Ribery és Anelka csodagólja őrölte fel a vendégek ellenállását

Vágólapra másolva!
2007.06.02. 23:15
A világbajnoki ezüstérmes francia labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-0-ra legyőzte a vb-negyeddöntős ukrán gárdát az Európa-bajnoki selejtező B-csoportjának rangadóján. A többek között Thierry Henryt és Patrick Vieirát nélkülöző „kékek” góljait Frank Ribery és Nicolas Anelka szerezte.
Ribery és anelka volt a franciák két nyerőembere Ukrajna ellen
Reuters
Ribery és anelka volt a franciák két nyerőembere Ukrajna ellen
Ribery és anelka volt a franciák két nyerőembere Ukrajna ellen
Reuters
Ribery és anelka volt a franciák két nyerőembere Ukrajna ellen

A találkozó kiváló hangulatban kezdődött, s a labdarúgás franciaországi társadalmi elismertségét jól mutatta, hogy elődjéhez, Jacques Chirachoz hasonlóan a nemrég megválasztott, magyar származású köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy is a lelátón szurkolt Raymond Domenech együttesének. A hazai szövetségi kapitány dolgát sérülések nehezítették, s azt a kezdéskor még nem lehetett tudni, hogy a sztárcsatár, Thierry Henry hiánya milyen jelentős módon nyomja rá bélyegét a játékra.

A tavalyi világbajnokságon finalista vendéglátók nagy elánnal kezdtek, de már ekkor sem tudták megzavarni a Németországban negyeddöntős ukránok védelmét. Eleinte az Európa számos sztárcsapatával hírbe hozott Ribery próbált osztogatni, de ezt nagy hibaszázalékkal tette, ráadásul néhány perc után el is tűnt a mezőnyben.

Ezután a 19 éves, nagy tehetségnek tartott Nasri vette kezébe a karmesteri pálcát, de korából adódóan roppant szertelenül futballozott. Így a látottak alapján nem is jelentett meglepetést, hogy Sovkovszkij kapusnak nem kellett bravúrt bemutatni ahhoz, hogy érintetlen maradjon a hálója.

A szervezetten játszó ukránok a kiváló védekezést kicsit háttérbe szorítva a hajrában támadni is próbáltak, s bizony némi szerencsével meg is szerezhették volna a vezetést.

A fordulás után alaposan feltüzelt francia csapatot láthatott a közönség, s Sovkovszkij csak rövid ideig állhatta a rohamokat. Bravúrjai után az 57. percben megszületett az első gól: a világ legjobb védekező középpályásai közé tartozó Makelele ívelt Ribery elé, aki labdaátvételével a kivetődő kapust is becsapta, majd könnyedén passzolt a hálóba.

Ezután is a franciák diktálták a tempót és a 71. percben újabb remek találatot értek el: Malouda ívelt Anelkához, aki átemelte Ruszolt, majd 11 méterről a léc alá bombázott. Ezzel minden el is dőlt, pedig még több mint negyedóra maradt a lefújásig.

A hajrára már nem maradt ereje az ukránoknak a támadásokra, míg a hazaiak a labdatartásra törekedtek, eközben Ribery néhány szép megoldással azért tapsra ragadtatta a hálás közönség.

A szünet után feljavuló franciák megérdemelt győzelemmel javították továbbjutási esélyüket.

2008-as Európa-bajnoki selejtező, B-csoport
Franciaország-Ukrajna 2-0 (0-0)
Saint-Denis, Stade de France , v.: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Gólszerzők: Ribery (57.), Anelka (71.)
Sárga lap: Gallas (78.), illetve Timoscsuk (85.)
Franciaország: Coupet – Clerc, Thuram, Gallas, Abidal – Makelele, Toulalan – Nasri (L. Diarra 81.), Ribery, Malouda – Anelka (Cisse 76.)
Ukrajna: Sovkovszkij – Jezerszkij (Levcsenko 78.), Ruszol, Csigrinszkij, Neszmacsnij – Gaj, Guszev, Timoscsuk, Mihalik, Kalinyicsenko (Rotany 64.) – Voronyin (Vorobej 72.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik