Ekströmé a végső diadal

IZSÁNYI SZABOLCS jelenti LondonbólIZSÁNYI SZABOLCS jelenti Londonból
Vágólapra másolva!
2007.12.17. 02:21
Címkék
Németország, illetve a svéd Mattias Ekström sikerét hozta a hagyományos évadzáró autós gála, a Bajnokok Tornája a Wembleyben. A csapatverseny hőse Sebastian Vettel volt, az egyéniben a címvédő Ekström Michael Schumachert verte meg a döntőben.

A régi Wembleyt Németország diadalával búcsúztatta a labdarúgás, az újat szintén német győzelemmel köszöntötte az autósport. Hét éve Dietmar Hamann volt a hős, ezúttal Sebastian Vettel. A Toro Rosso versenyzője az F1-es idény utolsó szakaszában, az ázsiai esős futamokon már megcsillantotta tehetségét, ezúttal pedig a dobogó tetejére is felállhatott.

A londoni stadionban vasárnap megrendezett autós gálaversenyen, a Bajnokok Tornáján a Nemzetek Kupáját Németország nyerte meg, és hiába volt a csapat egyik tagja Michael Schumacher, az élő legenda, mindenki Vettelt ünnepelte. A 19 éves versenyző ugyanis a sírból hozta vissza a Finnország elleni döntőt. Schumi az első párban lefullasztotta Fiat Puntóját, és kikapott Heikki Kovalainentől, a McLaren új szerzeményétől (mire Schumi elindult, a finn már mögé került, és a Bajnokok Tornáján szokatlan, kerék kerék elleni csata alakult ki kettejük között, Kovalainen a rendkívüli úton ebben is megverte Schumit, miután kifékezte az egyik kanyarban). Aztán jött Vettel, akinek Marcus Grönholm volt az ellenfele, a kiválasztott gép pedig a finn állandó versenyautója, a Ford Focus WRC. Vettel hatalmas meglepetésre legyőzte a veterán ralivilágbajnokot. Az egyik fél két győzelméig tartó fináléban a harmadik meccs döntött, és Vettel a kifejezetten erre a versenyformára kialakított Buggyval hajszállal megverte ellenfelét. Schumi lelkesen odarohant Vettelhez, és a bukósisakját megpaskolva megköszönte neki a diadalt. Persze a hétszeres világbajnok is megtette a magáét, az Egyesült Államok csapata elleni negyeddöntőben Vettel veresége után neki kellett két futamot hoznia a továbbjutás érdekében.

A leghangulatosabb versenyt az elődöntőben vívta – természetesen – Németország és Anglia, a Schumacher–Jenson Button párharc során a nézősereg túlharsogta a túraautók hangját. Ez azért volt némiképp meglepő, mert csak félig telt meg a Wembley. Az esemény egyetlen hibája az volt, hogy egy időben rendezték meg az egész Angliát lekötő Arsenal–Chelsea és Liverpool–Manchester United bajnoki focimeccsekkel.

Aki itt volt, nem panaszkodhatott, rendkívül jól szervezett volt az idén huszadszor megrendezett esemény. Michael Schumachert a tévhitekkel ellentétben Londonban is imádják, óriási ováció kísérte, amikor a pályára gurult aktuális autójával. Nála hangosabb köszöntést csak a britek kaptak, közülük is kiemelkedett Button éljenzése. A tavalyi Magyar Nagydíj győztesét is azért éltették, hogy a közös futamokban megverje Schumit, de a némettel szemben hiába próbálkozott. Az egyéni versenyben sem járt szerencsével, eredménytelenül támadta a Ferrari klasszisát. Schumi meg sem állt a döntőig, ahol viszont fejet kellett hajtania a Bajnokok Tornája tavalyi győztese, a svéd Mattias Ekström előtt.

Az első futamot a DTM bajnoka nyerte meg, a másodikat Schumi. A mindent eldöntő csata előtt Schumacher veszekedni kezdett a rendezőkkel, mert neki az eredetileg Ekströmnek szánt négykerekű kellett. Megkapta. Ez a jelenet megmutatta, hogy hiába gálarendezvény, a vérbeli versenyzők véresen komolyan vették. Ekström a mostoha autóval is megverte a befutónál megpördülő Schumachert, és megismételte tavalyi sikerét.

Rengeteg presztízscsatát – DTM-bajnok a túraautó-világbajnok ellen, NASCAR-bajnok a Champ Car bajnoka ellen – láthatott a közönség, emellett felvonult a Red Bull és a Toro Rosso F1-es gépe, és rendkívül megható megemlékezést tartottak a szeptemberben elhunyt Colin McRae tiszteletére.

Schumi végül csak csapatban nyert, azaz az egyéni címért viszsza kell jönnie jövőre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik