Ismét Kanadáé a hokitrón

BÁLINT MÁTYÁS jelenti MoszkvábólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Moszkvából
2007.05.14. 17:59
Címkék

Három év után újra Kanada nyerte meg a jégkorong-világbajnokságot, miután a döntőben 4–2-re győzött Finnország ellen. A házigazda oroszoké lett a bronzérem.

Mintha az oroszoknak kissé elment volna a kedvük a világbajnokságtól. A Finnország elleni, hosszabbításban 2–1-re elbukott elődöntő után a bronzmeccsre már a Hogyinka csarnok sem telt meg, ami az előző nap fergeteges hangulatához viszonyítva meglepő volt.

Azért vasárnap sem voltak kevesen, és a kilátogatók most is lelkesen ünnepelték Jevgenyij Malkint és a többieket. A szbornaja ezúttal kihasználta korai lehetőségeit: tíz perc után már 2–0-ra vezetett Svédország ellen, majd a második harmad elején már három volt az előnye. Ezt követően viszont az egészségesnél is jobban próbálták fényezni a játékot a hazaiak, látványos, de nem éppen hatékony hokit nyújtva (Alekszandr Ovecskin például következetesen kettővel több embert akart kicselezni, mint ahányat érdemes lett volna), miközben a svédek szorgalmasan, bár nem sok fantáziával támadtak, a becsületgólra is a záró felvonás derekáig kellett várniuk. Oroszország 2005 bronzérme után ismét dobogóra állt, de játékoson, edzőn, szurkolón egyaránt látszott, erős hiányérzet maradt bennük.

A helyi drukkerek jobb híján Kanadát biztatták a fináléban, és jól választottak. A legjobb védőjét, a sérült Petteri Nummelint nélkülöző finnek egyenlő létszám mellett még tartották is a lépést a juharlevelesekkel, de emberhátrányban már az első játékrészben kétszer is gólt kaptak, ráadásul az elődöntőben emberfelettit nyújtó Kari Lehtonen kapus is beengedte a hóna alatt Colby Armstrong lövését a második játékrész felénél.

Kanada ezután is tempós, célra törő hokit játszott, míg a finnek sokáig erőtlenül próbálkoztak. Ám az utolsó harmad közepén egy védelmi megingást kihasználva szépítettek, és két perccel a vége előtt egy gólra jöttek fel – hirtelen izgalmas lett a meccs. Ám míg az egyik oldalon Toni Kallion ziccert hibázott a hajrában, a másikon a torna legértékesebb játékosának megválasztott Rick Nash gyönyörű kiugrás után ismét betalált, pontot téve a meccs végére.

A 2004 után ismét vb-elsőséget ünneplő kanadaiak boldogan borultak egymás nyakába a dudaszó pillanatában, az orosz drukkerek azonban saját hazájukat éltetve jelezték, kit láttak volna szívesen a dobogó tetején.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik