Isten ajándéka sem elég

K MOLNÁR CSABAK MOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2007.09.16. 00:12
Címkék
Szinte hihetetlen pillanatokat éltek át a szurkolók a negyeddöntő péntek este, lapzártánk után befejeződő utolsó mérkőzésén, amelyen a görög válogatott az utolsó két és fél percben 12 pontos hátrányból fordította meg a meccset, és nyert a szlovénok ellen 63–62-re, ezzel bekerült az elődöntőbe, ahol a hajrára a házigazda, vbcímvédő spanyolokkal szemben elfogyott az ereje.

A görög nyelvben a Teodorosz név jelentése: „Isten ajándéka”. A Palacio de Deportes nem csekély számú görög szurkolója – bár alig hitt a szemének – a szlovénok elleni meccs lefújáskor az égieknek hálálkodhatott. Akik bizonyos Teodorosz Papalukasz személyében valóban ajándékot küldtek a kék-fehér nemzeti színekben hívőknek. A CSZKA Moszkva zseniális, 30 esztendős irányítója 17 pontjából 11-et szerzett az utolsó negyedben – a szlovénok hat perccel a vége előtt 16 ponttal is előrébb jártak (58–42) –, kilencet az utolsó két és fél percben, s persze hogy ő dobta azt a duplát is, amellyel 6.7 másodperccel a lefújás előtt a görögök megnyerték a mecscset. A hátralévő időben a találkozót 37 percen át kézben tartó, jól játszó szlovénok részéről érkezett egy tripla, ám Jaka Lakovic kísérlete az égben megírtak szerint nem is kerülhetett rendeltetési helyére.

„Ez az a meccs, amelyet az ember sohasem felejt el. A szlovénok harminckilenc percig intelligensen játszottak, nálunk sokkal jobban. Mi csupán az utolsó percben teljesítettünk úgy, ahogy az elvárható” – értékelt „Isten ajándéka”.

Teodorosz Papalukasz csupán a második negyedben lépett pályára az elődöntőben, a tavalyi világbajnoki finálé visszavágóján. Érthető, ha Panajotisz Jannakisz, a görögök szövetségi kapitánya, amennyire lehetett, pihentetni kívánta legjobbjait, hiszen a szlovénok elleni negyeddöntő befejezése és a spanyolok elleni elődöntő kezdete között alig több mint 18 óra telt el. Ám a címvédő görög együttes utolsó erőtartalékait felhasználva küzdött, s remekül játszott a káprázatos mérkőzésen, amelyen a játékosok felvonultattak mindent, amiért érdemes kosárlabdamérkőzésekre járni. Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, még az utolsó negyedben is. Ám a végén, kulcspillanatban, négypontos hazai vezetésnél Papalukasz kezéből kicsúszott a labda.

Nyertek a világbajnok spanyolok 82–77-re – ezzel bejutottak a vasárnapi döntőbe –, elsősorban azért, mert a csoportmeccseken sérülését kúrálgató Juan Carlos Navarro, az Európa-bajnokságon végig remek Pau Gasol és José Calderón a sorsdöntő szituációkban rendre átlendítette csapatát a holtponton a fáradó riválissal szemben.

Az Litvánia–Oroszország elődöntő lapzártánk után fejeződött be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik