Nadal nehéz napja

BÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZSBÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.08.31. 00:44
Címkék
A mindkét térdét fájlaló Rafael Nadalnak meggyűlt a baja az ausztrál Alun Jonesszal, de azért túljutott az első fordulón. Roger Federer már ott van a legjobb 32 között, viszont meglepetésre kiesett a chilei Fernando González.

Rafael Nadal az első, Roger Federer pedig már a második lépést is megtette az első két kiemelt finálébeli csúcstalálkozója felé az amerikai nemzetközi teniszbajnokságon. Ám míg a svájci világelső másfél óra alatt, játszi könnyedséggel verte meg 6:1, 6:4, 6:4-re a selejtezőből a főtáblára került, egyébként határozottan rokonszenvesen küzdő chilei Paul Capdevillét, a spanyolnak meg kellett szenvednie az ausztrál Alun Jonesszal az első forduló utolsó meccsén.

Nadal, aki még sohasem jutott túl a negyeddöntőn az US Openen, mindkét térdén kötéssel lépett pályára, és a találkozó közben is kétszer kellett ápolni. Nem is játszott a tőle megszokott pontossággal (többek közt azért, mert csak nyomokban emlékeztetett korábbi, szélvészgyors önmagára), és a világranglista 123. helyén álló, ausztrál sem adta könnyen a bőrét.

A negyedik játékban például ő vette el a spanyol adogatójátékát, de 3:1-es hátrányban Nadal azért összeszedte magát, és 7:5re csak megnyerte a szettet. A másodikban azonban már nem volt ellenszere a 27 esztendős, azaz kissé későn beérő Jones ellen, aki a harmadikban is sokáig tartotta a lépést a küszködő salakkirállyal, 3:3 után pedig el is vette a spanyol adogatójátékát. Ekkor azonban szétestek a szervái, és mintha kissé meg is ijedt volna a lehetőségtől, így Nadal fordított, majd végigmasírozott a negyedik játszmán is, és végül 7:5, 3:6, 6:4, 6:1-re nyert. A második fordulóban, a szerb Janko Tipszarevics ellen azonban nehéz dolga lesz, ha sérülése nem gyógyul elég gyorsan.

Federernek ugyan nem kell aggódnia harmadik körös ellenfele miatt, de a hórihorgas, 205 centiméter magas amerikai John Isner várhatóan már az adogatásaival is szerez majd egy-két kellemetlen percet a világelsőnek. A New York-iak új kedvence a dél-afrikai Rik de Voestöt sem kímélte: bár csak 14 ászt ütött, ami erős visszalépés az első forduló 34-éhez képest, így is három szettben diadalmaskodott. A másik ifjú amerikai reménység, a 18 esztendős Donald Young is bejutott a legjobb 32 közé, miután ellenfele, a 13. kiemelt francia Richard Gasquet lázas betegsége miatt nem tudott kiállni.

A szerda este nagy búcsúzója Fernando González volt: a hetedik kiemelt chilei az év eleji Australian Openen még döntőt játszott, ám a nyári kemény pályás tornákon három mérkőzésből hármat veszített el, és ez a sorozat Flushing Meadowsban sem szakadt meg: az orosz Tejmuraz Gabasvili az első két szettet simán nyerte, és bár ezután González nagyobb sebességre kapcsolt, és ki is egyenlített, a döntő szett egyetlen fogadósikerét az orosz könyvelhette el, aki győzelmével az első forduló legnagyobb meglepetését okozta.

A csütörtöki, második fordulós férfimeccsek közül a svéd Jonas Björkman és a brit Andy Murray csatája emelkedett ki. Björkman játékán nem látszott, hogy tizenöt évvel idősebb ellenfelénél, remekül teniszezett, és három perc híján négy órán keresztül állta a sarat a remekül teniszező húszesztendős skóttal szemben. A hajrában azonban már a 19. kiemelt Murray volt a jobb: a döntő szettben szórta a nyerő ütéseket, és végül 5:7, 6:3, 6:1, 4:6, 6:1-re nyert. A 14. kiemelt Guillermo Canas ellenben nem járt szerencsével a koreai Li Hjung Taik ellen: a Federert tavaly kétszer is legyőző argentin három szettben búcsúzott.

Ami a hölgyeket illeti, a legjobbak az amerikai Serena Williamstől a svájci Martina Hingisig továbbjutottak a harmadik fordulóba, bár Szvetlana Kuznyecova rengeteget hibázott Camille Pin ellen. A csinos (és erre az öltözékével is rájátszó) francia hölgy a második szettet el is lopta a negyedikként rangsorolt orosztól, aki a döntő játszmában már játékot sem engedélyezett neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik