Venus ünnepi győzelme

BÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZSBÁLINT MÁTYÁS, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.08.29. 09:30
Címkék
Az US Open nyitó napjának estéjén az ötven évvel ezelőtt női egyesben bajnok Althea Gibsonra emlékeztek nagyszabású ünnepséggel, amelyet Venus Williams Nagy Kyra elleni mérkőzése követett. A magyar lány jól játszott, de nem tudta megszorítani neves ellenfelét.

Sok rosszat lehet mondani az amerikaiakról, de az ünnepségekhez értenek.

Az US Open nyitányán egy évvel ezelőtt a New York-i teniszbajnokság névadóját, Billie Jean Kinget köszöntötték, ezúttal pedig egy másik egykori kiváló teniszező, a tizenegyszeres Grand Slam-győztes Althea Gibson emléke előtt tisztelegtek. Gibson volt ötven esztendővel ezelőtt az első színes bőrű játékos, aki megnyerte az amerikai nemzeti bajnokságot, a mostani US Open elődjét, és áttörte a faji korlátokat az addig a szó szoros értelmében vett „fehér” sportágban.

Gibsonról méltóképpen emlékeztek meg: gospelkórussal, rezesbandával, zászlós felvonulással, méltató szavakkal Michael Bloombergtől, New York polgármesterétől és egy Serena és Venus Williams által kommentált videofilmmel az egykori csillag életéről. A legfelemelőbb pillanat azonban az volt, amikor a legendás fekete énekesnő, Aretha Franklin előadta Respect, azaz Tisztelet című számát, amelyre nemcsak a számos meghívott, a maguk idejében szintén úttörő színes bőrű hírességek ropták önfeledten a kétszeres olimpiai bajnok hétpróbázó Jackie Joyner-Kersee-től a korábbi kiváló teniszezőn, Zina Garrisonon át az Egyesült Államok eddigi egyetlen afroamerikai szenátornőjéig, Carol Moseley Braunig, hanem az Arthur Ashe Stadion közönségének legnagyobb része is lelkesen táncolt. Az ünnepséget tűzijáték zárta le, hogy aztán jöjjön a jelenkor két legnagyobb színes bőrű teniszezőegyénisége, Venus és Serena Williams első fordulós mérkőzése.

A selejtezőből a főtáblára jutó Nagy Kyra számára a tűzijáték ekkor kezdődött csak igazán: a 29 esztendős magyar hölgy alig győzte kapkodni a fejét az idősebb Williams nővér bivalyerős ütései után – ő volt ugyanis Nagy ellenfele az első körben. Venus pontosan ott folytatta Grand Slam-szereplését, ahol a wimbledoni bajnokságon abbahagyta. Akkor lehengerlő játékkal lett bajnok, és most is szórta a remek ütéseket. Egyik szerváját például 129 mérföldes (208 kilométer/órás) sebességgel lőtte meg, túlszárnyalva a Grand Slam-torna főtábláján ütött legerősebb adogatás rekordját – a korábbit is ő tartotta egyébként. Williams enyhén szólva is erősen, 5:0-val kezdett, de utána Nagynak sikerült elvennie az adogatójátékát. Persze ettől még Venus volt az egyeduralkodó a meccsen: bár a 29 esztendős magyar teniszező egyáltalán nem játszott rosszul, pontosan ütött és kevesebb ki nem kényszerített hibája volt, mint nagynevű ellenfelének, 54 perc alatt 6:2, 6:1-re elveszítette a találkozót.

„Nagyon megindító volt az egész ünnepség, főleg így, hogy én is részese voltam. A mérkőzés is a show része volt, persze hogy nyernem kellett – mondta Venus Williams. – Azt hiszem, a mi példánk Serenával sok afroamerikait fordít a tenisz felé.”

Venus annak is örült, hogy gyorsan sikerült játékba lendülnie, pedig korábban hajlamos volt gyengébben kezdeni a nagy tornákat.

„Az első két adogatásfogadásom kiváló volt, már akkor éreztem, hogy jól megy a tenisz. Ellenfelem is ügyesen játszott, nehéz dolgom volt néhány labdájánál. Már a korábban sérült térdem is megfelelő állapotban van, jót tett neki, hogy pihentettem az utóbbi napokban” – árulta el.

Az ünnepet aztán Serena Williams tette teljessé, aki a német Angelique Kerbert győzte le 6:3, 7:5-re, bár helyenként igencsak megszenvedett bátran játszó balkezes ellenfelével.

Még a hétfői program részeként búcsúzott a hölgyeknél a 17. kiemelt francia Tatiana Golovin, akinek eszerint nem jöttek be a svéd legenda Mats Wilander tanácsai, igaz, legyőzője, az amerikai Ahsha Rolle meglepően jól teniszezett. Az orosz Jelena Gyementyjeva ellenben simán továbblépett, akárcsak – még kedden – honfitársa Szvetlana Kuznyecova, a svájci Martina Hingis, az indiai Sania Mirza és a cseh Nicole Vaidisová. A 23, kiemelt olasz Tathiana Garbin ellenben kikapott a szlovén Dominika Cibulkovától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik