Mamutklubok harca

BENKŐ GÁBOR KEMÉNY KRISTÓFBENKŐ GÁBOR KEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.08.25. 01:00
Címkék
Ma kezdődik a világ talán legerősebb labdarúgó-bajnoksága. A La Ligában a sztárcsapatok közül a Barcelona és a Real Madrid határozottan erősített, a Sevilla szinte „csak” azt tartotta szem előtt, hogy megtartsa sztárjait.

Mintha egy soha véget nem érő szappanopera nyári szünetét követően várnánk, hogy folytatódjon a sorozat. Noha a szakértők úgy vélekednek, hogy az előző bajnokságot megnyerő Real Madrid játéka elmaradt a fővárosi csapattól korábban (jóval korábban...) megszokott látványos futballtól, és az ősi rivális Barcelona sem volt olyan meggyőző, mint a 2005–2006-os győzelme során, az elmúlt szezon talán a Primera División történetének legizgalmasabb végjátékát hozta. S nem csak a két „óriás” kiélezett csatája miatt: az elmúlt évtizedben már előfordult, hogy a Deportivo La Coruna vagy éppen a Valencia nőtt fel a két favorit mellé, ezúttal pedig a Sevilla kapaszkodott fel a nagyágyúkhoz, és jelezte trónfosztási szándékát.

Amíg a sorozatfüggők a hosszú pauza során az epizódok ismétléseivel ütik el unalmas óráikat, a spanyol bajnoks á g szerelmesei a nyáron sem unatkoztak: több Real-drukkert sokkolt a hír, hogy a blancókkal végül bajnoki címet ünneplő Fabio Capello helyét Bernd Schuster veszi át a kispadon, a Barca-szurkolók pedig azért izgulhattak, jut-e még a sztárigazolás, az Arsenaltól érkező Thierry Henry nevével ellátott dresszből a számukra. S mivel jeleztük, itt már nem csak a két ősi riválisról van szó, jegyezzük meg, hogy az andalúz város lakói is eredményes nyári időszakon vannak túl, hiszen legnagyobb örömükre mind a gólvágó Frédéric Kanouté, mind a már-már istenként tisztelt Juande Ramos vezetőedző Sevillában maradt. Sőt míg a két rivális klub azon fáradozott, miként erősítse meg a keretét, az andalúzok pontosan tizenöt hónap leforgása alatt megszerezték ötödik becses trófeájukat is: a Sevilla éppen a Bernd Schuster vezetésével az első két tétmérkőzésén pályára lépő Reallal csapott össze a spanyol Szuperkupáért, és győzte le könynyedén a királyi gárdát. A Sevilla-rajongók már meg sem lepődtek a sikeren, Madridban viszont rögvest öszszesúgtak az emberek: érdemes volt-e elűzni Fabio Capellót a fővárosból? A kritikus szavakra tettekkel válaszoltak a klubvezetők: Arjen Robben és Gabriel Heinze személyében két újabb klasszist szerződtettek. Előbbi bemutatkozó sajtótájékoztatóján például több mint száz újságíró jelent meg, ami bizonyítja: jó döntésnek gondolják a holland megvásárlását.

„Sok pénzt áldozott rám a klub – mondta Robben. – Bíznak bennem, ezért mi mást ígérhetnék, mint hogy mindent megteszek a bajnoki címvédés érdekében.”

Arra viszont hárman is pályáznak, ám egy-két Barcelona-játékos szerint a Realnak esélye sem lesz beleszólni az aranyé r e m sorsáb a : Oleguer Presas például azt mondja, csak a Sevillától kell tartaniuk, Thierry Henry pedig még csapattársánál is magabiztosabb.

„Ha összeszokunk, senki sem tud megállítani bennünket” –jelentette ki a francia válogatott támadó.

S hogy mit várnak Sevillában az új idénytől? Frédéric Kanouté csupán hasonlóan izgalmas szezont, mint az előző volt. Ezzel mi is kiegyeznénk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik