Sarapova zárta a mesét

BÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZSBÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 23:24
Címkék
Az Australian Open második fordulójában véget ért egy nagy történet: az édesanyaként visszatérő Lindsay Davenport a második fordulóban elbúcsúzott a tornától, miután 6:1, 6:3-ra kikapott Marija Sarapovától.

Két éve ez az elődöntő párosítása is lehetett volna az Australian Openen. Elvégre Lindsay Davenport akkor világelső volt, Marija Sarapova pedig a negyedik a rangsorban, és ugyanazon ágra is kerültek az Australian Openen, de Justine Henin (és akkor még Hardenne) előbb az amerikait búcsúztatta a nyolc között, majd egy körrel később az oroszt is legyőzte.

Azóta történt egy s más: Sarapova sokáig csak szenvedett tavaly (bár novemberre magára talált), Davenport pedig az év nagy részét szülési szabadságon töltötte, mielőtt – a júniusi gyermekáldást követően – szeptemberben, immár édesanyaként visszatért volna a teniszpályákra. Ám azóta három tornagyőzelem mellett 19–1-es mérleggel büszkélkedhet.

„Amióta megtudtam, hogy vele kell játszanom, úgy készülök, mintha ez volna a döntő” – nem véletlen, hogy Sarapova ezekkel a szavakkal vezette fel kettejük második fordulós összecsapását, és ennek megfelelően is teniszezett. Hiába igyekezett keményen szerválni Davenport, gyilkos erejű ritörnöket kapott vissza az orosztól, aki csak úgy szórta a nyerő ütéseket – így aztán 26 perc alatt 6:1-re övé is lett az első szett.

A Rod Laver Arena közönségének Davenportot biztató – nagyobbik – fele a második szettben kicsit több örömöt találhatott, mint az elsőben: az amerikai hölgy sokkal inkább emlékeztetett a korábbi világelsőre, mint addig, bemutatott néhány parádés tenyerest, 3:3-nál például remek tenisszel hárított három bréklabdát, mielőtt a negyediket Sarapova értékesítette volna. Innen azonban már nem volt visszaút: az agresszíven, magabiztosan játszó orosz hozta saját adogatójátékát, majd az utolsó gém is az övé lett, miután az amerikai a hálóba ütött egy nem túl nehéz fonákot.

Így aztán a „Szuperanyu” menetelése hamar véget ért, de egyrészt nem vallott szégyent, másrészt szerencséje sem volt: a csúcsformában lévő, ráadásul hihetetlenül motivált Sarapovát nem sokan tudják megszorongatni.

„Nagyon készültem erre a meccsre. Az edzőmmel megbeszéltem, hogy öt napig olyan keményen üti meg a labdát, amennyire csak tudja, mert Lindsaynél nem sok erősebb lány van a mezőnyben” – értékelt Sarapova, aki, úgy tűnik, megtalálta tavalyelőtti formáját, és vállsérülése is a múlté.

A nagy összecsapás mellett kevesebb reflektorfény esett a női mezőny szerdán búcsúzó kiemeltjeire – pedig voltak néhányan. Egy másik édesanya, az osztrák Sybille Bammer (19. kiemelt) simán kikapott a tajvani Hszie Szü-vejtől, a francia Tatiana Golovin (13.) honfitársától, Arvane Rezaitól szenvedett háromszettes vereséget, a rutinos svájci Patty Schnyder (15.) pedig az ausztrál Casey Dellacquától kapott ki. A legjobbak viszont továbbléptek a harmadik fordulóba: Justine Henin, Nicole Vaidisová, Serena Williams és Jelena Jankovics is két szettben győzött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik