog növekedni a kontrollok száma a kínai fővárosban. Minden versenyszám első öt helyezettjét (és két további, véletlenszerűen kiválasztott sportolót) doppingtesztre kötelezik, melynek elmulasztása nem jár szerencsés következményekkel…

Az ellenőrök akár naponta többször is kérhetik a mintaadást a sportolóktól. Aki két különböző alkalommal elmulasztja az ellenőrzést az olimpia alatt, vagy egy alkalommal Pekingben és kétszer a felkészülési időszakban, az doppingvétséget követ el. Szintén vétségnek számít bárminemű doppinglistás szer birtoklása.

Az elvégzendő 4500 tesztből körülbelül 700-800 lesz alkalmas EPO kimutatására, ezen kívül 900 további teszttel próbálják kiszűrni a vérdoppingot.

A nyári ötkarikás játékokhoz közvetlenül kapcsolódó időszakban (ez július 27-től, az olimpiai falu megnyitásától az augusztus 24-i záróünnepélyig tart) az ellenőrzések különösen szigorúak lesznek.

Július 27-ig minden nemzeti olimpiai bizottságnak le kell adnia a várható résztvevők listáját, és az azon található sportolók tartózkodási helyét. A helyi olimpiai bizottságoknak naponta kell közölniük a NOB-bal a versenyzők „órarendjét” is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik