UEFA: Zágrábban csak átbeszélik az Eb-döntős létszámemelést

Vágólapra másolva!
2008.01.10. 23:19
Január 31-én Zágrábban tartják az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) következő kongresszusát. A megbeszélésen, amelyre a kontinens összes sportági szövetségének a vezetősége hivatalos, kiemelt figyelmet kap az Európa-bajnoki döntő esetleges létszámemelése. Végső döntés azonban majd csak egy későbbi időpontban várható.
William Gaillard, az UEFA szóvivője az ügy fontosságát és fajsúlyosságát tekintve fejtette ki a véleményét. A létszámbővítést az teszi indokolttá, hogy a kontinensen az elmúlt évtizedben több új ország is „született”, önállóvá vált, és tagszövetségként felvételt nyert az UEFA-ba.

A tizenhatos Eb-döntőre azonban nehéz kijutniuk, többségük a nagyok árnyékában marad. Egy-egy „kisország” döntőbejutása óriási meglepetés, Lettországnak 2004-ben összejött, de az idei Eb-re már egyetlen outsider sem jutott ki.

Ugyanakkor Gaillard figyelmeztet arra, hogy egy esetleges újabb létszámemeléssel - legutóbb az 1996-s Eb-re emeltek, a korábbi nyolc csapatot akkor megduplázták -, a selejtező-sorozat veszít az értékéből, hiszen több lesz a kijutó, de még több a biztosan kijutó nagycsapat.

Továbbá azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy már egy tizenhat válogatottat felvonultató torna megrendezése is milyen nehézségeket jelent a pályázóknak, plusz nyolc csapat bevonása még tovább csökkentené azt a kört, amely potenciálisan esélyes lehet egy Eb megrendezésére.

Még több, a UEFA szigorú előírásainak megfelelő stadionra lenne szükség, a huszonnégy csapatot el kell szállásolni, őket utaztatni, edzéslehetőséget biztosítani számukra, hogy a megnövekvő szurkolói létszámot már ne is említsük.

Idén Svájc és Ausztria rendezheti közösen az Eb-t, 2012-ben Lengyelország és Ukrajna. A két döntőt biztosan tizenhat csapattal rendezik, a legkorábbi változás ez ügyben a 2016-s kontinensbajnokság selejtezőiben várható. Már amennyiben erről a döntés megszületik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik