Gyurta csak negyvenedik 100 mellen, mi lesz ebből 200 méteren?

Vágólapra másolva!
2007.03.25. 18:25
Magyar szempontból nem sok jót hozott az első nap a 12. FINA-világbajnokság úszó- versenyein. A Rod Laver teniszstadion küzdőterén kialakított medencében egyetlen magyar sem tudott bejutni a döntőbe, sőt, az elődöntőig is csak Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka jutott. Megszerezte első aranyérmét a férfi és a női mezőny legna- gyobb csillaga, Michael Phelps (ő váltóban), illetve Laure Manaudou (400 gyorson). Az alábbiakban összefoglaljuk a nap legfontosabb eseményeit, a részletekért és az eredményekért pedig kattintson az egyes számok linkjeire.
Michael Phelps (középen) csapattársaival ünepel a férfi gyorsváltók versenye után
Reuters
Michael Phelps (középen) csapattársaival ünepel a férfi gyorsváltók versenye után
Michael Phelps (középen) csapattársaival ünepel a férfi gyorsváltók versenye után
Reuters
Michael Phelps (középen) csapattársaival ünepel a férfi gyorsváltók versenye után

A nap magyar szempontból Boulsevicz Beatrixszal kezdődött, a 20 éves versenyző 100 m pillangón indult. Sajnos örömre nem volt oka, egyéni legjobbjától ugyanis majdnem két másodperccel úszott rosszabbat, így 33. lett, és ebben a számban befejezte szereplését.

Délután az első helyen ebben a számban a címvédő Jessicah Schipper jutott be a fináléba, megelőzve a montreali ezüstérmes Lisbeth Lentont és a holland Inge Dekkert.

Férfi 400 gyorson majdnem kiesett a selejtezőben a címvédő Grant Hackett, de aztán a nyolcadik helyen éppen hogy becsusszant a finélába.

Búcsúzott viszont a szám egyik fő esélyesének tartott amerikai Klete Keller, aki a legjobb idővel nevezett 400 gyorson, de aztán nem haladt együtt futamában a mezőnnyel, és a végén nem tudott úgy hajrázni, hogy az ideje elég legyen a fináléhoz.

A délutáni döntőben újabb megdöbbentő esemény következett: egy Pak Te Hvan nevű dél-koreai versenyző leúszta a nagymenőket, és országa első világbajnoki aranyérmét szerezte úszásban.

A mindössze 17 esztendős tinédzser azért kezdett el úszni, mert az orvosok ezt ajánlották az asztmájára, és most maga mögé utasította Grant Hackettet – a hazaiak kedvence bronzérmes lett. A második helyen az az Usszama Melluli végzett, aki 400 vegyesen Cseh László egyik fő ellenfelének számít. Gyorsúszásban biztosan nem lesz állóképességi problémája a tunéziainak.

Ami Cseh másik nagy riválisát illeti, Michael Phelps már az első napon elkezdte az aranyhalmozást. Vasárnap a 4x100-as amerikai váltó első embere volt, és a csapat vb-csúccsal szerezte meg az aranyérmet.

Kérdés, hogy Laure Manaudou tenyerén a felirat a szerelemre vagy a szeretetre utal? Szeretnivaló lány
Reuters
Kérdés, hogy Laure Manaudou tenyerén a felirat a szerelemre vagy a szeretetre utal? Szeretnivaló lány

A „női Phelps”, Laure Manaudou már egyéni számban állhatott a dobogó tetején, nem csoda, hiszen 400 gyorson ő a világcsúcstartó, illetve az olimpiai, világ- és Európa-bajnok is.

A francia lány könnyedén utasította maga mögé a riválisokat, még Otylia Jedrzejczak sem tudta veszélyeztetni a győzelmét.

Női 200 vegyesen Verrasztó Evelyn a selejtezőben megdöntötte egyéni csúcsát, és hetedikként lépett tovább, míg Hosszú Katinka a 12. helyen szerzett jogot a középdöntős indulásra.

Délután egyikük sem volt képes újabb bravúrra, Hosszú tizenkettedikként, Verrasztó tizenharmadikkénmt búcsúzott. Legjobb időt az amerikai Katie Hoff úszta, ő a szám fináléjának fő esélyese.

Vártunk valamit a férfi 100 méteren rajthoz álló Gyurta Dánieltől és Bodor Richárdtól is, de hiába. Mindketten elmaradtak egyéni legjobbjuktól; Bodor a 26., Gyurta a 40. helyet szerezte meg a selejtezőben.

Gyurta szemszögéből ez azért is lehangoló, mert bár a fő száma a 200 méter, az athéni olimpiai dobogón mellette álló Kitadzsima Koszuke és a címvédő, világcsúcstartó Brendan Hansen az első és a második helyen lett döntős százon.

A nőknél az ausztrálok, a férfiaknál az amerikaiak nyerték világbajnoki csúccsal a 4x100-as gyorsúszó váltók versenyét.

(Ha az egyes számok részleteire kíváncsi, kattintson a megfelelő linkekre!)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik