Jegelik Maniche-t

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2008.01.10. 23:20
Címkék
Az olasz és spanyol lapok napokkal ezelőtt tényként közölték, hogy Maniche az Internél folytatja pályafutását, ehhez képest csütörtökön már arról cikkezett a világsajtó, hogy a portugál nem megy sehová az Atlético Madridtól. Ugyanis a milánóiak akut középpályáshiánya megoldódni látszik, mivel a sérültek viharsebesen gyógyulnak.

A januári átigazolási időszak sajátos bája, hogy ami az egyik nap szenzációnak tűnik, azt a következő napokban hevesen cáfolja valamennyi érintett. Így aztán gyakran – pontosítsunk: a legtöbb esetben – az újságírók maguk sem tudják, hogy a szerződés aláírása előtti megállapodásokról szóló világrengető információik huszonnégy órával később eltűnnek-e a lefolyóban, vagy helytállónak bizonyulnak-e. Valami hasonló történik az olasz bajnok Internél is, mégpedig a portugál Maniche szerződtetése kapcsán.

De nézzük az előzményeket. A csapat hadra fogható középpályásainak száma folyamatosan csökkent a szezon során, s december végére annyira „elfogytak”, hogy a nyáron igazolt chilei Luis Jiménez is meglepően sok játékehetőséghez jutott. A 23 éves labdarúgó öt bajnokin kapott szerepet, kétszer gólt is rúgott, köszönhetően a nagyágyúk hiányzásának. A sérülések miatt a francia Patrick Vieira mindössze egy, a szerb Dejan Sztankovics hét, a portugál Luís Figo és a francia Olivier Dacourt kilenc Serie A-s meccsen futballozhatott az ősszel, így nem csoda, hogy Roberto Mancini már karácsony előtt a téli erősítéseken gondolkodott, hiszen az is többször előfordult, hogy a hiányzók pótlására hátvédeket, Cristian Chivut vagy Nicolas Burdissót szerepeltette a középső sorban. Az olasz élvonalban hétpontos előnnyel vezető fekete-kékek vezetőedzője és stábja így aztán körbeszimatolt a kontinens piacán, majd arra az elhatározásra jutott, hogy a spanyol Atlético Madrid portugál futballistája, Maniche ideális beugró lehet a harcképtelenek átmeneti pótlására.

Mivel a 30 éves játékos gondoskodott arról, hogy az újságírók megtudják, mennyire szeretne Milánóba költözni és csatlakozni a bajnokcsapathoz, kedden az olasz lapok már tényként közölték az átigazolást, mint ahogy a szerdai Marca is megállapodásról írt.

Csakhogy az Atlético hallani sem akar az üzletről, csak akkor adná oda Maniche-t, ha az olaszok kétmillió fontot fizetnének a portugál féléves kölcsönjátékáért, és elfogadnák azt a kitételt, hogy bajnoki címvédés esetén végleg megveszik a középpályást.

Roberto Mancini már az ügy kezdetén sem volt hajlandó kommentálni az átigazolást, s most is csak annyit árult el, Maniche szerződtetését egyelőre „jegelik”. Ennek oka, hogy az edző nem akarja megbontani Jiménez és az argentin Esteban Cambiasso kettősét, amely remekül működött a legutóbbi találkozókon, másrészt pedig Sztankovics, Figo és Vieira is a tervezettnél hamarabb épül fel sérüléséből. A szerb szerdán már a társaival tréningezett, míg a portugál és a francia a csapattól külön, de labdás edzésen vett részt.

Ami Maniche-t illeti, a középpályás az Atléticónál kikerült a csapatból, a legutóbbi négy összecsapásra nem is nevezte Javier Aguirre vezetőedző, s így nehéz lesz beverekednie magát az Európa-bajnokságon szereplő portugál válogatottba. Igaz, az Inter kispadjáról sem lenne sok esélye bebizonyítani Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitánynak, hogy nélküle nincs ütőképes nemzeti együttes.

Egy biztos: a Maniche-ügynek folytatása következik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik