A tét szorításában

CH. GÁLL ANDRÁS jelenti StuttgartbólCH. GÁLL ANDRÁS jelenti Stuttgartból
Vágólapra másolva!
2007.04.15. 00:19
Címkék
Óriási érdeklődés előzte meg Stuttgartban a WBA nehézsúlyú világbajnoki címéért kiírt – lapzártánk után véget érő – Nyikolaj Valujev–Ruszlan Csagajev mérkőzést.

A sváb főváros a hirtelen jött áprilisi kánikula tüzében ég. A szombati Bild címlapja az erre a napra jósolt 27 fokról azt írta, ennél jóval hűvösebb van jelenleg a mediterrán térség közkedvelt üdülőhelyein Ibizától Krétáig, s ez idő szerint alighanem Stuttgart kontinensünk legforróbb pontja. Aztán napközben a harminc fokot is elérte a hőmérő higanyszála, mi több, már az is felvetődött, hogy vasárnap esetleg megdől az április hónapra szóló abszolút németországi melegrekord, az 1968. április 22-én Berlinben regisztrált 32.1 fok…

Ennek megfelelően este fél hét tájban lenge kánikulai szerelésben özönlöttek a puccos dámák és urak, no meg a több ezer, jobbára valamilyen szláv nyelven beszélő, kevésbé puccos néző a Porsche-Arenába. A Neckarpark ötszáz méter sugarú körben magába foglalja az egykori Neckarstadiont – jelenleg Gottlieb-Daimler Stadion, a VfB otthona, ahol negyed hatkor fejeződött be a VfB Stuttgart–Hannover ’96 Bundesliga-találkozó –, a pazar, vadonatúj Porsche-Arenát és a HannsMartin-Schleyerhallét, a régi sportcsarnokot.

Tökéletesen érthető volt a felfokozott érdeklődés, hiszen két veretlen nehézsúlyú csapott össze a WBA világbajnoki övéért. Az esélyek a címvédő orosz Nyikolaj Valujev mellett szóltak, habár – amint azt Klaus-Peter Kohl, a kihívó üzbég Ruszlan Csagajev menedzsere, a hamburgi Universum Box-Promotion tulajdonosa megjegyezte – a figyelmes szemlélők először láttak bizonytalanságot az ez idáig istenigazából meg sem szorongatott, 217 centis és 144.7 kilóval mérlegelő szentpétervári óriás tekintetében.

S bizony jogos volt Valujev óvatossága (aki négy centivel még annál is magasabb, mint amennyit az internetes források előzetesen jelöltek, a 213 centinél), mert Csagajev még véletlenül sem tartozik a nyeretlen kétévesek kategóriájába. Ám a harminccentis és negyvenkilós különbség hatalmas – az ilyesmi csak bravúr árán tüntethető el.

Teljesen érthetően a két bokszoló gázsija között is legalább akkora a differencia, mint a testméretekben: az 52-es lábakon közlekedő Valujev 1.7 millió eurót, az amatőr világbajnok Csagajev csupán 550 ezret kap a meccsért.

Wilfried Sauerland, az orosz óriás menedzsere különleges célprémiumot tűzött ki védencének erre a napra: amennyiben Valujev nemcsak legyőzi, hanem ki is üti ellenfelét, a Fokvárosban élő német impresszárió elviszi a puskával kiválóan bánó bokszolót egy oroszlánvadászatra!

A vetélytársánál nyilvánvalóan szerényebb körülmények között élő üzbég fiatalembernek jóval prózaibb vágyai voltak: ő a mecscsért járó több mint félmillió euróból kertes házat szeretne venni önmagának és családjának. Kell a pénz: Viktória asszony augusztusra várja a Csagajev család második gyermekét.

Valujevék már most négyen vannak: a férjénél 52 centiméterrel alacsonyabb asszonyka, Galina nyolc hete hozta világra a kis Irinát, s az elsőszülött, Grisa, azaz Grigorij már négyéves. Galina nincs is itt, hiszen otthon, Szentpéterváron szoptatja a család legfiatalabb tagját.

Visszatérve Csagajevhez: a 28 éves üzbég ökölvívó speciális módon készült fel a speciális rivális ellen. A hamburgi Wandsbeekben található edzőteremben egy fél NBA-csapatra való hórihorgas sparringpartnerrel gyakorolt, akik közül a kosarasmúltú, nem kevesebb mint 216 centis amerikai, Detroitból érkező Julius Long volt – nomen est omen – a legmagasabb.

A címmérkőzésekben Valujevnek volt nagyobb rutinja: ez volt az ötödik világbajnoki címvédése, Csagajev ezzel szemben először indult harcba a vb-övért – lapzártánk után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik