A tehetség mutatói

kálnoki kis attilakálnoki kis attila
Vágólapra másolva!
2007.11.30. 23:58
Kevesen tudják, de tény: a magyar labdarúgó-válogatott utolsó valamirevaló eredményében, az atlantai kvalifikáció elérésében nem kis szerep jutott dr. Török Ferencnek, akit addig leginkább az öttusa-válogatott sikerkapitányaként ismert a közvélemény.

Történt, hogy Tokió olimpiai bajnoka az öttusában jól bevált módszereit eretnek módon átcsempészte a labdarúgásba, Dunai Antal szövetségi edző pedig itta minden szavát, és hallgatott rá.

Dr. Töröknek már akkor meggyőződése volt, hogy a modern labdarúgást csak magas szintű atletikus képességekkel lehet űzni, ezért a fizikai mutatókra helyezte a kiválasztást.

A selejtezősorozatot megelőzően az Olimpiai Csarnokba összegyűjtötték az ország legtehetségesebbnek tartott 19 éves labdarúgóit, és egy orvosokból álló kutatócsoport segítségével mindenkit piszkosul megdolgoztattak.

Vizsgáltak állóképességet, gyorsaságot, ruganyosságot, a gyakorlatok után vérképet analizáltak, de a labdaügyességet is tesztelték.

Százhuszonnyolc srácot mértek fel, és a megállapodás szerint Dunai az első negyvenből választhatott huszonötöt, akik mellett aztán végleg letették a voksot.

Sándor Tamás a 67. lett.

Ő volt a kivétel, aki erősítette a szabályt. Azért került be az atlantai keretbe, mert egyöntetű vélemény szerint ő volt az, aki Dunai meglátása szerint igazán tudott futballozni.

Sándor Tamás most, az őszi idény végén első lett. Újra, hiszen eddig – csak a teljes szezonokat nézve – háromszor végzett a Nemzeti Sport játékosrangsorának élén.

Azért csak háromszor, mert éveken keresztül külföldön próbált meg maradandót alkotni. Hogy nem sikerült neki, azért lehetett, mert amikor 12 évvel ezelőtt a magyar labdarúgásban először félretették a szubjektivitást, kiderült, hogy az európai elithez elengedhetetlenül szükséges képességek hiányoznak belőle.

Itthon még így, 32 évesen, fájós háttal is kimagaslik a mezőnyből játékintelligenciájával, külföldön viszont rendre könnyűnek találtatott. Mert a tehetség rém összetett fogalom.

Csak az érdekesség kedvéért: Török doktort sohasem engedték többé a labdarúgás közelébe, az objektív mutatók lényegében nem léteznek a magyar labdarúgás jelenében. Egyébként az Atlanta előtti fizikai rangsorban Dárdai Pál lett a második…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik