Luis Figo Szaúd-Arábiában

F. Z., Sz. Gy.F. Z., Sz. Gy.
Vágólapra másolva!
2006.12.29. 00:24
Címkék
Hiába játszottunk tavaly döntetlent Szaúd-Arábia válogatottjával, van, amiben nem tudjuk felvenni a versenyt az arab ország futballjával. Röviden: pénzben. Ha csak az anyagiakon múlik, bárkit képesek megszerezni a közel-keleti királyság csapatai, s előszeretettel vásárolnak is szupersztárokat. Most éppen úgy tűnik, Luis Figót…
Luis Figo keveset játszott az Interben, többet kereshet Dzsiddában
Luis Figo keveset játszott az Interben, többet kereshet Dzsiddában
Luis Figo keveset játszott az Interben, többet kereshet Dzsiddában
Luis Figo keveset játszott az Interben, többet kereshet Dzsiddában
Luis Figo keveset játszott az Interben, többet kereshet Dzsiddában
Luis Figo keveset játszott az Interben, többet kereshet Dzsiddában
Könnyen lehet, hogy az Internazionale portugál középpályása januártól egy évre a szaúd-arábiai Al-Ittihad együtteséhez szerződik. Amint arról már korábbi számunkban is írtunk, több internetes honlap is arról cikkezik, hogy a milánói és a dzsiddai székhelyű klub megállapodott egymással az egykori 127-szeres válogatott – portugál csúcstartó – játékos eladásáról. A BBC cikkében Hamad el-Sanie, az Al-Ittihad csapatvezetője azt nyilatkozta, hogy a 34 éves sztár pénteken vagy szombaton írja alá szerződését, és január ötödikén érkezik Dzsiddába.

Angol források tudni vélik, hogy Figo hat (1.5 milliárd forint), az Inter pedig 4,5 millió eurót (1.12 milliárd forint) kaphat majd a váltásért cserébe. A középpályás a nyári világbajnokság után lemondta a nemzeti együttesben való szereplést, mondván, már csak klubcsapatára kíván koncentrálni. Bizonyítani viszont nem sikerült neki, mert a Bajnokok Ligájában nyolcaddöntőbe jutó olasz bajnoki éllovasnál Roberto Mancini vezetőedző leginkább csereként számított rá. Figót a szezon végéig köti szerződése a milánóiakhoz, ahová 2005 nyarán írt alá.

A 2000-es év aranylabdásának életében a portugál Sportingot a Barcelona, majd a Real Madrid és az Inter követte. Az Al-Ittihad nemcsak a szaúdi bajnokság, hanem az ázsiai kontinens meghatározó egyesülete: a hatszoros bajnok 2004-ben megnyerte az ázsiai BL-t, majd egy évvel később megvédte címét, ám az idén visszafogott teljesítményt nyújtva már a negyeddöntőben búcsúzott.

A szaúdi élvonalban a listavezető Al-Hilal mögött egy mérkőzéssel és hat ponttal lemaradva a második helyen áll jelenleg az Al-Ittihad. A klubnál a kilencvenes évek elején dolgozott Mészöly Kálmán is, s vele együtt került a csapathoz Varga Sándor, aki évekig élt Dzsiddában, s menedzserként most Luis Figo megkörnyékezésében is volt szerepe.

„Három hónapja zajlanak a tárgyalások – nyilatkozta lapunknak a magyar ügynök –, s úgy tűnik, sikerrel, bár csütörtök délben még nem tudott nekem biztosat mondani az Al-Ittihad elnöke, Manszur el-Belavi.”

Az Inter sajtóosztályának vezetője, Paolo Vigano ugyancsak azt mondta a Nemzeti Sportnak: „A tárgyalások részletei nem publikusak.”

Tényüket azonban már nem tagadja senki, s ismerve a szaúdiak vásárlóerejét, a pénzen biztosan nem múlik majd a megállapodás. „Milánói fizetésének dupláját kínálják a szaúdiak Figónak – mondta Varga Sándor –, de néhány éve például a klubvilágbajnokságon szereplő Al-Ittihad arra kért, hogy egy hétre segítsek megszerezni Andrij Sevcsenkót, Samuel Eto’ót és Ronaldinhót. Fejenként ötmillió dollárt ígértek nekik azért a néhány meccsért, és emlékszem, Seva el is gondolkodott az ajánlaton, mert a téli szabadság idején lettek volna a mecscsek, de a felesége addigra már befizetett egy üdülésre, ezért inkább a családját választotta… Más sztárok azonban megfordultak Szaúd-Arábiában, Hriszto Sztoicskov vagy Roberto Donadoni, aki egy évig játszott az Al-Ittihadban. Puskás Ferenc Héctor Riallal együtt a válogatottat irányította a hetvenes évek közepén.”

Figo távozása akár jól is jöhet az Inter magyarjának, Filkor Attilának, aki szintén a középpályán szerepel. Persze aligha ezen a klubváltáson múlik, hogy lesz-e helye a magyar fiúnak a csapatban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik