Minden idegszálukkal a BL-csatára készülnek

DONÁT TAMÁSDONÁT TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.02.09. 01:39
Címkék
Szerdán már pályára lépett az NB I-ben a BL-negyeddöntőre készülő veszprémi csapat, melynek keretéből hiányzik a Bundesligába igazoló Buday Dániel. Őt a szerb Zsarko Sesum pótolhatja, míg Kirill Lazarov hamarosan magyar állampolgár lehet, s közben szerződése meghosszabbításáról tárgyal.
Eklemovics Nikola és társai a Kiel elleni párharcra készülnek
Eklemovics Nikola és társai a Kiel elleni párharcra készülnek
Czagány Balázs
Eklemovics Nikola és társai a Kiel elleni párharcra készülnek
Eklemovics Nikola és társai a Kiel elleni párharcra készülnek
Eklemovics Nikola és társai a Kiel elleni párharcra készülnek
Czagány Balázs
Eklemovics Nikola és társai a Kiel elleni párharcra készülnek

Az MKB Veszprém KC a németországi világbajnokság után visszazökkent a rendes kerékvágásba, a magyar valóságba. Igaz, most újra a bajnoki mérkőzéseken van a hangsúly, de voltaképpen mindenki a következő, a német Kiel elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntővel foglalkozik. (Az első mérkőzést február 24-én Veszprémben, a visszavágót március 1-jén Kielben játsszák.) Ezért nem is bíznak semmit a véletlenre Veszprémben, a közeledő nagy meccs előtt erősebb ellenfelek után néztek.

„Gondolom, nem mondok semmi újat azzal, hogy fantasztikus világbajnokságon van túl a sportág – összegezte véleményét Csoknyai István, a veszprémiek pályaedzője. – Mindenki megismerhette az erőviszonyokat s azt, merre tart a világ kézilabdázása. Arra is rádöbbenhettünk, hogy nekünk, magyaroknak rengeteg még a tennivalónk, hogy lépést tartsunk a legjobbakkal.”

Most azonban újra a kluboké a főszerep, a nemzetközi porondon az MKB-nek kell állnia a sarat. Ennek megfelelően alakítják ki a bajnokcsapat programját. Péntektől Eszéken villámtornán szerepelnek Zdravko Zovko játékosai, s a hazaiakon kívül a macedón Vardar Szkopje és a horvát RK Zagreb lesz az ellenfelük.

„Remélhetőleg felkészülésünk szempontjából hasznosak lesznek az összecsapások – mondta Csoknyai István. – A legfontosabb ugyanakkor, hogy a hosszú szünet után újra összerázódjon a csapat. Játékosainknak lelkileg is rá kell hangolódniuk a következő óriási feladatokra.”

Veszprémben minden játékos ég a bizonyítási vágytól. Buday Dániel Mannheimbe (Kronau-Östringen) távozásával viszont nemcsak kevesebben lettek egy emberrel, hanem nemzetközi szintű kézilabdázót veszítettek. Ez akkor is igaz, ha anyagilag nem járt rosszul az egyesület.

A Buday helyére kerülő szerb Zsarko Sesum játszott már előkészületi meccset a Veszprémben, de hivatalos iratai még nincsenek rendben, ezért bajnoki mérkőzésen nem szerepelhetett. A román Marian Cosma pedig ujjsérülése miatt hiányzott a csapatból a napokban.

Az igazi nagy kérdések viszont még mindig megválaszolatlanok Veszprémben.

A tárgyalások pedig folyamatosak, hiszen a macedón BL-gólkirály Kirill Lazarov menedzsere például napok óta Veszprémben tartózkodik. Kérdés, mi lesz Lazarov további sorsa, s az is, marad-e a kispadon Zdravko Zovko, a klub sikeredzője, akivel szintén tárgyalnak az MKB Veszprém vezetői.

Fél Európa vadászott rá

A veszprémiek új üdvöskéje, a szerb válogatott Zsarko Sesum (195 cm, 95 kg) 1986. június 16-án született a vajdasági Palánkán, ahol együtt gyerekeskedett és kézilabdázott Marko Vujinnal, az MKB másik szerb légiósával. Az irányító-balátlövő 11 évesen szülővárosában, a Sintelon csapatában kezdett kézilabdázni. Ifjúsági és junior korcsoportosként is bajnokságot nyert klubcsapatával. Az angolul jól beszélő játékost tavaly megválasztották Szerbia legjobb felnőtt kézilabdázójának és a junior Európa-bajnokság legjobbjának. Menedzsere, Filip Szerdarusics három éve ajánlotta először a veszprémiek figyelmébe, akikkel januárban 2011. június 30-ig szóló szerződést kötött. Vadászott rá a Flensburg, a Hamburg és a Barcelona is. Barátnője, Milana Újvidéken jogi egyetemre jár (akárcsak 26 éves nővére és 23 esztendős bátyja), s ő is szeretne továbbtanulni.

Lazarov honosításra vár

„Sajnos néhány személyi ügy még mindig függőben van – mondta Magyarády Péter gazdasági és operatív elnök. – Egy mondat erejéig azonban visszatérnék Buday Dániel Mannheimbe távozására. Menedzserével intézte az ügyet, nekünk nem volt különösebb beleszólásunk az átigazolásába. Megjegyzem, nem kaptunk több pénzt érte, mint ha Gummersbachba igazolt volna. Egyébként az is meglepett, hogy Zsarko Sesum Veszprémbe igazolása nem kavart fel nagy port, pedig meggyőződésem, hogy a fiatal szerb irányító a jövő extraklasszisa lehet. Betölti a Buday helyén keletkező űrt, megoldja a feladatát ezen a roppant fontos poszton. Ami Zdravko Zovkót és Kirill Lazarovot illeti: az átlövővel szinte mindenben egyezségre jutottunk, Veszprémben maradása szinte csak Sólyom László köztársasági elnökön múlik. Ha aláírja honosítási kérelmét, a jobbátlövő nálunk folytatja. Zovko ügyében más a helyzet, vele továbbra is tárgyalunk.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a férfi kézilabda-bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik