Vigasztaló duplázás

MONCZ ATTILA, SZELI MÁTYÁSMONCZ ATTILA, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.20. 23:22
Címkék
Mindhárom angol bajnokaspiráns kapott gól nélküli idegenbeli győzelemmel zárta a 23. fordulót, és továbbra is négy ponton belül száguld az infarktusokkal kecsegtető finis felé. A trió játékosai közül most az arsenalos Emmanuel Adebayor nyújtott kiválót, duplázott a Fulham otthonában.

Legkésőbb szombat késő dél utánra megbocsátottak Frédéric Kanouténak, amiért november 27-én tizenegyesből megpecsételte az Arsenal, egyúttal a BLcsoportelsőség sorsát a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban. A helyiek mali illetőségű csatárának köszönhető ugyanis, hogy Emmanuel Adebayor játszhat a Premier League-ben, hiszen ő lőtte az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőben a Togo–Mali meccs első gólját, amely jelentős mértékben hozzájárult a hazaiak kieséséhez. Így Adebayor most Ghána helyett a Craven Cottage-en parádézhatott, és duplájával 3–0-s sikerhez segítette az éllovas Manchester Uniteddel lépést tartó Arsenalt. A rendre fejjel betaláló Adebayor sorozatban negyedik bajnokiján volt eredményes: az Evertonnak (december 29.), a West Hamnek (január 1.) és a Birmingham Citynek (január 12.) egy-egy, a Fulhamnek pedig két gólt vágott, és a csapat ezeken a mecscseken a lehetséges 12 pontból 10-et begyűjtött.

Az Arsenal játékosai közül legutóbb Cesc Fabregas tudott zsinórban négy bajnokin betalálni (2007. augusztus 19. és szeptember 29. között), a legutóbbi tíz idényt figyelembe véve pedig öt meccs jelenti a klubcsúcsot. Ilyen remek szériára Thierry Henry háromszor, Fredrik Ljungberg, Nicolas Anelka és José Antonio Reyes egyszer-egyszer volt képes. A jelenleg is futó évadban szintén öt a csúcs, ez Robbie Keane érdeme, aki a Bolton, az Aston Villa, a Liverpool, a Newcastle és a Blackburn ellen összesen hat góllal segítette a Tottenhamet. Az már a Spurs hatékonyságára jellemző, hogy ezeken az összecsapásokon csak három pont jutott neki. (Adebayorhoz hasonlóan négyes sorozatot még Fabregas és Cristiano Ronaldo produkált.)

A BBC-nél a meccs emberének is megválasztott Adebayor produkcióját természetesen Arsene Wenger menedzser is kiemelte: „Látszik, milyen jól beilleszkedett a csapatba. Azt hiszem, amit az Afrika-kupa miatt elvesztettünk a vámon, most visszanyertük a réven. Alig engedtük helyzetbe kerülni a Fulham játékosait, mi pedig szereztünk hármat. Azt hiszem, játékunk méltó válasz volt a Birmingham elleni döntetlen után kapott bírálatokra.”

Kellett is Adebayor parádéja, mert a másik két bajnokaspiráns sem botlott meg, igaz, 77 percen keresztül még egyértelműen az Arsenal tetszett a forduló nyertesének. Csakhogy akkor ugyanabban a percben a Chelsea (Claudio Pizarro fejesével) és a Manchester United (a Carlos Tévez átadásából beköszönő Wayne Rooney révén) is megszerezte a vezetést, innen pedig a Birmingham City, illetve a Reading képtelen volt talpra állni.

Különösen Pizarro örült a góljának, akinek ez mindössze a második volt ebben a bajnoki évadban – az elsőt még az első fordulóban lőtte a Birmingham Citynek. Nicolas Anelka viszont még mindig eredménytelenül hajkurászta első gólját Chelseamezben, helyzetei voltak, tizenegyesgyanús szabálytalanságot is elkövettek ellene, de ötödik Premier League-es együttesében egyelőre gólképtelen. Ettől még a szurkolók internetes szavazásán megkapta a mezőny legjobbját megillető elismerést. Azért azon érdemes töprengeni egy kicsit, hogy ha egy hónap múlva minden támadó (Didier Drogba, Andrij Sevcsenko, Claudio Pizarro, Nicolas Anelka – és akkor tényleg csak az első vonalat említettük) Avram Grant menedzser rendelkezésére áll, vajon kik alkotják majd a Chelsea támadósorát. Ha a szezon során összesen 11 gólig jutó Derby County vezetői látják ezt a névsort, alighanem a sárga irigység kerülgeti őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik