Feszültség a BMW-nél

BÁLINT ANDRÁS, IZSÁNYI SZABOLCS, PIETSCH TIBOR, TÓTH ANITA, VOLESZÁK GÁBOR és MIRKÓ ISTVÁN (fotó)BÁLINT ANDRÁS, IZSÁNYI SZABOLCS, PIETSCH TIBOR, TÓTH ANITA, VOLESZÁK GÁBOR és MIRKÓ ISTVÁN (fotó)
Vágólapra másolva!
2007.08.04. 11:39
Címkék
A tavalyi biztató eredmények után az idén a BMW Sauber a Formula–1-es világbajnokság harmadik legjobb csapatává nőtte ki magát, nem kis mértékben Robert Kubicának köszönhetően, aki több okból is örömmel tért vissza Magyarországra. Tavaly éppen a Hungaroringen futotta élete első nagydíját a száguldó cirkuszban, alaposan megugrott a népszerűsége hazájában, így ezen a hét végén rengeteg lengyel szurkoló jött el fővárosunkba.

Így nem meglepő, hogy a né met csapat csütörtök esti dunai vacsorájára is jókedvűen érkezett Kubica, nyomát sem láttuk annak, hogy még foglalkoztatná a néhány héttel ezelőtti szörnyű montreali balesete. A krakkói fiatalembert majd szétvetette az öröm, boldogan várja az előtte álló nagy feladatokat. Pedig nyomaszthatná is a nagy várakozás, hiszen az F1-et korábban meglehetősen távolról szemlélő lengyel közvélemény várja a nagy eredményeket.

„Szinte semmit sem változott az életem az elmúlt egy évben. Persze sokkal több a szurkolóm, de ez egyáltalán nem jelent problémát” – mondta lapunknak a BMW pilótája, akit szívesen faggatnak az újságírók, hiszen hálás riportalany, távol állnak tőle a sablonos válaszok.

A lengyel versenyző az elmúlt tizenkét hónapban már megismerhette az F1 különböző oldalait, sikerben és kudarcban is volt már része. Állítása szerint elégedett eddigi eredményeivel, de azért azt sem rejtette véka alá, hogy még szebb sikereket is elérhetett volna.

„Természetesen a tavalyi monzai futamot tartom eddigi legjobb eredményemnek, hiszen először állhattam dobogóra. Az idei szezon eleje viszont nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, műszaki problémák miatt számos pontot elveszítettünk” – jegyezte meg Kubica.

A BMW Sauber tehetsége egy évvel ezelőtt az esős Magyar Nagydíjon a hetedik helyen ért célba, de kizárták, mert autója könnyebb volt a megengedettnél.

„Remélem, az idén javítok, hiszen az ilyen típusú pályákon kiválóan megy az autónk. Így volt ez Monte-Carlóban, így lehet most a Hungaroringen is. De Isten őrizz, hogy újra esőben kelljen autóznunk. Akkor van esélyem a jó szereplésre, ha száraz pályán versenghetünk” – szögezte le Kubica.

A legutóbbi futam után a német és lengyel sajtó szinte szócsatát vívott a rajt utáni helyzet miatt, amikor a jobb helyről rajtoló Kubicát éppen csapattársa, Nick Heidfeld támadta keményen, a két BMW-s majdnem ki is esett. Médiainformációk szerint a két pilóta kapcsolata emiatt megromlott, a rutinosabb német versenyzőt pedig raportra hívta Mario Theissen motorsport-igazgató. A felek azóta rendezték viszonyukat, legalábbis Kubica ezt állítja.

„Már nem foglalkozom az esettel, sőt a futam után sem érdekelt igazán. Majdnem két óra telt el a rajt és a leintés között, addigra szinte el is felejtettem. Kívülről amúgy is másként látszódnak ezek az esetek, mint az autóból. Én mindig előre nézek, nem pedig vissza, vagyis keveset foglalkozom a múlttal” – mondta szinte flegmán a lengyel versenyző.

Robert Kubicán valóban nem látszott semmiféle izgatottság, de az érdekes volt, hogy a vacsoraasztal tervezett ülésrendjét Heidfeld „felrúgta”, az újságírók között keresett magának helyet. Tekintete később sem találkozott Kubicáéval, igaz, a krakkói versenyző eközben jól szórakozott egyik asztaltársával, a Sebastian Vettel távozása után harmadik számú, vagyis hivatalos tartalék pilótává előlépő Timo Glockkal.

A GP2-ben szereplő korábbi F1-es pilóta később azzal magyarázta a helyzetet, hogy Heidfeld és Kubica teljesen más személyiség, ezért érthető a viselkedésük. Glock azt is elárulta, hogy jó barátja a lengyel versenyző, hiszen évek óta ismerik egymást. Ez jól látszott, mégis meglepő volt, hogy Heidfeld ennyire elkülönült, sőt társaival ellentétben nem is a BMW hivatalos ingét viselte, hanem pólóban ült az asztalhoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik