Elképesztő öngól döntött

BERECZKY ATTILA, KIRIPOLSZKY TAMÁSBERECZKY ATTILA, KIRIPOLSZKY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.03.28. 23:15
Címkék
Ritkán látható öngóllal jutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában a DVSC-TEVA. A szlovák Pavol Durica három perccel a befejezés előtt, Takács Zoltán kihagyott tizenegyese után vágta a labdát saját kapujába, ezzel nyert 3–1-re a Loki.

A fehérvári szurkolók megéreztek valamit. A maroknyi vendégtábor ugyanis erősen elégedetlenkedett, amikor a 74. percben Jusuf Dajic helyére Pavol Duricát küldte a pályára Disztl László. Nem tudni, hogy a piros-kék fanatikusok miért nem kedvelik a labdarúgót, mindenesetre Debrecenben nem lopta be magát a szívükbe. Talán már az FC Fehérvár mestere is bánja döntését, de az ilyen szituációkra is érvényes a közhely: ez benne van a sportban. Az azonban biztos, hogy a 87. perc szerencsétlen mozdulata, a tizenegyest követően a saját kapujába bombázott labda lerombolta azt, amit korábban felépített a fehérvári együttes.

De menjünk egy kicsit vissza az időben, elevenítsük fel, miként jutottak el a felek a már említett öngólig. Az Oláh Gábor utcai stadion gyepszőnyege kiheverte a szombati, MTK elleni meccs megpróbáltatásait. A rangadó 90 perce után ugyanis siralmas látványt nyújtott a fű, de a pályamunkások áldozatos ténykedése nyomán kiváló állapotba került az MK-visszavágóra. A debreceni szurkolók egy részében viszont mély nyomokat hagyott a kék-fehérek ellen elvesztett bajnoki rangadó, a „barátinak” mondható jegyárak ellenére csupán négyezren gyűltek össze a Fehérvár elleni kupameccsre. Pedig cseppet sem tűnt reménytelennek a Loki helyzete, Herczeg András tartalékos csapata remekül helytállt az első találkozón, a 2–1-es fehérvári vereség után mindössze egy gólra lett volna szüksége a továbbjutáshoz. Ennek ellenére erősen foghíjasak voltak a lelátók, pedig alig több mint félórai játék után meg is született a hazai hívek által óhajtott találat: Huszák Tamás átadásával lépett meg Igor Bogdanovics, s megszerezte a hajdúságiaknak a vezetést. Az alapvetően védekezésre berendezkedő vendégek nem váltottak egyből, pedig ekkor már legalább egy gólt be kellett volna préselniük a továbbjutáshoz. Továbbra is a Debrecen futballozott fölényben, s a második félidő elején Kerekes Zsombor góljával növelte előnyét. Talán a kétgólos hátrány ébresztette fel a vendégeket, mindenesetre ekkor kezdett el játszani a Fehérvár, s ennek eredményeképpen előbb csak mezőnyfölénybe került Disztl László csapata, majd egyre több helyzetet alakított ki. Benne volt a levegőben a dunántúliak hoszszabbítást érő szépítő találata, ám vészesen fogyott az idő. A 84. percben Sitku Illés helyzetét még hárítani tudta Balogh János, de a kipattanó labdát Koller Ákos a kapuba kotorta. A lelátó népe lélekben a hosszabbításra készülődött, amikor a 86. percben Mohl Dávid feleslegesen buktatta a 16-oson belül a labdát vezető Dombi Tibort – Koller Ákos első dühében alaposan meg is rángatta nagy butaságot elkövető csapattársa mezét. A vendégek azonban megúszhatták volna a számukra veszélyes szituációt, hiszen Sebők Zsolt kapus a dolog nehezebb részét megoldotta, kiütötte Takács Zoltán jobbra lőtt tizenegyesét.

S ekkor jött Pavol Durica. A védő kétségbeesetten akart felszabadítani, s nagy igyekezetében saját kapujának bal sarkába vágta a labdát. A szlovák játékos megsemmisülten rogyott a gyepre, Koller Ákos második dühében megindult az öltöző felé, a debreceniek pedig örömtáncot jártak a pályán a váratlan ajándék láttán. Négy közé jutott tehát a DVSC, s a siker fontos volt a Lokinak a vasárnapi, kaposvári bajnoki előtt, hiszen több vereség már nem fér bele, ha sorozatban negyedszer is bajnok akar lenni a csapat.

Az elődöntő sorsolását (érdekelt csapatok: DVSC, Honvéd, Kaposvár, Integrál-DAC) pénteken tartják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik