A címvédő gyors búcsúja

Fazekas Zoltán, SZELI MÁTYÁSFazekas Zoltán, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2007.01.07. 00:24
Címkék
Tomás Rosicky két csodálatos, valamint Thierry Henry remekbe szabott góljával 3–1-re nyert az Arsenal a Liverpool otthonában az FA-kupa 3. fordulójának slágermérkőzésén, így a címvédő hazai együttes kiesett a szövetségi kupából. A két együttes kedden ismét összecsap, csakhogy azon a meccsen a Ligakupa elődöntőjébe jutás lesz a tét.
Tomás Rosicky (középen) öröme határtalan, ô volt csapata nyerôembere ? a cseh középpályás kétszer is betalált a címvédô Liverpool kapujába
Tomás Rosicky (középen) öröme határtalan, ô volt csapata nyerôembere ? a cseh középpályás kétszer is betalált a címvédô Liverpool kapujába
Tomás Rosicky (középen) öröme határtalan, ô volt csapata nyerôembere ? a cseh középpályás kétszer is betalált a címvédô Liverpool kapujába
Tomás Rosicky (középen) öröme határtalan, ô volt csapata nyerôembere ? a cseh középpályás kétszer is betalált a címvédô Liverpool kapujába
Tomás Rosicky (középen) öröme határtalan, ô volt csapata nyerôembere ? a cseh középpályás kétszer is betalált a címvédô Liverpool kapujába
Tomás Rosicky (középen) öröme határtalan, ô volt csapata nyerôembere ? a cseh középpályás kétszer is betalált a címvédô Liverpool kapujába

A döntőnek is beillő mérkőzés mottója akár az is lehetett volna: kedden újra veletek, ugyanitt. Az elmúlt két év győztesei néztek farkasszemet egymással a dugig telt Anfield Roadon, abban a tudatban, hogy a vesztesnek lesz még egy esélye, ugyanis a jövő kedden újra összecsapnak a felek, mégpedig a Ligakupa negyeddöntőjében. 2005-ben az Arsenal tizenegyesekkel nyert Cardiffban a Manchester United ellen, s az a finálé nemcsak a gigászi harcról maradt emlékezetes, hanem arról is, hogy az volt a sorozat történetének első fináléja, amely büntetőrúgásokkal dőlt el. Egy évvel később, vagyis tavaly a Liverpool hódította el a díszes serleget a West Ham United kárára, hasonlóan izgalmas végjáték után, újfent büntetőkkel. A Liverpool és az Arsenal együtt összesen tizenhétszeres FA-kupaelső – az „ágyúsok” tízszer, a „vörösök” hétszer nyertek – így szombat este a legutóbbi két győztes mérkőzése nagy küzdelmet ígért, s a várakozásoktól nem is maradt el az összecsapás.

Noha a találkozó előtt mindkét menedzser azt bizonygatta, hogy rendkívül fontos csapata számára az FA-kupa, ehhez képest mindkét együttesben több, a tartaléksorból előlépett labdarúgó kapott lehetőséget. Ez persze nem befolyásolta a játék minőségét, amely angol léptékkel mérve is kiváló volt, és az iramra sem lehetett panasz. A szünetre már tudni lehetett, hogy a meccs egyik hőse minden bizonnyal Tomás Rosicky, a vendégek apró termetű középpályása lesz. A cseh játékos két gyönyörű gólt ragasztott a lengyel Jerzy Dudek hálójába, megszerezve élete első dupláját az Arsenalban. A térfélcserét követően a hazaiak holland csatára, Dirk Kuyt még szépített, de a londoniak a hatalmas nyomás ellenére is kihúzták a hátralévő időt újabb kapott gól nélkül. Sőt, a többhetes kihagyás után kedden a Charlton ellen góllal és gólpasszal visszatérő francia Thierry Henry pompás találatával bebiztosították a győzelmet. Az Arsenal így lélekben visszavágott az emlékezetes, 2001-es FA-kupa fináléért, amelyen 1–0-s vezetésről 2–1-re kikapott a Michael Owen duplájával hét perc alatt fordító „Vörösöktől”. Egy nagyszerű sorozat is megszakadt: a Liverpool huszonhét veretlenül megvívott hazai mérkőzést követően kapott ki az Anfield Roadon.

Szavazás

Ön szerint ki lesz az angol bajnok 2007-ben?

FA-KUPA, 3. FORDULÓ (a legjobb 32 közé jutásért)
Liverpool–Arsenal 1–3
Chelsea–Macclesfield (IV.) 6–1
Birmingham City (II. o.)–Newcastle 2–2
Blackpool (III.)–Aldershot (V.) 4–2
Bristol City (III.)–Coventry (II.) 3–3
Chester (IV.)–Ipswich (II.) 0–0
Crystal Palace (II.)–Swindon (IV.) 2–1
Derby County (II.)–Wrexham (IV.) 3–1
Doncaster (III.)–Bolton 0–4
Hull City (II.)–Middlesbrough 1–1
Leicester (II.)–Fulham 2–2
Nottingham Forest (III.)–Charlton 2–0
Peterborough (IV.)–Plymouth (II.) 1–1
Portsmouth–Wigan 2–1
Preston North End (II.)–Sunderland (II.) 1–0
Queens Park R. (II.)–Luton Town (II.) 2–2
Sheffield United–Swansea (III.) 0–3
Southend (II.)–Barnsley (II.) 1–1
Tamworth (V.)–Norwich (II.) 1–4
Torquay (IV.)–Southampton (II.) 0–2
Watford–Stockport (IV.) 4–1
West Bromwich (II.)–Leeds (II.) 3–1
West Ham–Brighton (III.) 3–0
Wolverhampton (II.)–Oldham (III.) 2–2

Pénteki eredmények:
Bristol Rovers (IV.)–Hereford (IV.) 1–0
Stoke (II.)–Millwall (III.) 2–0

Vasárnap, 15.00: Manchester United–Aston Villa, 16.00: Everton–Blackburn, Sheffield Wednesday (II.)–Manchester City, Cardiff City (II.)–Tottenham
A Reading–Burnley és a Barnet– Colchester találkozó a heves esőzések miatt elmaradt.
A győztesek továbbjutottak, a döntetlenre végződő mérkőzéseket fordított pályaválasztással újrajátsszák. ---- A magyar légiósok közül egyedül a Plymouth futballistája, Buzsáky Ákos lépett pályára szombaton az FA-kupában rendezett találkozókon. A Plymouth idegenben játszott 1–1-es döntetlent a Peterborough Uniteddel, így a mérkőzést megismétlik. A háromszoros válogatott középpályás kezdő volt, az utolsó percben cserélte le edzője, gyaníthatóan az időhúzás szándékával.

Fülöp Márton a kispadon ülte végig csapata, a Sunderland mérkőzését, amely a házigazda Preston 1–0-s győzelmével zárult. Vass Ádám nem volt a Stoke City keretében, csapata 2–0-ra verte meg a Millwallt.

A többiek közül hárman – Máté Péter (Reading), Gyepes Gábor, Rósa Dénes (Wolverhampton) – sérülés, Priskin Tamás (Watford) eltiltás miatt nem futballozhatott, a harmadik vonalbeli Chesterfield, Kovács János csapata már korábban elbúcsúzott a sorozattól, Király Gábor pedig vasárnap léphet (Aston Villa) pályára a Manchester United elleni meccsen (a vele készült interjút a 8. oldalon olvashatják.) ---- A Chelsea a negyedosztályú Macclesfield Townt fogadta az FA-kupa harmadik fordulójában, az 1874-ben alapított kis egyesület története legnagyobb meccsére készülhetett.

A bajnokságban a legalacsonyabb nézőszámú Macclesfield korábban akkor került reflektorfénybe, amikor Paul Ince-t nevezték ki a vezetőedzői posztra. Az egykori kiváló játékos októberben vette át a ligában addig csak botladozó gárda kispadját, és a döcögős kezdés után a csapat az előző tíz meccsen nem talált legyőzőre, ráadásul legutóbbi négy összecsapásán pontot sem vesztett, így nem meglepetés, hogy Ince teljesítményét még José Mourinho is elismerte.

„Paul Ince mindig is harcos és vezető típus volt, négy győzelem után önbizalomtól duzzadó csapat lép pályára ellenünk, és nem ijed meg, hogy a Stamford Bridge-n kell játszania”– mondta a portugál.

Paul Ince – aki magabiztosan azt is bejelentette, hogy lesz ő még korábbi klubja, az olasz Internazionale vezetőedzője – már nagyon várta a találkozót, de nyilatkozatában kitért arra is, hogy nem szeretné, ha játékosai összeroppannának a nyomás alatt.

Nos, bár mintegy ötezer vendégszurkoló „zarándokolt el” Londonba, meglepetés végül nem született. Az első félidő Frank Lampard duplájával és John Murphy góljával 2–1-es Chelsea-vezetéssel zárult, majd a folytatásban az emberelőnybe kerülő hazaiak Lampard harmadik góljával, majd Shaun Wright-Phillips, John Obi Mikel és Ricardo Carvalho találatával végül 6–1-re nyertek.

A vendégjátékosok pedig, ha sikerélmény nem is jutott nekik, minden bizonnyal öregkorukban is emlegetni fogják azt a pillanatot, amikor kifuthattak a Stamford Bridge gyepére.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik