Paks – ez ám az új energia!

RÓNAI GÁBOR, VAJDA GYÖRGYRÓNAI GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2007.08.26. 00:00
Címkék
Megszerezte első győzelmét ebben a bajnokságban a Paksi FC – az „áldozat” az élvonalbeli újonc Nyíregyháza volt. A siker azt jelenti, hogy az előző idényben még egekig magasztalt Lengyel Ferenc maradhat a bukdácsoló csapat edzője.

Győzött a Paks.

Ez ebben a bajnokságban csoda, és mint minden „varázslat”, úgy ez is magyarázatra szorul.

Merthogy kérdés: miből merített új energiát az atomenergiatermeléséről ismert város csapata?

A futballisták mitől lettek jobb játékosok, mint voltak ennek előtte?

Miért akkor kezd el hajtani, úgymond száztíz százalékon pörögni egy magyar labdarúgó, amikor megfélemlítik azzal, hogy kihagyják a csapatból, vagy azzal, hogy elküldik az edzőjét?

Olyan kérdések ezek, amelyek már évtizedek óta aktuálisak a magyar futballban, amelyek a sportág morális helyzetét jellemzik, hiszen a profizmus ott kezdődik, hogy ha veszít is, méltósággal teszi az együttes, s egy kiscsapatnál is szakmai minimum, hogy egy játékos minden meccsén „meghaljon” a pályán a sikerért. Pakson a Nyíregyháza elleni mérkőzés is megmutatta, hogy a tipikusan „magyarfocis” részletekben keresendő a korábbi kudarcok oka. Kulcsmomentum volt például, hogy a korábban mellőzött Buzás Attila ezúttal kezdőként kapott helyet az együttesben, majd pedig Lengyel Ferenc a szünetben jó érzékkel lecserélte a formán kívül futballozó kilencszeres válogatott Éger Lászlót.

Buzás Attila korábban a Paks meghatározó labdarúgói közé számított, azonban a bordasérülés miatt – és mert az edző nem szimpatizált a középpályással… – kimaradt a kezdőcsapatból. Ám most, hogy válságosra fordult a Paksi FC helyzete, s hogy három játékosnak – Zováth Jánosnak, Balaskó Ivánnak és Fehér Attilának – távoznia kellett a keretből, Buzás Attila újra bizalmat kapott. A középpályás pedig duzzogás helyett bizonyította, hogy a nehéz helyzetben lehet rá számítani. Már az első félidőben is ő próbálta mozgatni a paksi együttest, igaz, kevés sikerrel, mert a Nyíregyháza szervezetten, okosan védekezett, sőt a megszerzett labdákat pontosan, pontos passzokra építve juttatta el a hazai kapu elé. Ez a tudatosság alaposan megzavarta a paksi taktikát, s leginkább Éger Lászlót, a középső védő ugyanis rendre az ellenfélhez passzolta a labdát, s a bajt érezve, Lengyel Ferenc lecserélte az indiszponált hátvédet.

Ezután egy csapásra megváltozott a paksiak játéka: a némi súlyfelesleggel küszködő Kiss Tamás beállásával lendületesebb lett a csapat, Horváth Ferencet is többször lehetett helyzetbe hozni, s nem véletlen, hogy végül ő adta meg a kegyelemdöfést az egyébként lelkes, de George kiállítása után tíz főre fogyatkozó nyíregyháziaknak.

A paksiak edzője, Lengyel Ferenc e győzelem ellenére sem lehet nyugodt, hiszen önnön vállalásának megfelelve csak abban az esetben folytathatja Pakson a munkát, ha a következő fordulóban is nyer a csapata. Nos, a fogadalom nem tűnik teljesíthetetlennek, hiszen a Nyíregyházánál gyengébb játékerőt, a paksihoz hasonlóan pocsék idénykezdetet produkáló Tatabánya lesz az ellenfél szombaton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik