Európai kupafőpróba

Munkatársainktól  Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2008.02.06. 12:27
Címkék
A férfi európai kupák hét végi újabb fordulója előtt főpróbát tart a szegedi sportcsarnokban a Pick (BL-középdöntő) és a Dunaferr (EHF-kupa-nyolcaddöntő). Esélyesebb a hazai gárda, de az újvárosiak szeretnének bravúrral kirukkolni.

Az őszi alapszakaszban két cso portban küzdöttek a csapatok, s a rájátszás elején talán érdemes felidézni a folytatás új lebonyolítási rendjét. A felsőházba négynégy gárda került az alapszakasz A- és B-csoportjából. A csapatok az alapszakaszbeli egymás elleni eredményeiket magukkal hozták, és a másik csoportból érkezők ellen oda-vissza vágó alapon játszanak. Az elődöntőben a rájátszásban az 1–4. helyen végzők szerepelnek (az első helyezett a negyedikkel, a második a harmadikkal vív párharcot az egyik fél harmadik győzelméig). A fináléban az elődöntő győztesei találkoznak az egyik fél harmadik győzelméig.

A várhatóan érmekért küzdők (a tavalyi dobogósok, így a Szeged, a Veszprém, a Dunaferr, valamint a feltörekvő Debrecen és a PLER) közül a veszprémiek és az újvárosiak már az alapszakaszban összecsaptak, s most a Pick–Dunaferr és a Pick–MKB rangadó következik.

„Nem tartunk a Dunaferrtől, de nem is vehetjük előre lefutottnak a szerdai mérkőzést – mondta Vladan Matics, a szegediek mestere. – A januári válogatott mérkőzésekről visszatérő román, montenegrói, szerb és magyar kerettagjaink csak két-három napot pihenhettek, s megkezdték a felkészülést a bajnoki és BL-küzdelmek folytatására. Nem könnyű újra összerázni őket, de fokozatosan javul a formájuk. A Dunaferr ellen talán még nem lesz látványos, nem lesz tökéletes a játékunk, de győznünk kell, aztán vasárnap Celjében már a legjobb tudásunkat kell mutatnunk.”

A szegedieknél Danijel Andjelkovics vádlisérülése rendbe jött, Julian Stamatének viszont még két-három hétig pihentetnie kell fájós bokáját.

Szegeden mindig nehéz feladat vár az újvárosiakra, ráadásul ezúttal szűkös kerettel készült a Dunaferr a rangadóra, amelyen a vendégeket nem nyomja az esélyesség terhe. Kolics János edző nem számíthat a térdműtétje után lábadozó Szalafai Gáborra és Bakos Dávidra, aki előreláthatólag 25-én esik át térdoperáción, valamint Törő Szabolcsra, akire szájsebészeti beavatkozás vár szerdán. A Duna-partiak ráadásul fél szemmel már a spanyol Aragon elleni vasárnapi EHFkupa-párharcra is figyelnek. A tréner szerint a szegediek zárt hatos védőfalára nagyon fel kell készülnie csapatának, mert az nehezen sebezhető.

„Nem mi vagyunk az esélyesek – mondta –, de nagyon sok múlhat azon, hogy a kiváló Puljezevics Nenad ellen hogyan tudjuk értékesíteni helyzeteinket. A technikai hibák számát minimálisra kell csökkentenünk, s lehetőleg góllal, de legalábbis pontos lövéssel igyekszünk befejezni az akciókat, mert a könnyelműen eltékozolt labdákból a házigazdák gyorsan induló szélsői kíméletlenül büntetnek. Bízom csapatom határozott védekezésében, amelynek tengelyében Kemény József és Rosta Miklós áll, valamint a kiváló kapusteljesítményben.”

A Pick és a Dunaferr szerdán 62. alkalommal találkozik bajnoki mérkőzésen, és 32. mecscsét vívja Szegeden. A Tiszapartiak az 1981-es premier óta (37–33) veretlenek otthonukban az újvárosiak ellen. Az eddigi 31 dél-alföldi mérkőzésükön a vendégek mindössze egy pontot raboltak: 1997-ben 20–20 volt az eredmény. A legnagyobb gólkülönbségű győzelmet 1984-ben aratta a Szeged, 24 éve ugyanis Lele Ambrusék 36–24-re verték meg a piros-fehéreket, majd 2004-ben 11 gólos sikert könyvelhettek el Mezei Richárd vezérletével (31–20). Érdekesség, hogy legutóbbi 20 bajnoki meccsükön – bármelyik pályán is szerepeltek egymás ellen – 16-szor a Pick nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik