Végre jöhet az aranycsata!

Simon József jelenti KölnbőlSimon József jelenti Kölnből
Vágólapra másolva!
2007.02.04. 01:57
Címkék
A csoportküzdelmekből együtt indult és vasárnap az aranyéremért újra egymással mérkőzik a fináléba várt Németország és a bravúros győzelmeket halmozó Lengyelország.
Pascal Henst (balra) és társait a csoportmérkôzések során a lengyeleknek sikerült megállítaniuk ? Krzysztóf Lijewski és társai ezúttal is erre készülnek
Pascal Henst (balra) és társait a csoportmérkôzések során a lengyeleknek sikerült megállítaniuk ? Krzysztóf Lijewski és társai ezúttal is erre készülnek
EPA
Pascal Henst (balra) és társait a csoportmérkôzések során a lengyeleknek sikerült megállítaniuk ? Krzysztóf Lijewski és társai ezúttal is erre készülnek
Pascal Henst (balra) és társait a csoportmérkôzések során a lengyeleknek sikerült megállítaniuk ? Krzysztóf Lijewski és társai ezúttal is erre készülnek
Pascal Henst (balra) és társait a csoportmérkôzések során a lengyeleknek sikerült megállítaniuk ? Krzysztóf Lijewski és társai ezúttal is erre készülnek
EPA
Pascal Henst (balra) és társait a csoportmérkôzések során a lengyeleknek sikerült megállítaniuk ? Krzysztóf Lijewski és társai ezúttal is erre készülnek

A sportág történetének eddigi legnagyobb, legjobban szervezett és legimpozánsabb versenyéhez méltó elődöntőket látott a hamburgi és a kölni közönség. Az élményt mindkét városban tökéletessé tette, hogy két-két hosszabbításban jutott a vasárnapi világbajnoki döntőbe a német és a lengyel válogatott. Mondani sem kell, a házigazdáknak külön boldogság, hogy csapatuk bekerült a fináléba, amelynek esélyese is.

Akadnak udvarias német szakemberek és csodában reménykedő lengyelek, akik szerint nem véletlenül került döntőbe a hajdani legendás játékos, Bogdan Wenta gárdája, amely a csoportmérkőzések során 27–25-re legyőzte Németországot. A lengyelek legvérmesebb hívei ötven, a fogadóirodák viszont csupán tíz százalék esélyt adnak Wenta együttesének.

Boldogan tekinthet vissza az eddig megtett útra Heiner Brand, a németek kapitánya, aki nem titkolta, hogy a berlini és hallei csoportmérkőzéseken együttese csak bemelegített a folytatásra, hiszen Brazília és Argentína nem volt igazán veszélyes vetélytárs. A lengyelek elleni vereséget csak kisiklásnak nevezte, igaz, hozzátette, igen fájdalmas volt, mert emiatt a csapat pont nélkül érkezett a dortmundi középdöntőbe. Ahol aztán tarolt, és nyolc pontot szerezve csak egymás elleni eredményük miatt szorult Lengyelország mögé.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a világbajnokságot?

A nagyobb feladatok ezután következtek: a címvédő Spanyol-országgal a negyeddöntőben, az Európa-bajnok Franciaországgal pedig a fináléba jutásért mérkőzött Németország, és drámainak nevezhető csatákban nyert. Rossz nyelvek szerint hathatós bírói segédlettel.

A lengyelek történetét valamivel korábbról kell kezdeni, mert Bogdan Wenta (a Magdeburg edzője) nemzeti csapatának selejtezőt kellett játszania a vb-szereplés jogáért. A görögöket kapta a csapat, Dramában kikapott 27–22-re, majd Wroclawban nyert 29–20-ra. A vb-sorsolás után szeptemberben kétszer találkozott a német és a lengyel csapat, és a tesztmeccseken Lengyelországban a házigazda előbb 34–29-re győzött, majd 28–27-re kikapott. Tavaly háromszor mérkőztek meg, mert februárban a svájci Eb-n is összekerültek, és a németek 34–24-re nyertek.

Szaktippek

Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség egyiptomi elnöke: – A döntő végeredményére nem tippelnék, de a kézilabdának jó, hogy minden idők legnagyobb, legszínvonalasabban megrendezett tornáján a hazai csapat fináléba került.

Daniel Constantini, a francia válogatott egykori szövetségi kapitánya: – A németek itthon vannak, és a fantasztikusan megrendezett világbajnokság végén nekik nagyobb az esélyük a győzelemre.

Dragan Djukics, a svájci válogatott szerb szövetségi kapitánya, a Pick-Szeged volt edzője: – A lengyeleknek már az is óriási siker, hogy döntőt játszhatnak, hiszen erre még sosem volt példa, ám nem hiszem, hogy jóllakottá váltak. Remekül motivált, pozitív gondolkodású a csapatuk.

Vlagyimir Makszimov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: – A lengyelekkel szemben veszítettük el a negyeddöntőt, ezért nem bánnám, ha a torna végén azt mondhatnám, a világbajnok vert ki bennünket.
A lengyelek decemberben Sanokon tartották a hagyományos Karácsony-kupát, amelyen a tornagyőztes Magyarországtól 29–18-ra kikaptak, de megverték a cseheket (28–24) és a szlovákokat (29–26), de ekkor még legjobbjaik, a Bundesligában szereplő idegenlégiósok nélkül játszottak. A vb-n viszont teljes csapattal szerepeltek, és sorozatban nyerték meg a mérkőzéseiket. Lesöpörték az argentinokat és a brazilokat, majd a németekkel szemben is nyertek.

Ez volt a vb első szakaszának legnagyobb meglepetése. A középdöntőben kikaptak a franciáktól, de nyertek a szlovénok, a tunéziaiak és az izlandiak ellen. Bogdan Wenta a finálé előtt elmondta, hogy a franciáktól elszenvedett vereség után elbeszélgetett csapatával, és a fejmosás, valamint a csapat lelki egyensúlyának helyreállítása majdnem egész éjszaka tartott. Meglett viszont az eredménye, hiszen a folytatásban remekelt a válogatott.

Csodával határos módon aratott sikert a negyeddöntőben az oroszokkal szemben, és ettől kezdve már egyre többen tartották esélyesnek a dánok ellen is. Az északiakkal szemben két hosszabbítás után győzött a lengyel csapat, és ezzel bejutott a fináléba. Tegyük hozzá, a németek ennek sokkal jobban örültek, mint ha a dánokkal kellene küzdeniük az aranyéremért.

A németek kétszer már nyertek vb-t (1938, 1978), a lengyelek legjobb eredménye egy bronz 1982-ből. Ezt már felülmúlták, de vajon sikerül-e a csúcsra jutniuk?

Régi ismerősök

A német és a lengyel csapat játékosai jól ismerik egymást, hiszen többségük hetente találkozik a Bundesligában. A német gárdában nincs idegenlégiós, a lengyel keret tizenhat tagja közül kilenc a német, egy pedig a svájci bajnokságban keresi a kenyerét.

A hazai csapat a jól begyakorolt taktikai elemeket fegyelmezetten, hatvan percig azonos iramban küzdve hajtja végre, mégis gyakran ötvöződik a játékában egy-egy kidolgozott figura néhány rögtönzéssel. Ebben Pascal Hens jár az élen, de látványosak és eredményesek Markus Baur és Christian Zeitz közbelövései is. A csapat esze, játékának formát adó egyénisége Henning Fritz kapus, aki nélkül Németország nem állna a végső győzelem küszöbén.

A lengyelek gyors játékának is a kapus, Slawomir Szmal teljesítménye az alapja. A magdeburgi belső játékosok (Grzegorz Tkaczyk, Karol Bielecki, Bartosz Jurecki) szétzilálták a leghatékonyabbnak vélt dán és orosz védőfalat is. Marius Jurasik a jobb szélen megállíthatatlan, és ezen az oldalon életveszélyesek Marcin Lijewski átlövései.
Bizakodó kapitányok

Heiner Brand (Németország): – Hatalmas rajtunk a teher. Felkészülésünket több sérülés nehezítette, ezért január elején Magyarországon még nem a teljes csapatunkkal szerepelhettünk a két felkészülési mérkőzésen. Öt nappal a rajt előtt itthon tartottunk főpróbát Egyiptom ellen, de kikaptunk, ami a színházi babona szerint jót jelentett. A világbajnoki küzdelmek elején behívtam a keretbe a harminchét éves Christian Schwarzert, mivel másik beállósunk, Andrej Klimovets megsérült. Ettől kezdve szárnyalt a csapatom, és a legnehezebb csatákban, a spanyolokkal és a franciákkal szemben is maximálisan élvezte és kihasználta a szurkolók támogatását.

Bogdan Wenta (Lengyelország): – Nem a pátosz mondatja velem, de vasárnap a hazánkért kell küzdenünk. Már szerepeltem a német és a lengyel válogatottban is, de lengyelnek születtem, ezért talán nem kell magyaráznom, milyen fontos lenne számomra, hogy Lengyelország nyerjen. Ugyanakkor reálisan kell gondolkodnunk, vagyis nem lehetnek túlzott illúzióink, mert a német csapatnak sok tekintetben óriási az előnye, ám világbajnoki döntőt nem mindennap játszhat lengyel játékos. Amit eddig tettünk, az már kisebb csoda, de remélem, a java most következik. Senki se féltsen bennünket, Lengyelország győzni akar Kölnben.

Visszapillantó
A német és a lengyel csapat eddig 48 csatát vívott, német szempontból a mérlegük 28 győzelem, 5 döntetlen és 15 vereség. Az utóbbi hat évben így végeztek:
2000Németország–Lengyelország22–23
Németország–Lengyelország27–20
2004Németország–Lengyelország41–32
2006Németország–Lengyelország32–24
Németország–Lengyelország29–34
Németország–Lengyelország28–27

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik