Pontosan fél év múlva indul útnak az olimpikonok első csoportja

Vágólapra másolva!
2008.02.01. 14:40
Pontosan fél év múlva indul útnak az olimpikonok első csoportja Pekingbe – ennek ürügyén a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatóra hívta a szövetségek sportágvezetőit. Adta hírül a bizottság hivatalos honlapja, a mob.hu. Schmitt Pál bevezetőjében kitért arra, hogy jelenleg 88 fő alkotja az olimpiai csapatot, és kicsi az esélye annak, hogy ezt a létszámot megduplázhatjuk. Ennek ellenére a remény hal meg utoljára: sok szempontból fontos volna, hogy legalább 180 versenyző utazhasson ki Pekingbe.
Peking téged vár! - az olimpia egyik hivatalos kabalafigurája, már vannak még négyen, a Water Cube névre keresztelt vízi létesítmény előtt
Reuters
Peking téged vár! - az olimpia egyik hivatalos kabalafigurája, már vannak még négyen, a Water Cube névre keresztelt vízi létesítmény előtt
Peking téged vár! - az olimpia egyik hivatalos kabalafigurája, már vannak még négyen, a Water Cube névre keresztelt vízi létesítmény előtt
Reuters
Peking téged vár! - az olimpia egyik hivatalos kabalafigurája, már vannak még négyen, a Water Cube névre keresztelt vízi létesítmény előtt

A MOB elnöke néhány kulcsdátumról tájékoztatta a sportvezetőket: április 26-án lesz az ünnepélyes fogadalomtétel, július 5-én az a közgyűlés, amelyen a MOB-tagok elfogadják a kiutazók névsorát, július 19-én pedig az ünnepélyes csapatgyűlés, amelyen a közjogi méltóságok jelenlétében búcsúztatják el az olimpikonokat.

Schmitt Pál kitért arra is, hogy mind a MOB-ot, mind a szövetségeket megkereste az Amnesty International, és a pekingi játékok bojkottjára szólított fel a kínai jogsértések miatt. Az elnök kijelentette, az olimpia a politikamentesség és a béke jegyében zajlik: „nem az olimpiai mozgalom feladata, hanem más, Kínával kapcsolatban álló szervezetek kompetenciája ezeknek a kérdéseknek a tisztázása.

A múltból pontosan tudjuk, az olimpia bojkottálása soha, semmilyen formában nem hozott eredményt, csak a sportolók voltak a vesztesei, akiknek a legszebb álmaikat tették tönkre a bojkottról döntők.” (A MOB egyébként hivatalos levélben válaszolt az Amnesty Internationalnek.)

Molnár Zoltán csapatvezető a hivatalos kísérők – edzők, orvosok, gyúrók – létszámáról, akkreditálási lehetőségeiről szólt. Az ügyvezető igazgató közölte, minden kvalifikált sportágnak lesz kísérője, azaz sportoló nem maradhat edzői felügyelet nélkül, ugyanakkor az éremesélyeseknél természetesen nagyobb létszámú lesz a szakmai stáb.

A Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület a MOB kérésére csütörtökön úgy döntött, hogy valamennyi olimpiai kvalifikációt szerzett sportolót a kiutazásig legalább négy alkalommal fogják felkeresni a doppingellenőrök – a MOB elnökségének legutóbbi határozata értelmében pedig a versenyzőknek kivétel nélkül részt kell venniük a Sportkórház szűrővizsgálatán.

Molnár Zoltán végül jelezte, immáron hivatalos, hogy az olimpiai részvételre megszavazott 430 milliós kormányzati támogatás március előtt nem érkezik meg, így a jelenleg adódó százmilliós nagyságrendű kiadásokat a MOB saját tartalékainak mozgósításából fedezi, ami anyagi veszteséget okoz, „ennek ellenére az a legfontosabb, hogy az olimpiai csapat ebből a problémából semmit se érezzen.”

Végül Nagy Zsigmond nemzetközi és jogi igazgató tartott részletes beszámolót: január végén a NOB szemlebizottságának tagjaként első kézből tájékozódhatott a pekingi helyzetről. Az igazgató elmondta, a létesítmények a központi stadion kivételével teljesen kész vannak, színvonaluk jobb, mint amit bármelyik eddigi olimpia rendezője épített a múltban.
Az olimpiai falu területe fele az athéninek, minthogy 6-9 emeletes, minden igényt kielégítő, légkondicionált házakban szállásolják el a sportolókat. A magyaroké a B7-es, kilencemeletes épület két lépcsőháza lesz, amely távol esik a zajosabb részektől, mégis kényelmesen elérhető az összes fontos belső létesítmény.

A falu lakóinak nem ajánlják, hogy a csapvizet mosakodáson kívül másra használják (még fogmosásra sem!), üveges víz ugyanakkor korlátlan mennyiségben áll majd rendelkezésre. Egyébként az olimpiai faluban minden a sportolók kényelmét fogja szolgálni, az ötezer főt befogadni képes étteremtől kezdve a 24 órán nyitvatartó internetes kávézón át az Olimpiai Klubig, amely 21 és 24 óra között esténként táncmulatságot tart az érdeklődőknek.
Jó hír, hogy a belső fodrászat ingyenes lesz a sportolók és a szakmai stábtagok számára – a tekintetben ugyanakkor nem lesz változás a korábbi játékokhoz képest, hogy az olimpiai faluban semmiféle szeszes italt nem árusítanak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik