Szávay Ágnes a 16 között!

BÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZSBÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.09.01. 23:50
Címkék
Az US Open női egyesének egyik legnagyobb meglepetését szerezte Szávay Ágnes: a magyar lány 6:4, 6:4-re legyőzte a hetedik kiemelt orosz Nadja Petrovát, és már a nyolcaddöntőnél jár.

Kezdünk kifogyni a jelzőkből, ha Szávay Ágnesről van szó. A 18 esztendős magyar lány az amerikai nemzetközi bajnokság női egyesének harmadik fordulójában papíron nem sok eséllyel lépett pályára Nadja Petrova, a világranglista nyolcadik helyezettje ellen, ehhez képest bátor, érett és okos játékkal két játszmában legyőzte a kiváló oroszt. Az első négy labdamenet és vele az első játék Petrováé lett: az orosz kiválóan szervált, esélyt sem hagyott a Vasas teniszezőjének, aki azonban hasonló magabiztossággal egyenlített. Sőt: jól fogadva, Petrova megingásait kihasználva két bréklabdához jutott, és a másodikat értékesítette is, miután ellenfele az alapvonalon túlra röpített egy könnyű tenyerest.

Az orosz ezután is igyekezett mozgatni a magyar lányt, de gyakran vesztére tette. Ági hol remek röptével, hol a szakemberek által is méltatott remek fonákjával tréfálta meg (néhányszor az amerikai közönség is lenyűgözve ünnepelte), bár saját szervája után Petrova azért feljött 3:2-re. Szávay azonban rá tudott tenni egy lapáttal addigi kiváló teljesítményére. Hogy a saját adogatójátékát hozta, az még rendben van, de a következő alkalommal ismét elvette az egyre bizonytalanabb Petrováét, aki aztán magába roskadtan törölgette homlokát a kisszünetben. Az orosz ekkor jött rá, hogy hamar össze kellene szednie magát, ha meg akarja menteni a szettet: elkezdett sokkal jobban fogadni, amivel meg is zavarta a játszmáért adogató magyar lányt.

Szerencsére 5:4 után helyre kellett hozni a Petrova combján lévő kötést, így Szávaynak volt néhány perce rendezni gondolatait. Profi módon csinálta. Helyrerántotta kicsit megbicsakló adogatásait, és stílszerűen egy ásszal le is zárta a szettet – igen, alig 34 perc alatt megnyerte az első játszmát a hetedik kiemelt ellen!

A második szettre Petrova jobbnak látta kicsit felpörgetni a tempót, így az egyes játékok is szorosabbak lettek, és a játszmán belül is fej fej mellett haladtak a hölgyek. 3:2 után az orosz jutott ugyan bréklabdához, de Szávay egy parádés szerva-röptével és két, tankönyvbe illő fonák elütéssel elhárította a veszélyt – a New York-i közönség nem győzte tapsolni Soltvadkert kedvencét. Ági a következő játékban kétszer is elvehette volna Petrova adogatását, ám ekkor az orosz is bemutatott több kiváló szervát. Szávay ettől függetlenül nem ingott meg, egy rövidítés után például úgy emelte át ellenfelét, hogy az egy pillanatra valószínűleg megbánta, hogy nem inkább gerelyhajításra vagy futócéllövészetre adta a fejét. 4:4 után aztán tovább fokozódtak az izgalmak. A magyar lány remekül védekezve, négy ki nem kényszerített hibával elvette az idegeskedő Petrova adogatását, és bő egy óra elteltével már a meccsért szerválhatott. Tegye fel a kezét, aki erre gondolt volna akár néhány nappal ezelőtt!

Ekkor azonban az orosz is megmutatta, nem véletlenül volt ő harmadik is a világranglistán. Amikor hozzá tudott szagolni Szávay adogatásaihoz, remekül teniszezett, és bréklabdához is jutott, de Ági óriási önbizalommal hárított – második adogatásra vágott be egy ászt! Aztán a magyar lány is bizonyította, érzi a tét súlyát – ő ütött kettős hibát. Tucatnyi labdamenet után sikerült végre egymás után két fogadhatatlan szervát bevernie (a meccsen összesen hét ász és számolatlan ász értékű szerva fűződött a nevéhez), majd boldogan emelte az égbe a kezét, gratulált a kényszeredetten mosolygó Petrovának, és szaladt oda édesapjához, valamint edzőjéhez, Kuhárszky Zoltánhoz. Aláírt néhány labdát, odaadta a törülközőjét egy kisfiúnak a nézőtéren (mondtuk, egyre jobban szeretik az amerikaiak), majd leballagott a Billie Jean King Teniszcentrum hármas számú pályájáról – fog ő még itt játszani, de még a kettesen és a centeren is!

Az amerikai álom pedig folytatódik: a legjobb tizenhat között az egyelőre szettveszteség nélkül álló Szávay a 24 esztendős Julija Vakulenkóval, a világranglista 50. helyezettjével találkozik majd. Az ukrán hölgy legyőzte a szlovák Daniela Hantuchovát és az orosz Marija Kirilenkót is, azaz jó formában van, de ugyanezt a magyar teniszezőről is el lehet mondani. A két játékos ráadásul közelről ismeri egymást, a páros első fordulójában ugyanis már találkoztak. Akkor a magyar lány örülhetett, és remélhetőleg két nap múlva sem lesz ez másként. Így is az övé az elmúlt évek legjobb magyar eredménye Grand Slam-tornán – legutóbb Mandula Petra jutott a nyolcaddöntőbe, mégpedig a 2003-as Roland Garroson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik