A Királynő nyomában

O. Z.O. Z.
Vágólapra másolva!
2007.08.24. 09:40
Címkék

Százötven méterig úgy tűnt, megtörténik, amire fél évvel ezelőtt még senki sem gondolt volna, azaz megdől Egerszegi Krisztina világcsúcsa. A csibai Japán Grand Prix harmadik napján, a 200 méteres hátúszás döntőjében a Texasban élő zimbabwei Kirsty Coventry minden egyes fordulónál a Királynő által felállított rekord részidején belül tempózott. Ám olyan fergeteges hajrára, amilyet Egerszegi 1991-ben Athénban produkált – 31.83 másodperc az utolsó 50 méteren –, nem volt képes (32.31), így végül 21 századmásodperccel elmaradt a világcsúcstól. Így is minden idők második legjobb eredményét érte el (2:06.83 p).

„Minden világcsúcs megdől egyszer – mondta Kiss László szövetségi kapitány, Egerszegi korábbi edzője. – Ezt én is és Egér is tudjuk. Az olimpia közeledtével mindenki egyre gyorsabb lesz, nem lennék meglepve, ha Pekingben megdőlne a világrekord. Így is tizenhat éve él, ami manapság igazán kivételes.”

A férfiak között 200 méter mellen a japán Kitadzsima Koszuke győzött (2:10.02 p), a meglepetést azonban a brit Kris Gilchrist szolgáltatta, aki 2:10.32-vel minden idők ötödik leggyorsabbja lett ezen a távon, eggyel hátrébb szorítva a képzeletbeli listán jelenleg nyolcadik Gyurta Dánielt. Gilchrist azzal, hogy 24 évesen érte el élete legjobbját – korábbi egyéni csúcsa 2:12.40 volt –, újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a 18 éves Gyurtának még bőven van lehetősége a javulásra.

Az ausztrál Grant Hackett 1500 méter gyorson legyőzte a világbajnok lengyel Mateusz Sawrymowiczot, jelezve: készen áll, hogy zsinórban harmadszor is a szám olimpiai bajnoka legyen, ami még egyetlen férfi úszónak sem sikerült.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik