Kínlódtak, küszködtek, gyengén futballoztak

A mérkőzésről tudósított: CSILLAG PÉTER, VAJDA GYÖRGYA mérkőzésről tudósított: CSILLAG PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2007.09.24. 23:33
Címkék
Kevés esemény és „össznépi” szaladgálás jellemezte a Soproni Liga kilencedik fordulójának záró mérkőzését. Nem meglepetés: a rohangálásba belefeledkező csapatok meccsén nem született gól.

Noha öt pont előnnyel várta a tizedik Vasas a 15. helyen szerénykedő Siófokot, a Mészöly Géza vezette csapat kezdett óvatosabban. Érthetetlen a visszafogottság, ráadásul nem a hétfői volt az első olyan hazai mérkőzés, amelyen visszahúzódott a Vasas saját térfelére, átadva a kezdeményezést az ellenfélnek. Bár a meccsek előtti taktikát hétpecsétes titokként kezelik az edzők – így van ezzel Mészöly Géza is –, nehezen hihető, hogy az angyalföldiek szakvezetője védekezésre buzdította csapatát. Adódik természetesen a kérdés, akkor vajon mégis miért húzódik hátra az együttes: ösztönösen, félelemből, önbizalomhiánytól szenvedve, vagy tán azért, mert szeretné kihasználni az ellenfél nekibuzdulását?

Húsz perc kellett ahhoz, hogy előremerészkedjen a Vasas, és a bátorság rögvest helyzetet is hozott – no meg gyorsabb, pontosabb, veszélyesebb játékot. Addig viszont az történt a pályán, amit a Siófok akart. Fegyelmezett futball, határozott labdabirtoklás, s kellő önbizalom jellemezte a vendégeket, „csak” a gól hiányzott a játékukból. A helyzetek kimaradtak, és amikor a Vasas magára talált, a Siófok visszahúzódott, és inkább a biztonságos védekezésre fektette a hangsúlyt.

Taktikai csata folyt tehát a pályán, amit az edzők és játékosok talán élveztek, ám a lelátóról nézve emészthetetlennek bizonyult. Csak a félidő végére lett kissé izgalmasabb a játék, a hajrában már a szerencse, no meg Hegedűs Lajos védései is kellettek ahhoz, hogy ne kapjon gólt a vendégegyüttes.

Somorjai Tamás rájött, ha többet fut, többet vállal, kitűnhet társai közül. Többnyire e felismerésnek tudható be, hogy valamivel gyorsabb lett a Vasas futballja, de csak a vendégek tizenhatosáig tartott a lendület, ott viszont elfogyott a tudomány. Hiába próbálkoztak a hazaiak hat támadó felfogásban játszó labdarúgóval, ez a helyzetekben egyáltalán nem mutatkozott meg. A felfogás, az akarat ma már kevés, pontos, precíz futball nélkül nincs eredmény...

A siófokiakat persze egyáltalán nem zavarta a Vasas baja, okosan, szervezetten futballoztak Kuttor Attiláék – ha veszélytelenül is. Gondolhatták: az egy pont sokat érhet a Fáy utcában. Igazuk lett.

Már-már álomba szenderült a lelátó, amikor váratlanul „eszetlen” rohanásba fogtak a csapatok. Föl-le szaladgáltak a játékosok – elképzelés nélkül. Egyik csapatnak sem jutott eszébe a pozíciós játék alkalmazása, a labda felvitele után elfelejtették felvenni a stratégiailag fontos pozíciókat, például a vonalak mellett. Maradt az élvezhetetlen futkosás, s úgy tűnt, a kispadokról is kevés segítséget kapnak a csapatok. Talán ennek tudható be az ötlettelen futball.

Összességében igazságosnak mondható a döntetlen, bár tegyük hozzá, a Szabó Zsolt által a Vasasnak meg nem ítélt büntető döntően befolyásolta a találkozó eredményét.

AZ NS JÁTÉKOSÉRTÉKELÉSE:

Vasas SC

Németh Gábor 0

Védenivalója nem akadt, jobbára a hazaadásokat kellett lábbal megjátszania.

Balog Zsolt 5

Védekezésben is voltak hibái, többet segíthette volna a támadásokat.

Pandur Péter 5

Egyszerűen, sallangmentesen futballozott.

Marius Unierzyski 6-2=4

Fejjel és lábbal is magabiztosan rombolt, az ellenfél kapujára nem volt veszélyes. Kár, hogy a találkozó végén elvesztette a fejét.

Piller József 4

Úgy tűnt, szokatlan számára a bal oldali védő szerepköre.

Somorjai Tamás 6

A második félidőben futballozott jobban, gyors volt és lendületes, az átadásai is sikerültek.

Tandari Tamás 4

Keveset vállalt, játéka csupán abból állt, hogy előreívelgette a labdát.

Kincses Péter 6

Az első félidőben ő volt a Vasas legveszélyesebb labdarúgója. A második játékrészben is nagyot küzdött, de már kevesebb sikerrel.

Lázok János 5

Nehezen viselte, hogy szorosan fogják, a mérkőzés végén a bal oldalon sem találta a helyét.

Németh Norbert 5

Csupán egy nagy lövéssel hívta fel magára a figyelmet, no meg a sok futással, de az tőle mindig elvárható.

Denisz Rebryk 5

Akár a meccs hőse is lehetett volna, de pechjére buktatása után nem kapott büntetőt.

A CSERÉK közül Mundi Viktor (–), Skita Tamás (–) és Odrobéna Péter (–) már nem segíthetett csapatán.

BFC Siófok

Hegedűs Lajos 7

Többször is bravúrral védett, megérdemli a jó osztályzatot, hiszen nagyon fontos szerepe volt abban, hogy csapata pontot szerzett.

Miklósvári János 5

Fegyelmezetten futballozott, háromszor bravúrral mentett.

Kuttor Attila 6

Jó az öreg a háznál. Csupán egyszer hibázott, igaz, az majdnem végzetesnek bizonyult.

Forgács András 5

Küzdött becsülettel, sokat segített Kuttor Attilának.

László András 4

A védelem leggyengébb pontja volt, szerencséje, hogy nem kaptak gólt miatta.

Eugene Fomumbod 7

Egyértelműen a mérkőzés legjobbja volt, hiba nélkül futballozott, jár neki a dicséret.

Csopaki István 5

Lendületesen játszott a jobb oldalon, hasznos tagja volt a csapatnak.

Nagy Lajos 5

Futómennyisége lehetne több, összjátékban megfelelőt nyújtott.

Lipcsei Roland 4

Nehézkesnek tűnt a középpályán, a végére el is fáradt.

Kanta Szabolcs 5

Átlagos teljesítményt nyújtott, tőle több várható.

Fülöp Zoltán 4

Sérülten vállalta a játékot – meg is látszott a teljesítményén.

A CSERÉK közül Gajda István (–) okosan tartotta meg a labdákat, jól mozgott keresztbe, állandóan megjátszható volt. Ambrus Sándor (–) és Kozmor Ákos (–) sem vallott szégyent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik