„Csak sztárokat ide!”

KEMÉNY KRISTÓF és SOMOGYI ZSOLT jelenti BarcelonábólKEMÉNY KRISTÓF és SOMOGYI ZSOLT jelenti Barcelonából
2007.03.01. 00:40
Címkék
Szülővárosában, Drezdában arra a legbüszkébbek, hogy ő lőtte a keletnémet labdarúgóválogatott utolsó gólját. Ha viszont Stuttgartban élő embert kérdeznénk, biztos azt vágná rá, hogy Matthias Sammer volt az első NDK-s klasszis, aki Nyugat-Németországba, a VfB Stuttgart csapatához szerződött. Vele futottunk össze Barcelonában.

Matthias Sammer azon kevés védőjátékosok egyike, akit Aranylabdával jutalmaztak, miután vezére volt az 1996-ban Európa-bajnoki címet nyerő német válogatottnak. Sérülés kettétörte karrierjét, 1998-ban visszavonult, majd átvette a Borussia Dortmund irányítását: 2002-ben bajnoki címet szerzett, és az UEFA-kupadöntőig juttatta csapatát.

Amióta leváltották a Stuttgart vezetőedzői posztjáról, nem hallani önről. Mivel foglalkozik?

Valóban nem annyira nagy körülöttem a felhajtás, mint korábban, ám ennek ellenére gőzerővel dolgozom – mondta a Barcelonában tartott edzői konferenciára érkező, lapunknak exkluzív nyilatkozatot adó Matthias Sammer. – Tavaly óta én vezetem a német edzőbizottságot, úgyhogy rengeteg a tennivalóm.

Mi a feladata?

Az utánpótlás-válogatottak és a felnőtt nemzeti tizenegy szakmai stábjának munkáját segítem. Előadásokat tartok, és a gyakorlati felkészítésben is tanácsokat adok a kollégáknak. Hogy érzi, az új módszerek segítik majd a német labdarúgást?

Az köztudomású, hogy a német utánpótlás mindig is nagyon erős volt, rengeteg tehetséget nevelt ki az ország. Említhetném Lukas Podolskit vagy Bastian Schweinsteigert, újabban ők meghatározó játékosok mind klubjukban, mind a nemzeti együttesben. Immár a fiatalabb korosztályban is találni kimagasló tehetségeket.

A kérdés: kiből lesz a végén igazi világklasszis?

A mai futballban az egyéni képzés a fontos, klasszisokra van szükség. Hiába tizennyolchúsz játékos alkot csapatot, arra a néhányra kell odafigyelni, akik kiemelkednek. Szóval csak sztárokat ide!

A „többi” pedig maradjon töltelék…

Sajnos igen. A nézők egy-egy futballistáért látogatnak ki a stadionokba.

Mi lesz, ha egyszer újra kispadra ül, megvalósítja majd az ön és a stábja által kidolgozott újításokat?

Egyelőre még tökéletesíteni kell a programot.

De nem hagyott fel végleg az edzősködéssel.

Szeretnék még edzőként dolgozni, de most ezzel a munkával bíztak meg, így ezen a téren kell a maximumot nyújtanom. Maximalista?

Abszolút.

Tudja, ezt a szót az elmúlt években többször is hangoztatta egy barátja, korábbi csapattársa, aki Magyarországon dolgozott.

Á, igen, Lothar Matthäus! Ő nagyszerű szakember, s biztos jót tesz neki, hogy most olyan felkészült szakvezető mellett dolgozhat, mint Giovanni Trapattoni.

Azt hallani, Lothar Matthäus lehet a Bayern München új edzője. Ön mit tud?

Ez csak spekuláció.

Az én nevem ugyanúgy felröppent…

Emlékszik még Stuttgartból Szabics Imrére?

Minden adottsága megvan, hogy még jobb játékos legyen. A gondolkodásmódjával nincs minden rendben. A modern labdarúgásban pedig a mentális felkészültség legalább annyira fontos, mint a fizikai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik