Érembe került a németlecke

Simon József és MeGgyesi Bálint (fotó) jelenti StockholmbólSimon József és MeGgyesi Bálint (fotó) jelenti Stockholmból
Vágólapra másolva!
2006.12.18. 01:04
Címkék
A legutóbbi vb-n és Eb-n is bronzérmet szerző magyar női válogatott Svédországban ötödik lett a kontinensviadalon, azaz csak minimális célját érte el. Kvalifikálta magát a 2007-es vb-re és a 2008-as Eb-re, ám nagy álma, az olimpiai repülőjegy megszerzése nem sikerült.
Ahogyan az egész magyar csapat, Vérten Orsolya is küzdött, harcolt, de ez kevés volt az éremszerzéshez
Ahogyan az egész magyar csapat, Vérten Orsolya is küzdött, harcolt, de ez kevés volt az éremszerzéshez
Ahogyan az egész magyar csapat, Vérten Orsolya is küzdött, harcolt, de ez kevés volt az éremszerzéshez
Ahogyan az egész magyar csapat, Vérten Orsolya is küzdött, harcolt, de ez kevés volt az éremszerzéshez
Ahogyan az egész magyar csapat, Vérten Orsolya is küzdött, harcolt, de ez kevés volt az éremszerzéshez
Ahogyan az egész magyar csapat, Vérten Orsolya is küzdött, harcolt, de ez kevés volt az éremszerzéshez

A svédországi női Európa-bajnokság vasárnap az éremcsatákkal zárult, ám ezeken a magyar válogatott már nem volt érdekelt. Stockholmban az ötödik helyért szombaton csatázott és nyert a házigazdák legjobbjai ellen Magyarország, amely kellemetlen meglepetést okozott a tornán, hiszen éremesélyesként érkezett, de még az elődöntőről is lemaradt.

Az év legjelentősebb női tornáján a magyar válogatott szerény tudású vetélytársakkal akadt össze a csoportjában, amelyből egy csapat sem jutott a legjobb négy közé. Németh András együttese az A-csoportban, Skövdében a megöregedett osztrákok, a csak fellángolásokra képes macedónok és a megfiatalított szerbek ellen gyakorlatilag folytathatta a tatai edzőtáborban elkezdett gyakorlást a sokkal nehezebb feladatokra.
Az Eb számunkra valójában a középdöntőben kezdődött.

A torna második felvonásában a technikailag magasan képzett, atlétikus németek ellen kellett volna leginkább kivágniuk a rezet a magyaroknak, ám éppen ezen a találkozón betlizett egyszerre a csapat szinte minden tagja, és Németh András cseréi, taktikai váltásai sem hozták meg a várt eredményt. A drámaian gyenge kezdés után képtelen volt összeszedni magát a magyar válogatott, amelynek több tagja betegséggel, sérüléssel bajlódott ugyan, ám a keret zöme egészségesen és még csak nem is túlhajszoltan léphetett pályára a németek ellen.

Sem a magyar védelem, sem a támadósor nem volt képes a megbeszélt taktika megvalósítására. Az egyéni teljesítmények minden poszton gyengék voltak, és a hibák kínálták a helyzeteket a sokkal motiváltabb, nagyobb szívvel és tudatosabban kézilabdázó németeknek, akik a magyarok taktikai váltásaira is azonnal tudtak válaszolni. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a magyar keret két oszlopa, Pálinger Katalin és Görbicz Anita egyszerre gyengélkedett, mégpedig a szó egészségügyi és sportos értelmében is. Pálinger krónikus hőemelkedéssel, rossz közérzettel járó megfázása a torna végéig nem javult, ezért csoda volt, hogy a kapus a lengyelek, a norvégok és a svédek ellen vállalta a játékot.

Mehlmann az All Starban

Az Európa-bajnokság All Star-csapatába beválasztották Mehlmann Ibolyát. Az Eb-válogatott: Inna Szuszlina (orosz, kapus) – Annika Wiel Freden (svéd, jobbszélső), Mehlmann Ibolya (jobbátlövő), Ljudmila Bodnyeva (orosz, beállós), Gro Hammerseng (norvég, irányító), Nadine Krause (német, balátlövő), Mette Kari Johansen (norvég, balszélső)
Veseköve folyamatosan görcsös fájdalmakat okozott a világ legjobbjának, Görbicznek, kínjait szükség esetén injekciókkal tudta enyhíteni dr. Pavlik Attila csapatorvos. Igaz, a győri játékos erről nem szívesen beszélt, s váltig hangoztatta: „Nem kell velem foglalkozni, jól vagyok, csak a meccsekre összpontosítok, a lehető legjobb teljesítményre törekszem.” Becsületére legyen mondva, tényleg igyekezett bizonyítani kivételes klasszisát, de betegsége néha befolyásolta a játékát. Tóth Tímea is sokat fújta az orrát, emésztési panaszai is voltak, a norvégok ellen kézsérülést szenvedett, és csak részben gyógyult meg a helyosztóig.

Németh András szövetségi kapitány rettentően le volt törve a németek elleni meccs után, amelyet edzői pályafutása egyik legrosszabb mérkőzésének nevezett. Szerinte együttese sok gonddal (sérülés, betegség, kevés közös edzés) küzdött mind a felkészülés, mind az Eb idején, és a problémák a németek elleni összecsapáson összeadódtak.

„A legrosszabbkor játszottunk a legrosszabbul” – összegezte a németek elleni meccset a mester, aki tökéletesen átérezte, csapata milyen drágán fizetett a kisiklásért.

Ezután már maga a kapitány is azt hangoztatta, hogy a mieinknek reálisan arra maradt esélyük, hogy az eléjük kitűzött minimális célt elérjék, az ötödik helyért mérkőzzenek. A lengyeleket ugyan simán legázolták, ám Norvégiával szemben fikarcnyi esélyük sem volt, de legalább becsülettel harcoltak, és elkerülték a nagy különbségű fiaskót.

Így érkezett el a korábban éremről – sőt aranyról, s ezzel együtt Pekingről – álmodó csapat a helyosztókra. A vb-, valamint Eb-kvalifikációt érő ötödik helyért a svédekkel találkozott, s ezen a mérkőzésen is ráijesztett híveire. Roppant gyengén kezdett, ám a folytatásban leiskolázta az elfáradó ellenfelet, s végre valódi tudása szerint játszott.

Legközelebb a jövő decemberi vb-n szerepel újra tétmérkőzésen a magyar válogatott.
A magyarok teljesítménye számokban
NÉVMÉRK.GÓLLÖVÉSSZÁZALÉKBÜNTETŐKIÁLLÍTÁS
FERLING Bernadett71427521
VÉRTEN Orsolya71625643
MEHLMANN Ibolya737715213/142
KIRSNER Erika72126811
BORBÁS Rita489893
BORBÉLY Zsanett32367
HORNYÁK Ágnes7510503
GÖRBICZ Anita731605218/22
KOVACSICZ Mónika31324541
SITI Eszter71324544
TÓTH Tímea72648542
SZAMORÁNSKY Piroska72026773
SZŰCS Gabriella71321624
BALOGH Beatrix4152560
CSAPAT ÖSSZESEN72343995831/3627
Kapusok
NÉVMÉRK. VÉDÉS LÖVÉS SZÁZALÉK
HERR Orsolya7 226832
PÁLINGER Katalin79923941
ÖSSZESEN712130739
---- – Mi valósult meg a terveiből, mivel volt elégedett?
– Kiderült Svédországban, hogy a közvetlen élvonal mögött következő csapatoknál egyértelműen jobbak vagyunk. Ezt az eredményeink jól tükrözik. Amikor nyertünk, mindig nagy fölényben játszottunk.

– Mit nem sikerült megvalósítania önnek és csapatának?
– Egész évben keveset edzhetett együtt a teljes keret, mert mindig akadt hiányzó, vagy betegség és sérülés, netán családi ok jött közbe. Emiatt aztán minden igyekezetünk ellenére sem formálódhatott a kívánt mértékben a csapatjátékunk.

– Elmondaná, mi volt a legfőbb gondja?
– Egyet nem tudok kiemelni. Törekedtem univerzális, védekezni és támadni is tudó játékosokkal feltölteni a keretet, mert taktikai gondjaink zöme a sok cseréből fakadt. Ez a tervem részben sikerült. A másik, hogy a nemzetközi elit átalakul, gyorsan fejlődik. A norvégok és az oroszok feltűnően elléptek tőlünk és a mezőnytől, s a franciák, valamint a németek csatlakoztak hozzájuk. Nekünk nem sikerült lépést tartanunk velük. Ehhez a keret felkészülésére szánt kevéske edzésidőt sokkal intenzívebben kellett volna, illetve kellene a jövőben kihasználni. A mélypontra a németek ellen süllyedtünk, mert nem akadt játékosom, aki elfogadhatóan kézilabdázott volna, és tízgólos német vezetésnél én sem találtam a kiutat, egyszerűen lebénított a csapat rettentő gyengélkedése. Edzői pályafutásom során klubcsapataimban legfeljebb egyszer-kétszer volt hasonló kudarcban részem.

– Van már elképzelése a keret további sorsáról?
– Nincs. A történteknek le kell ülepedniük, s csak azt követően, néhány hét múlva lesz értelme beszélni, s közösen gondolkodni a csapat jövőjéről.

Németh András, a női válogatott vezetőedzője ---- Az Eb befejeztével elkészítettük az NS bizonyítványát a magya- rokról (a játékosokat posztonként 1-től 10-ig osztályoztuk).
PÁLINGER KATALIN (9): betegsége ellenére is kiemelkedett társai közül, csak a németek ellen nem tudott segíteni a csapatnak
HERR ORSOLYA (–): keveset szerepelt, nem értékelhető
BALOGH BEAtrix (7): jobban szerepelt, mint a tavalyi vb-n, a torna hajrájában kiemelkedőt nyújtott
KOVACSICZ MÓNIKA (3): önbizalomhiánnyal küzdött, s ezt a kapitány sem tudta orvosolni
MEHLMANN IBOLYA (6): jól felkészült, és többre lett volna képes, de kiemelkedő megmozdulásai mellett visszafogottabb szakaszok is akadtak a teljesítményében.
HORNYÁK ÁGNES (5): amit reméltek tőle, azt teljesítette védekezésben és támadásban
SZAMORÁNSKY PIROSKA (6): védekezésben kevesebbet nyújtott, támadásban kellemes meglepetést szerzett
BORBÁS RITA (4): támadásban megfelelt, védekezése – alkata miatt – kevésbé hatékony
BORBÉLY ZSANETT (–): keveset szerepelt, nem értékelhető
GÖRBICZ ANITA (6): többet vártunk tőle, de folyamatosan betegeskedett, ezért csak ritkán játszott igazi tudásának megfelelően
SITI ESZTER (6): többet szerepelt, mint a tavalyi vb-n, de többet is hibázott, a végén elfáradt
TÓTH TÍMEA (6): látszott, hogy kimaradt a nyári alapozásból, a végére elfogyott az ereje
FERLING BERNADETT (7): fontos volt a játéka, de klubjában alig védekezik, ami itt is visszaköszönt
SZŰCS GABRIELLA (7): sokat fejlődött, a védekezése kellemes meglepetés volt
VÉRTEN ORSOLYA (5): csak két mérkőzésen játszott valódi tudásának megfelelő színvonalon
KIRSNER ERIKA (6): a torna hajrájáig remekül megállta a helyét, ekkor visszafogottabbá vált, bár erőnléti gondja nem lehetett
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik