Talma és Mari néni

Vágólapra másolva!
2007.11.04. 23:30
Azt mondja édesanyám vasárnap reggel: annyira szurkol Talmának, hogy a palacsintasütést is a valenciai futam idejéhez igazítja. Ebéd csak később, majd ha vége a versenynek…

Nem akarnék senkit a családi ügyekkel traktálni, de amikor a szomszéd Mari néni, akiről pontosan tudom, hogy a magyar sportolók közül talán csak Papp Lászlót és Egerszegi Krisztinát tudja megnevezni, azzal fogadott, hogy ennek a Faubelnek miért van gyorsabb motorja, ha egyszer csapattársak, akkor éreztem meg: Talmácsi Gábor a világbajnoki címnél is nagyobb sikert aratott.

Azon könnyen túlléphetünk, hogy már az őt csak hírből ismerők is a becenevén emlegetik – ez mindent elmond arról, hogy akkora szeretet veszi körül, amely csak kevesek kiváltsága. De amikor a Balaton-parti település kis közértjében háromnegyed tizenegykor türelmetlen vevők toporogtak a pénztárnál, mondván, igyekezzünk, mindjárt rajtol a mezőny, világossá vált: egy ország szorít Talmácsi Gábornak.

Egy ország, amelynek a technikai sportokban viszonylag kevés a sikere, mégis: egy szerény, de határozott férfi elérte, hogy hétvégenként sokakból gyorsaságimotoros-szakértő legyen, pontosan tudják, ki az a Gadea vagy a Pesek. Jó motoros, világbajnok némi túlzással bárkiből lehet, ám ahhoz, hogy valaki miatt anyu később készítse el az ebédet, vagy hogy Mari néni is szívből szurkoljon valakinek, a megfelelő kanyarvételnél több kell.

Szerénység, alázat, nyitottság, jókedv, életöröm – az embernek valahogy mindig az volt eddig is az érzése Talmácsi Gábort nézve-hallva, hogy ő tényleg a mi fiunk, közénk való, eredendően a miénk. Aki találkozott vele, azt mondja: normális, jó fej, közvetlen és készséges embert ismert meg benne. Nem vitás, ez is kell ahhoz az elképesztő népszerűséghez, amely immár Talmát övezi.

Itt egy sportoló, akinek nevét néhány éve még csak a szakmabeliek ismerték, akinek családja a lakás eladásán gondolkodott, hogy legyen pénz a versenyzésre, és aki most elérte, hogy egy napsütéses vasárnap délelőtt százezrek, milliók infarktusközeli állapotban nézzék az egymást üldöző motorosokat. A népszerűség világbajnoka is.

SOMOGYI ZSOLT
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik