Felhígult az Euroliga

BOTÁR LÁSZLÓBOTÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2008.01.05. 00:36
Címkék
Nemrégiben ismét Magyarországon járt Belgium büszkesége, Ann Wauters. Nagy sorozat: a négyes poszt legkiválóbb európai játékosa csapataival résztvevője volt a legrangosabb női sorozat, az Euroliga utóbbi hét négyes döntőjének. És erre az idén is jó eséllyel pályázik a hét forduló után veretlen CSZKA Moszkvával.

Vitathatatlanul a földrész egyik legjobb kosárlabdázónője. Hazájában is sztárként kezelik?Vitathatatlanul a földrész egyik legjobb kosárlabdázónője. Hazájában is sztárként kezelik?

Az ismertségem nem vetekedhet mondjuk a sikerei csúcsán a Tour de France-kerékpárversenyeket egymás után megnyerő Eddy Merckxével – válaszolta az első számú európai kupa jelenlegi negyedik legponterősebb játékosa, aki 19.4-es meccsátlaggal vág neki az alapszakasz utolsó három fordulójának, de ennél is nagyszerűbb, hogy mezőnybeli dobóteljesítménye 74 százalékos. – Válogatottunk azonban újabban ki-kijut az Európa-bajnokságokra, és azóta a szurkolók már figyelik a csapatot. Egyre többen vannak tisztában a nemzeti együttes eredményeivel, és szerintem nem a személyem, hanem a női kosárlabda népszerűsége, elismertsége a lényeg, az pedig egyre nagyobb. A legutóbb éppen Moszkvában, az U21-es világbajnokságon ért el remek eredményt Belgium: ha jól tudom, többek közt épp az önök csapatát megelőzve lett ötödik a válogatottunk. Ez pedig azt jelzi, hogy a felnőttegyüttesnek is van jövője, amellyel sajnos a legutóbbi Európa-bajnokságon nem sikerült a remélt eredményt elérnünk.

Klubcsapata, a CSZKA ebben az idényben költözött Szamarából Moszkvába. Hol érzi jobban magát?

Sokkal jobb Moszkvában. Szamara egyrészt rettentő messze volt, hihetetlenül sokat kellett utaznunk, másrészt a szabadidőnkben nem is nagyon tudtunk mit csinálni, szinte semmire sem volt lehetőség. A jelentős időeltolódás is roppant zavaró volt, főleg ha állandóan jönmegy az ember. Moszkvában remekül kikapcsolódhatunk, rengeteg mód kínálkozik rá, ráadásul jóval kevesebb a repülés. Remek döntés volt várost váltani.

Hosszú évek óta nyaranta Amerikában játszik, az Euroligában az utóbbi hét final fouron egyaránt érdekelve volt, miközben hazája válogatottjában is oszlopos tag. Nem megterhelő ez így együtt?

De igen, ezért tavaly nyáron nem is mentem el az Egyesült Államokba, hanem a válogatottra koncentráltam.

Melyiket tartja erősebbnek: a tengerentúli profi ligát, a WNBA-t, vagy az európai elitvetélkedést, az Euroligát?

Ha ezt egy-két évvel korábban kérdezi, a játékstílusok közötti eltéréseken túllépve a színvonalról azt mondtam volna, nagyjából hasonló. Most azonban, hogy felemelték az Euroliga létszámát, felhígult a mezőny, és mit szépítsük, néhány nem oda való együttes is akad.

Együtt játszik Európa legjobbnak tartott centerével, az orosz Marija Sztyepanovával. Milyen vele egy csapatban szerepelni, van rivalizálás önök között?

Nagyon örülök, hogy egy klubban kosarazunk, sokkal jobb vele együtt játszani, mintha ellene kellene küzdeni. Mind a ketten az együttes sikeréért harcolunk, és ami rivalizálás van közöttünk, az az edzések egymás elleni játékában merül ki. Az pedig, hogy nap mint nap egymás ellen edzünk, mindkettőnknek, így a csapatnak is jó, és ezt a mérkőzések igazolják.

Milyen céljaik vannaka CSZKA Moszkvával?

Ahol elindulunk, mindenütt nyerni szeretnénk: az orosz bajnokságban és a kupában, továbbá természetesen az Euroligában is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik