Legyenek gladiátorok!

CH. GÁLL ANDRÁS jelenti LiverpoolbólCH. GÁLL ANDRÁS jelenti Liverpoolból
Vágólapra másolva!
2007.06.27. 08:46
Címkék
Tegnap késő estére várták Angliába a Liverpool csapatához szerződő magyar labdarúgókat, Németh Krisztiánt és Simon Andrást. Az MTK két csatára öt évre igazolt a vörösökhöz, és kiküldött tudósítónk az elkövetkezendő napokban minden lépésüket figyeli majd. Az érkezés szó szerint viharosra sikeredett, ráadásul a Liverpool menedzsere, Rafa Benítez kikelt az angol tartalékbajnoki rendszer miatt…

Közép-Angliában most ép pen októbert idézi az időjárás, a globális felmelegedés itt legfeljebb televíziós hír. Hétfőn olyan ítéletidő tombolt a Midlands régiójában, hogy a leszakadt iszon y a t o s m e n n y i s é g ű esőben t ö b ben is halálukat lelték. A The Sun egyik szemfüles olvasója beküldött egy fotót, amit akkor készített, amikor a szigetországban eleddig ismeretlen természeti jelenség, a tornádó tölcsére éppen lecsap egy tanyára…

Szó se róla, a mi gépünket is bőszen dobálta a még kedd délelőtt is erős szél, úgy odavágta a

leszállópálya aszfaltjához, hogy az utasokból sikolyszerűen szakadt ki az „Oh, my God!”. Odakint elkélt a kiskabát, ennek ellenére az edzett liverpooli hölgyek strandp a p u c s ban, miniszoknyában, kánikulatrikóban mutogatták bájaikat a Victoria Streeten, a város patinás sportcsarnoka, a St. George Hall környékén.

Ekkor már túl voltunk a röpke helyzetjelentésen, tájékoztattuk Simon Andrást és Németh Krisztiánt a helyi viszonyokról, amelyekkel néhány órával később szembesülniük kellett.

„Nem gond a rossz idő, amúgy is melegítőben szándékoztam utazni, az edzésen meg mindenképpen megizzadunk” – közölte egy veterán rutinjával a 17 éves Simon András, aki Németh Krisztiánnal együtt nem is a korosztályos együttesben, hanem a felnőtt tartalékcsapatban mutathatja majd meg, mire is képesek a magyar labdarúgás legfényesebb fiatal csillagai.

S ezzel máris témánál vagyunk.

A Liverpool Monthly, a két hivatalos klubhíradó közül a kevésbé „hivatalos” – a másik, a valamivel autentikusabb LFC

– júniusi számában ugyanis Rafa Benítez, az ötszörös BEK-, illetve BL-győztes menedzsere gyökeres változásokat követel az angol klubfutballban. A világra szóló sikersorozatát 2001-ben a Valenciával elkezdő, s 2004 óta a Liverpoolt roppant eredményesen dirigáló mester, aki immár a vörösök utánpótlását is felügyeli, a tízcsapatos tartalékbajnokság eltörlését szorgalmazza.

Ez azért érdekes, mert ebben a küzdelemsorozatban szerepelne a két magyar tinédzser.

„Semmi értelme ennek a bajnokságnak, mindössze tizennyolc meccset játszik a csapatunk egy idényben, így csekély a terhelés – mérgelődött Rafa

Benítez. – Át kellene venni a spanyol módszert. Nálunk odahaza a Primera División élcsapatai a felnőtt második és harmadik vonalban szerepeltetik a tizennyolc és huszonegy éves juniorok alkotta B-együttesüket. Így töretlen a nagycsapatba egyelőre még bekerülni képtelen ifjoncok, azaz a közvetlen második vonal fejlődése.”

Rafa Benítez szájából pedig hitelesek ezek a szavak, hiszen a Real Madrid fiókcsapatát, a Castillát 1993 és 1995 között a másodosztályban a negyedik, illetve a hatodik helyig vezette. Rafa Benítez úgy véli, a tartalékbajnokság jelenlegi formájában – a Bolton, a Manchester United és a City, a Middlesbrough, a Liverpool, a Blackburn, a Sheffield United, a Newcastle, az Everton és a Wigan alkotja a mezőnyt, s legutóbb a Bolton lett a bajnok – senkinek sem jó, a fiatalok fejlődése megtorpan, míg ha betagozódnának a második vagy a harmadik vonalba, akkor bivalyerős felnőttekkel szemben csiszolódhatnának, hiszen az angol élvonalba gladiátorok kellenek!

A demokrácia jegyében a Liverpool Monthly hasábjain, néhány oldallal előrébb megszólal Steve Highway, a klub korábbi legendás csatára, az ifjúságiak amúgy éppen Rafa Benítez által menesztett korábbi menedzsere is.

„Rafa Benítez fantasztikus szakember, de ezt elismerve is úgy érzem, én vagyok a legjobb ifjúsági edző az országban – közölte Steve Highway. – Sajnos már nincs meg a lehetőségem arra, hogy bizonyítsak. Mi lesz ezekből a srácokból, ha nem velem, a korosztály legjobb szakemberével dolgoznak?! Alapvető hibának tartom, hogy a Liverpool futballakadémiája a menedzser irányítása alá tartozik.”

Hogy aztán ebből a belső hatalmi villongásból valamennyi lecsapódik-e Németh Krisztiánék edzésein, azt majd meglátjuk.

Mindenesetre a magyar fiatalok számára a liverpooli kaland tegnap a késő esti érkezéssel megkezdődött – kőkemény harc vár rájuk…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik