Az örök gyerek

BUZGÓ JÓZSEFBUZGÓ JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.05.02. 00:34
Tizenhét éves korában, az ausztriai Bruck an der Murban, úgynevezett „zsíroskenyértúrán” ismertem meg személyesen Törőcsik Andrást, minden idők egyik legzseniálisabb magyar futballistáját. Néhány perccel később pedig már egy lomtalanításból visszamaradt babakocsiban tologattam őt a kedves kisvárosban… Gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Barátságunk azon a bús, borongós, esős szeptember végi napon fogant, és hála Istennek, azóta is tart.

Aki életében csak egyszer is látta futballozni Törőt, vagy ahogyan barátai inkább becézik, Kesét, annak nem kell bizonygatnom, mit tudott. Aki nem látta, annak legyen elegendő annyi: a lehetséges száz megoldásból rendre a százegyediket választotta. Kötények, esernyők, lágy emelések, finom, pengés megoldások jellemezték a játékát. Ösztönösen volt rafinált a pályán, ráadásul öt-tíz méteren (ennél hosszabb távot nem szívesen futott) talán csak a szél volt gyorsabb nála.

Fénykorában sokan mondogatták neki, ha nem Magyarországon látja meg a napvilágot, világklasszis labdarúgó lehetett volna. Erre ő mindig visszakérdezett: volna? Törőcsik András különleges egyéniség, mélyen érző ember, jóhiszeműségét, jószívűségét nagyon, de nagyon sokan kihasználták. A pályán kívül védtelen volt és maradt, sodródott, sodródik az árral, sok haverja van, de igazi, segítőkész barátja alig néhány. Fájó, hogy idáig senkinek sem sikerült olyan feladatot találnia számára, ami testhezálló, amit valóban hittel és szeretettel végezne. Talán még most sem késő…

Törőcsik András – aki csütörtökön ünnepelte 53. születésnapját – nem hadakozik a sorsa ellen, kellő malíciával, öniróniával szemléli a világot. Nem pöröl, nem vádaskodik, pedig megtehetné. Amikor ugyanis nagy lehetőségek adódtak az életében, amikor igazi sztárcsapatokhoz hívták, olyan emberek tettek neki keresztbe rendszeresen, akik egyébként a cipőfűzőjét sem köthették volna meg. Bárhol, bármelyik klubban is futballozott, a csodájára jártak. Nem túlzás: korra, nemre, hovatartozásra való tekintet nélkül, mindenki imádta a játékát. Még a Fradi-szurkolók is. Ennél nagyobb elismerést újpesti futballista nem kaphat.

Kese! Akit az Isten szeret, örökre megtartja gyereknek. Téged szeret.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik