„Ha találkozunk a pályán, nem fogom vissza magam”

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2006.12.24. 01:25
Címkék
Mátyus János műtét után lábadozik. Labdarúgókról ilyen és ehhez hasonló hírek naponta jelennek meg az újságok hasábjain, a Győr 32 esztendős védője azonban hónapokra harcképtelenné vált, és a sérülést okozó játékost el sem tiltották. Az MTK elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő első mérkőzésén Bori Gábor rossz ütemű becsúszását követően Mátyus János térdszalagszakadást szenvedett.
Mátyus János (balra) ebben az idényben kapott eleget az ellenfelektôl
Mátyus János (balra) ebben az idényben kapott eleget az ellenfelektôl
Németh Ferenc
Mátyus János (balra) ebben az idényben kapott eleget az ellenfelektôl
Mátyus János (balra) ebben az idényben kapott eleget az ellenfelektôl
Mátyus János (balra) ebben az idényben kapott eleget az ellenfelektôl
Németh Ferenc
Mátyus János (balra) ebben az idényben kapott eleget az ellenfelektôl

– Hogy van az operált térde?
– Még nem tökéletes, de rendszeresen járok gyógytornára – mondta Mátyus János. – Az orvosok szerint február elején elkezdhetem az edzéseket, majd márciusban már pályára is léphetek.

– Győrött vagy a Ferencvárosban?
– Szerződésem van a győriekkel, és nem is akarok elmenni a klubtól.

– Elterjedtek információk, melyek szerint szívesen visszatérne korábbi csapatához.
– Én is hallottam ezeket a híreszteléseket, de jót nevetek rajtuk. Győrben a vezetők megengedték, hogy a futball mellett tanuljak. Nem hinném, hogy más klubnál jó szemmel néznék, ha nem mennék edzésre. Itt igen, persze nem szeretnék visszaélni a bizalommal.

– Ha már a tanulást említette, mi jut eszébe az ugróízületi ficammal járó komplett felső szárkapocscsonttörésről és belbokaszakadásról?
– Nem az orvosi egyetemen tanulok, de súlyos diagnózisról beszél, és már sejtem is, mire céloz. Nyolc éve történt az eset, de sohasem felejtem el. A Fradiban első mérkőzésemet játszottam a Honvéd ellen, de az emberek nem emiatt jegyezték meg a novemberi bajnokit. Egy rossz ütemű becsúszás után eltörtem Csertői Aurél bokáját. Több ezer ilyen szerelési kísérletem volt a pályafutásom során, és sem előtte, sem azóta nem okoztam súlyos sérülést senkinek. Nem győzöm hangsúlyozni: baleset történt, és cseppnyi szándékosság sem volt a mozdulatomban. Ennyi év távlatából is bánt a dolog, hiszen jó barátok voltunk.

– Az eset óta már nincsenek jóban?
– Ellenfelek vagyunk, nem ellenségek. Egyébként a mérkőzés után egyből a kórházba mentem, ahol elnézést kértem Auréltól, illetve később is többször érdeklődtem az állapotáról.

– Most visszakapta az élettől, amit tett?
– Szó sincs erről, hiszen nem azonos kategória a két eset. Aki valaha futballozott, tudja, hogy Bori Gábor a legalattomosabb módon szabálytalankodott. Szándékosan senki sem akar sérülést okozni, de biztos vagyok benne, hogy ő kivételesen igen. Ha anynyira kemény gyerek, odatartja a lábfejét a labda elé, és akinek erősebb a lába, az nyer. A legbántóbb, hogy még csak elnézést sem kért tettéért.

– Az öltözőfolyosón nem irodalmi stílusban beszélt vele.
– Bori Gábor fiatal kora ellenére nemcsak durván, hanem illetlenül is viselkedett. Még a földön feküdtem, amikor odajött hozzám, hogy ne szimuláljak. Ezt a mondatot az öltözőfolyosón is megismételte, s persze én sem fojtottam vissza az indulatomat. Belső térdszalagszakadással és porcleválással elég nehéz színészkedni.

– Csertői Aurél megbocsátott, amikor elnézést kért. Ön miért nem fogadja ezt el Bori Gábortól?
– Azért, mert erre nem került sor. Az újságban megjelent, hogy Bori Gábor sajnálja az esetet, de engem se telefonon, se személyesen nem keresett meg.

– Ellenben klubja mindent megtett, hogy megvédje önt.
– A vezetők a Magyar Labdarúgó-szövetségnél hivatalból feljelentést tettek Bori Gábor ellen. Felháborító, hogy meg sem hallgattak, magyarul lesöpörték az asztalról az ügyet. Engem korábban súlyos sérülés okozásáért négy hónapra eltiltottak, még a válogatottban sem szerepelhettem. A média jóvoltából én voltam a legdurvább labdarúgó, ellenben most mintha mindenki elsiklott volna a szabálytalanság fölött. Attól nem gyógyulok meg gyorsabban, ha Borit eltiltják, de a szövetség egyenlő mércével mérhetne .

– A tavasszal a Győr játszik még az MTK-val, amelyen találkozhatnak is. Várja már a mérkőzést?
– Nehogy bárki is azt képzelje rólam, hogy alattomos futballista vagyok. Elmondtam már, hogy szándékosan sohasem okoztam sérülést senkinek. Ezután sem lépek úgy pályára, hogy törlesszek Bori Gábornak. De az biztos, ha találkozunk a pályán, nem fogom vissza magam.

– Ez eléggé fenyegetően hangzott.
– Nem fenyegetek senkit. Aki ismer, tudja, hogy a pályán mindent megteszek a csapatomért. ---- M ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik