Jacques Rogge NOB-elnök a sztárfutballistákért lobbizik

Vágólapra másolva!
2008.03.09. 12:39
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke boldog lenne, ha a jövőben a legjobb futballisták is szerepelnének az ötkarikás labdarúgó-tornákon. A sportdiplomata ezt az óhaját a Bild című német napilapnak adott nyilatkozatában említette.
Jacques Rogge nagy stratéga, a magát hatalmas üzletté kinövő labdarúgást is bevonná az "ötkarikás lepel" alá
Fotó: Reuters
Jacques Rogge nagy stratéga, a magát hatalmas üzletté kinövő labdarúgást is bevonná az "ötkarikás lepel" alá
Jacques Rogge nagy stratéga, a magát hatalmas üzletté kinövő labdarúgást is bevonná az "ötkarikás lepel" alá
Fotó: Reuters
Jacques Rogge nagy stratéga, a magát hatalmas üzletté kinövő labdarúgást is bevonná az "ötkarikás lepel" alá

MELY CSAPATOK FUTBALLOZNAK PEKINGBEN?

A férfiaknál tizenhat helyből tizenhárom már elkelt, a házigazda Kína mellett Ázsiából Ausztrália, Dél-Korea és Japán, Afrikából Kamerun és Elefántcsontpart, Dél-Amerikából Brazília és Argentína, Óceániából Új-Zéland, Európából pedig Hollandia, Szerbia, Belgium és Olaszország szerzett indulási jogot. Erre Észak- és Közép-Amerikából még két együttesnek van lehetősége, valamint a harmadik afrikai helyre még Ghána és Nigéria pályázik.
A hölgyeknél Kína, Japán, Észak-Korea, Argentína, Új-Zéland, Németország, Norvégia és Svédország tekinthető biztos indulónak, és még négy hely kiadó a tizenkettőből.
"Az álmom, hogy a világ legjobb futballistái is szerepelhessenek az olimpiákon” – kezdte a 66 éves belga sportvezető.

„Minden más sportágban ott vannak a legnagyobb sztárok az ötkarikás játékokon, és meg kell vizsgálnunk a lehetőségét, hogy ez működhet-e a labdarúgás esetében is.”

A jelenleg érvényben lévő rendszer alapján az olimpiákon a 23 évnél fiatalabb labdarúgók szerepelhetnek, de minden nemzeti válogatott keretébe három túlkoros játékos is nevezhető.

„A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel van egy megállapodásunk, amely tizenöt éves. Amikor úgy döntöttünk, hogy az ötkarikás játékokon a huszonhárom éven aluliak futballozhatnak, a futball érdekeinek védelmében jártunk el.”

„Természetesen tiszteletben tartom az akkori egyezményünket, de ez nem jelenti azt, hogy örökké az ebben foglaltakat kell követnünk” – jelezte Rogge, hogy változtatásokon töri a fejét.

A tervet egyébként meglehetősen nehéz lesz „átverni” a FIFA-n, mert a Sepp Blatter által vezetett szervezetnek a saját szervezésű, szintén négy évente megrendezésre kerülő világbajnokság a legfontosabb – mind szakmai, mind pénzügyi szempontból.

Márpedig egy sztárokkal teletűzdelt olimpiai torna jelentősen rontaná a vb-k exkluzivitását, azaz a nyereségességét is.

De más kérdés is felvetődik Rogge ötlete kapcsán. A program már így is rendkívül sűrű, nem tudni, hogyan lehetne begyötörni még az ötkarikás tornát is a versenynaptárba, és a klubcsapatok sem szívesen engednék el legjobbjaikat egy újabb válogatottak közötti megmérettetésre.

A Bayern München például az elmúlt hetekben jelezte, hogy nem engedi el holland légiósát, Mark van Bommelt a pekingi olimpiára, és több ötkarikás dicsőségre vágyó futballista esetében is várható hasonló vita.

Didier Drogbának sem lesz egyszerű eljutnia Pekingbe. Az elefántcsontparti csatár már korábban jelezte, mindeképpen játszana az olimpián, a Chelsea azonban aligha örül ennek, hiszen a pekingi torna ideje alatt már javában zajlik majd a Premier League 2008–09-es szezonja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik