Nem balhéztak a japánok

SZABÓ TAMÁS jelenti SzapporóbólSZABÓ TAMÁS jelenti Szapporóból
Vágólapra másolva!
2008.04.18. 00:00
Címkék
A japánok a szapporói divízió 1-es jégkorong-vb-n is igazolták , amit évszázadok óta tudunk róluk: hihetetlen önfegyelemmel fogadták és kommentálták meg nem adott szabályos góljukat Magyarország ellen. Nem lázadtak, nem fenyegetőztek, semmi olyat nem tettek, amit mifelénk „normálisnak” minősítenénk. Szövetségi kapitányuk, a kanadai Mark Mahon szintén úriemberként reagált.

A divízió 1-es jégkorong-világ bajnokság első rangadóján szerdán, a Japán–Magyarország meccsen két perccel a vége előtt a hazaiak szabályos gólt szereztek, ám a gólbíró nem jelezte a találatot, mert úgy vélte, a kapuvasról vágódott ki a korong. A döntést kisebb felzúdulás követte a lelátón, de feltűnően gyorsan elült a zsivaj, a japán nézők fegyelmezetten elfogadták a döntést és azzal együtt a vereséget. Hihetetlen önuralmat tanúsítottak. Keresve sem találnánk még egy nemzetet, amelynek szurkolói házigazdaként egy világbajnokságon hasonló nyugalommal fogadnák a válogatottjukat sújtó bírói tévedést.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatóra már mindenki úgy érkezett, hogy pontosan tudta: Japán szabályos gólt ütött, kiegyenlítette volna az állást. Két televíziós társaság és megannyi távol-keleti újságíró várta a két edzőt. A magyarok trénere, Pat Cortina értékelése után a házigazdák főnöke, Mark Mahon következett, akiről gyorsan kiderült: az évek során nemcsak ő adta át tudását a japánoknak, hanem ő is tanult tőlük. Előbb elismerte, hogy a magyarok jobbak voltak, és megérdemelten nyertek, majd csak nyilatkozata végén tért ki a meg nem adott gólra. Higgadtan és fegyelmezetten kérte a Nemzetközi Jégkorongszövetséget, hogy a jövőben a divízió 1-es vb-n is rendszeresítsék a videobírót, hiszen ilyen tévedéssel hónapok munkáját tehetik tönkre. A japán újságírók sem akarták keresztre feszíteni a játékvezetőket, Mark Mahont faggatták a továbbiakról, holott mindenki tisztában volt vele: ez a vereség nekik aranyérembe kerülhet…

A magyar válogatott tagjai csatlakoztak Pat Cortina véleményéhez: nekik nem a játékvezetővel, hanem a saját játékukkal kell foglalkozniuk.

„Most tartottuk be leginkább azt, amit Cortina kért tőlünk – mondta az együttes védője, Szélig Viktor. – Úgy érzem, mindenki maximálisan koncentrált. Elértük célunkat, megvertük a világbajnokság egyik fő esélyesét, a házigazda Japánt. Természetesen a meg nem adott gólnál szerencsénk volt, de az elmúlt években főképp mi húztuk a rövidebbet hasonló helyzetekben. Pénteken a horvátokat sem szabad lebecsülnünk, célunk az A-csoport, és ehhez még kétszer kell győznünk.”

A csapat csütörtökön laza átmozgató edzésen vett részt. A tréning végén Cortina elárulta azt, amin napok óta törte a fejét: hol talál helyet az Iowa Stars csatárának, Vas Jánosnak.

„A horvátok ellen Vas Márton és Ladányi Balázs mellett, a második sorban szerepel – mondta a szakember. – Peterdi Imre a negyedikbe kerül Majoross Gergely, Fekete Dániel és Benk András mellé. Őket cserélgetem majd pénteken.”

A horvátok szerdán meglepetést szereztek azzal, hogy büntetőkkel 2–1-re megverték a jóval többre taksált észteket. Vagyis annak ellenére sem szabad félvállról vennünk őket, hogy a divízió 2-ből érkeztek. Ha Cortina együttese nem hibázik, szombaton az ukránok ellen a magyar hoki történetének legfontosabb meccse következik…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik