Magyarok külföldön

L. Á., B. R., B. M.L. Á., B. R., B. M.
Vágólapra másolva!
2008.04.02. 01:15
Címkék
Igazán erős alapokon áll a hazai sport, legalábbis ha azt tekintjük, hogy a magyar csapat mellett még számos ország színeiben indulnak versenyzőink Pekingben. A hét végén a cselgáncsozó Pekli Mária lett a hetedik magyar dzsúdós olimpikon – éppenséggel ausztrál színekben.

Pekli Mária ismét olimpiai részt vevő lett. A judoinfo.hu információi szerint a bajai születésű, ma már ausztrál színekben versenyző dzsudoka kvalifikálta magát a pekingi olimpiára. Az 1997-ben az ötödik kontinensre férjhez menő és a sydneyi játékokon (57 kilóban) már új hazájának színeiben bronzérmes dzsúdós az ősszel a perthi Világkupán és a hét végi – Új-Zélandon megrendezett – Óceánia-bajnokságon is diadalmaskodott, így a kvalifikációs szabályok alapján ötkarikás indulási jogot szerzett.

Ám nem ő az egyetlen magyar, aki más ország zászlaja alatt vonulhat majd fel a pekingi megnyitóünnepségen. A 2003 óta francia színekben versenyző (magyarként négyszeres csapatvilágbajnok) párbajtőröző Király-Picot Hajnalka Athén után Kínában is a pástra léphet. Négy esztendővel ezelőtt a francia csapattal szerzett olimpiai bronzérmet, ezúttal egyéniben száll harcba a dobogós helyezésért. Erre jó esélye is van, hiszen az idén volt már első és második is Világkupa-versenyen, amely pedig az olimpiánál nagyobb létszámú viadal.

Nagy Orsolyán kívül a női kardvívók között is találkozhatunk egy magyar névvel. A Szöulban olimpiai bajnok kardcsapat tagja, Bujdosó Imre lánya, Alexandra a németek számára szerezhet kellemes meglepetést.

Triatlonban Ágoston Szabolcs (ma már Simon Agoston néven találhatjuk meg a világranglistán) osztrákként juthat ki az augusztusi ötkarikás játékokra. A részben idehaza készülő versenyző a tengerentúli triatlonosok fölénye ellenére többnyire a Világkupa-versenyek élmezőnyében zár.

Az öttusázó Partics Katalin Magyarországon él, és hazai környezetben készül – csak éppen görögként, a Görög Olimpiai Bizottság támogatásával. Partics, aki magyarként csapatban világbajnoki harmadik volt, görög származású édesanyja révén vehette fel az állampolgárságot. Új hazája színeiben szerepelt a sydneyi és az athéni játékokon (2004-ben görögként volt Eb-3.), és nem elképzelhetetlen, hogy ott lesz Pekingben is.

A vízilabdázó Valkai Erzsébet Olaszországban járt egyetemre, és ott ismerkedett meg férjével. Az 1999 óta Itáliában légióskodó Valkai 2001-ben még Európabajnoki címet szerzett a magyar válogatottal, és Faragó Tamás csapatában játszott az athéni olimpián. 2006 februárjától azonban már az olasz együttest erősíti, amellyel ugyancsak ott lesz a pekingi játékokon. Ha a sors úgy hozza, a csoportkör után összetalálkozhat az amúgy egyaránt a Róma csapatában vízipólózó két Valkai lány, Erzsébet és a magyar válogatottban tempózó Ágnes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik