Nincs magyar kvóta

SZABÓGÁBOR SZABÓGÁBORSZABÓGÁBOR SZABÓGÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.26. 23:38
Címkék
Nem sok örömet hozott számunkra a súlyemelő-világbajnokság. A magyar küldöttség olimpiai kvóta nélkül zárta a versenyt.

Ilyen még sohasem történt! A magyar súlyemelés tíz és fél hónappal az olimpiai játékok előtt egyetlen kvótabirtokossal sem büszkélkedhet. A helyzet tragikus: a 2004-ben bombaként robbanó athéni doppingbotrány, az azt követő viták, tisztázatlan körülmények következtében keletkezett óriási kráter betemethetetlennek tűnik, a magyar emelők egyszerűen nem tudják felvenni a versenyt még a középmezőnnyel sem. A legnagyobb baj az, hogy a kis lépések is elmaradtak a Csiangmajban szerdán befejeződő világbajnokságon, hiszen a még kvótában reménykedő, teljes csapattal induló férfiak közül ketten kiestek, a többiek közül pedig csak Ádám Róbert és Kiss Attila emelt többet legutóbbi vbszerepléséhez képest – Kissnek így sem sikerült pontot szereznie, mert nem került be a legjobb 25 közé.

Sajnos nemhogy a még három kvótával fizető 27. helyet sem érték el a férfi emelők, a 35. helyen kötöttek ki. A nők eleve csak hárman indultak, mert nem volt reális esélyük az esetükben minimum elérendő 17. pozíció megszerzésére, így mindkét szakág csak a jövő tavaszi Európa-bajnokságon juthat ötkarikás kvótához. Ennek érdekében az első ötben kell végezni az olimpiai indulási jogot még ki nem vívó nemzetek különcsatájában – az első két hely két kvótával fizet Rómában.

A vb záró napján, még történt egy s más. A női ólomsúlyúaknál a kínai Mu Suang-suang ugyan megdöntötte az összetett világrekordot, ám a verseny utolsó gyakorlatát bemutató dél-koreai Dzsang Mi Ran 181 kilós lökéssel beérte, és kisebb testsúllyal nyert. A legnehezebb férfiaknál az egyeduralkodó iráni Hoszszein Reza Zadeh távollétében a 33 éves lett Viktors Scerbatihs győzött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik