Megvan az időpont

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.10.28. 00:10
Címkék
Úgy tűnik, még majdnem három hetet kell arra várnunk, hogy visszavonhatatlanul Kimi Räikkönen legyen az 58. Formula–1-es világbajnokság győztese.

Megvan a pontos dátum: a Nem zetközi Automobil-szövetség (FIA) fellebbviteli bizottsága november 15-én vizsgálja a McLaren-Mercedes hivatalos tiltakozását a Brazil Nagydíj benzinügye kapcsán. Igaz, Max Mosley FIA-elnök már most kizárja az összetett verseny végeredményének módosítását, de azért láttunk már „csodát” a sport világában…

„Mi már befejezettnek tekintjük a világbajnokságot, semmin sem változtathat az a tény, hogy egy csapat fellebbez – mondta Max Mosley. – Bizonyítania kell az igazát. Megóvhatta volna a futam végeredményét, de nem tette. Ennek oka, hogy nem a McLarentől vett üzemanyag hőmérsékletét mérték.”

A verseny sorrendjével kapcsolatban a leintéstől számított fél órán belül lehet észrevételt tenni, de akkor még senki sem tudott a benzinügyről.

„De változtat-e valamit a helyzeten, ha kizárják a Lewis Hamilton előtt végző versenyzőket? Erre csak a fellebbviteli bizottság adhat választ” – jegyezte meg saját magát „cáfolva” Max Mosley. Mindenesetre a Mosleyval régóta hadakozó háromszoros világbajnok, Jackie Stewart kijelentette: nem valószínű, hogy a McLaren bármilyen eredményt elérhet Párizsban. A sportember úgy véli, túlságosan nagy a Ferrari befolyása az FIA-ra ahhoz, hogy Kimi Räikkönen a zöldasztal mellett veszítse el a világbajnoki címét.

Ismert, az évzáró interlagosi verseny leintése után órákon át bizonytalan volt a sorrend, mert az illetékesek túlságosan hidegnek találták a Williams és a BMW által használt üzemanyagot. A Brazíliában tevékenykedő sportfelügyelők végül nem szabtak ki büntetést, mert nem lehet egyértelműen bizonyítani a szabálytalanságot.

A Nick Heidfeld (BMW) autójába töltött benzin az első tankolásnál 13, a másodiknál 12 fokkal volt hidegebb a külső hőmérsékletnél, miközben a megengedett eltérés tíz fok. Robert Kubica esetében 14, illetve 13 fokkal mértek kevesebbet, Nico Rosbergnél 13 és 12 volt ez a szám. Bonyolítja a helyzetet, hogy a Formula One Management által megadott 37 Celsius-fokos külső hőmérséklet, illetve Meteo France (az FIA-t és a csapatokat hivatalosan információkkal ellátó cég) adatai között eltérés volt. Ez utóbbi néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet közölt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik