Krajicek sem bírt Szávay Ágnessel

BÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZSBÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.08.31. 05:23
Címkék
Egy végletekig izgalmas első, és egy már kevésbé fordulatos második szett után Szávay Ágnes 7:6, 6:3-ra legyőzte a holland Michaella Krajiceket, és bejutott a legjobb 32 közé az US Openen.

Szávay Ágnes és edzője, Kuhárszky Zoltán is előre megmondta: nehéz mérkőzés lesz a Michaella Krajicek elleni csütörtöki összecsapás. A 32. helyen kiemelt holland lány ugyan két hellyel a 31. Szávay mögött áll a világranglistán, de kiváló, erőteljes teniszező, aki jól ismeri a magyar lányt – játszottak egymás ellen juniorkorukban, és a felnőttek közt párosoztak is közösen éppen eleget. Az első játszma ennek megfelelően óriási küzdelmet hozott. A Vasas teniszezője már az első játékban két bréklabdához jutott, ám nem sikerült kihasználnia őket, de 1:1 után elvette Krajicek adogatójákát.

Sokáig nem örülhetett neki: a holland azonnal törlesztett, majd még két bréket váltottak a lányok, így 3:3-nál ismét úgy álltak, mintha mi sem történt volna – pedig rettenetesen küzdöttek mindketten. Ezután úgy tűnt, Krajiceknek megy jobban: hozta a következő szerváját, majd a magyar lány adogatásánál két labdája is volt az 5:3-hoz – elúszni látszott a szett. Szávay azonban megrázta magát: hárította a bréklabdákat, és kiegyenlített. Sőt 5:5 után elvette Krajicek adogatását, és már a játszmáért szerválhatott, ám nem tudta befejezni a szettet – jöhetett a tie-break. Itt fej fej mellett haladtak 4–4ig, ám akkor a soltvadkerti tehetség egyhuzamban három labdamenetet nyert, így 64 perc alatt 7:6-tal az övé lett az első felvonás.

A másodikban Szávay ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta: az első adandó alkalommal ismét elvette Krajicek szerváját, és ellépett 3:0-ra, majd 4:1-re. Ekkor a holland lány még megpróbált visszakapaszkodni, 4:2-nél bréklabdához is jutott, de Szávay ismét a legjobbkor koncentrált a legjobban, és elhárította a veszélyt. Sőt, bár a következő játékot még átengedte ellenfelének, 5:3 után, saját szervájánál már ellenállhatatlan volt, és labdamenetet sem engedve Krajiceknek, hozta a mindent eldöntő gémet: 1 óra 42 perc alatt, 7:6, 6:3-ra nyert, és már a legjobb 32 között jár – ez pályafutása eddigi legjobb eredménye Grand Slamtornán egyéniben.

És reméljük, nincs megállás: a harmadik fordulóban az orosz Nadja Petrova lesz Szávay Ágnes ellenfele, aki gyenge kezdés után 7:5, 6:1-re verte meg honfitársát, Anasztaszja Rogyionovát.

Még a Krajicek elleni egyesmeccs előtt, de csütörtöki számunk lapzártája után egy edzésnek is beillő páros meccs várt Szávay Ágnesre az US Open első fordulójában. A Vasas teniszezője a cseh Vladimira Uhlirová oldalán a tartalékként beugró lett Liga Dekmeijere és az ukrán Julija Vakulenko ellen 6:2, 6:4-re győzött, nem különösebben izgalmas, nem különösebben színvonalas találkozón.

Szávayék az első szettben hamar 5:0-s vezetésre tettek szert, és 6:2-re meg is nyerték a felvonást. A másodikban is vezettek már 5:2-re, amikor a lett, ukrán duó kissé megrázta magát, és 5:4-nél az egyenlítéshez is volt labdája. A magyar lány és partnere azonban ekkor rátett még egy lapáttal, és előbb a bréklabdát hárította, majd a következő játékban a második meccslabdát értékesítve tovább is jutott a második körbe.

„Ági jól érzi magát, egyáltalán nem fáj a háta. Persze azt nem lehet tudni, valójában milyen állapotban van, hiszen igazán nagy terhelést sem az első egyes meccsen, sem párosban nem kapott – tudtuk meg még csütörtökön délután Kuhárszky Zoltántól. - Klösel ellen jól teniszezett, még ha nem is volt valami nehéz ellenfele, ami viszont a párost illeti, nem játszottak valami jól Uhlirovával. A lényeg azonban, hogy megvan a győzelem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik