Peking 2008: a NOB nem szól bele a kézilabdázók ázsiai vitájába

Vágólapra másolva!
2008.01.30. 14:38
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szól bele a Nemzetközi (IHF) és az Ázsiai Kézilabda-szövetségnek (AHF) az ázsiai ötkarikás selejtezők kapcsán kialakult vitájába.
Az IHF bírói részrehajlás és bundagyanú miatt határozott úgy decemberben, hogy újra kell játszani a férfi és női ázsiai kvalifikációs tornákat, így aztán a meglepetésre győztes kuvaiti férfi és a kazah női válogatott mégsem szerzett pekingi indulási jogot.

Az IHF rendelkezése szerint ezen a héten Tokióban bonyolították le az új tornákat, csakhogy az AHF bojkottálta a viadalokat, melyekre így csak a japán és a dél-koreai férfi és női együttesek neveztek.

A két viadalt - valójában a két mérkőzést - egyformán a Koreai Köztársaság alakulata nyerte. Az AHF büntetést helyezett kilátásba a két ország szövetségével szemben, az ügyben várhatóan a jövő héten esedékes rendkívüli ülésen születik döntés.

Jacques Rogge, a NOB elnöke kijelentette: a vita a sportág belügye, a NOB nem kíván közbelépni, azonban a szabályok szerint az olimpiai selejtezőkért elsősorban a sportági nemzetközi szövetségek felelnek, így adott esetben az IHF álláspontja a döntő. Amely csapatot az IHF olimpiai kvótásnak jelöl, az vehet részt majd a pekingi játékokon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik