Massa feláldozza magát

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.28. 00:02
Címkék
A Ferrarinál tökéletesnek vélt haditervet „dolgoztak ki” a pilóták versengésének megnyerésére, és immár egyértelmű, hogy Kimi Räikkönen minden segítséghez hozzájut pályafutása első igazán nagy diadala érdekében. A finnt mostantól kiemelten kezelheti a csapat, hiszen a vb-éllovas Lewis Hamiltont 20 pontos hátránynyal követő Felipe Massa a hét végi Japán Nagydíj előtt bejelentette: mindenben segíti társát, s háttérbe szorítja egyéni ambícióit.

„A csapatért dolgozom” – kezdte az autosport.com internetes lapon megjelentetett nyilatkozatát Felipe Massa. Egy nappal azután, hogy azt mondta, négyesélyes a verseny, s világbajnok is lehet…

A brazil pilóta azt állította, hogy hivatalosan nem kérték ugyan fel a segítségre, de nem hezitál, ha Kimi Räikkönennek szüksége lesz a támogatásra. Tavaly Michael Schumachert próbálta világbajnoki címhez segíteni, ám a német legenda végül alulmaradt az idén is az összetett elsőségért hajtó Fernando Alonsóval szemben.

„A csapat mindig sportszerű volt velem. Ha nekem már nincs esélyem, akkor egyértelmű, hogy a csapat érdekeit nézem. Nagyszerű az idei világbajnoki szereplésünk, kiválóan dolgozunk a sikerért. Egyáltalán nem okoz gondot, hogy segítséget nyújtsak bármelyik világbajnoki cím megszerzéséhez” – indokolta saját döntését Massa.

A dél-amerikai versenyző hátránya két futamgyőzelemnyi pontszámot tesz ki, és jelenleg valószínűtlennek látszik, hogy a valamivel megbízhatóbb McLarent olyan gondok sújtsák, amelyek révén végül Lewis Hamilton és Fernando Alonso is alulmaradna Massával szemben. Ha ez meg is történne, akkor még ott van utóbbi csapattársa, a brit újonchoz közelebb (13 pontra) álló Räikkönnen is…

„Egyértelmű a helyzet, úgy versenyzek, hogy az eredményem a lehető legjobb legyen a csapat számára” – jegyezte meg Massa.

A brazil az idén ugyanúgy három futamon diadalmaskodott, mint Hamilton, de technikai és vezetői hibák miatt öszszesítésben eléggé lemaradt. Így is elégedett a 2007-es teljesítményével, pedig tudja, akár nagyobb is lehetne most az esélye arra, hogy legendás honfitársai (Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet, Ayrton Senna) nyomdokába lépjen.

„Háromszor lettem első, és máskor is közel álltam a győzelemhez. Az viszont baj, hogy több problémám akadt a szezon során. Sajnos túlságosan is sok” – mondta Felipe Massa.

A Ferrari pilótája szerint a Formula–1-es világbajnokság megnyeréséhez mindennek tökéletesnek kell lennie, de az idén a maranellói csapatnak nem sikerült ezt elérnie.

„Sajnos problémák voltak az autó megbízhatóságával. De összességében még így is elégedett lehetek, nem is akarok arra gondolni, mi lett volna, ha minden tökéletesen alakul. Ez semmin sem változtatna. Nem tartozom azok közé, akik azon elmélkednek, mi lett volna ha ez és ez történik. Ha ebben az évben nem leszek világbajnok, akkor jövőre ismét megpróbálom megnyerni a sorozatot. Mi mást mondhatnék? – tette fel önmagának a költői kérdést Massa.

Az is kérdés persze, mire fel Massa hirtelen áldozatvállalása? A csapatérdeket mindenek fölé helyező nyilatkozat hátterében az is állhat, hogy az elmúlt napokban bizonytalanná vált a helye a Ferrarinál, mert felmerült Fernando Alonso szerződtetése. A Todt család erőteljes támogatását élvező Massát állítólag a Toyota keresi, ami ugyan anyagilag biztosan jövedelmező hely lenne számára, de a sportsiker jóval kétségesebb. Világbajnoki címre valószínűleg már nem lenne esélye, ezért most mindent meg kell ragadnia, hogy biztosítsa jövőjét Maranellóban. Erre tökéletesen alkalmas lehet, ha a vb-hajrában lemond saját érdekeiről, és inkább az istálló esetleges újabb nagy diadalához nyújt segítséget. Nagyot fordult egy nap alatt a világ…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik