A nagy lehetőség kapujában

B. A., S. J.B. A., S. J.
Vágólapra másolva!
2006.12.03. 00:47
Címkék
Svédország több városában december 7-én rajtol a 7. női Európa-bajnokság. A vb- és Eb-bronzérmes magyar válogatott Németh András szövetségi kapitány irányításával készült fel a seregszemlére, és szeretne a hagyományainak megfelelően, vagyis sikeresen szerepelni a 16 csapatos viadalon. Sorozatunkban szerepkörönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Szamoránsky Piroska (18) az utóbbi idôben támadásban is felhívta magára a figyelmet
Szamoránsky Piroska (18) az utóbbi idôben támadásban is felhívta magára a figyelmet
Farkas József
Szamoránsky Piroska (18) az utóbbi idôben támadásban is felhívta magára a figyelmet
Szamoránsky Piroska (18) az utóbbi idôben támadásban is felhívta magára a figyelmet
Szamoránsky Piroska (18) az utóbbi idôben támadásban is felhívta magára a figyelmet
Farkas József
Szamoránsky Piroska (18) az utóbbi idôben támadásban is felhívta magára a figyelmet

Szamoránsky Piroska

Született: 1986. július 9., Győr
Magassága/testsúlya: 171 cm/71 kg
Posztja: beálló
Klubjai: Győri Graboplast ETO KC, Budapest Bank-FTC
Nevelőedzője: Basák Zoltán, Konkoly Csaba
Edzői: Róth Kálmán, Németh András
Első válogatottsága: 2006. április 4., Kristiansand (Norvégia, 25–24)
Válogatottsága/góljai: 14/26

Legjobb eredményei: junior vb-4. (2005), EHF-kupa-győztes (2006), EHF-kupa-2. (2005), magyar bajnok, MK-győztes
A legendás győri kézilabda-iskola újabb eminens tanulóval gazdagította a magyar válogatottat. Ez akkor is igaz, ha a sportág berkeiben és a szurkolók között is mindenki tudja: Szamoránsky Piroska immár a Budapest Bank-FTC kulcsjátékosa. Az alapokat viszont – ikertestvérével, a tavaly szintén a Fradiba kerülő Anikóval együtt – Basák Zoltán és Konkoly Csaba keze alatt sajátította el Győrött.

A mindössze 20 esztendős beállós, aki főleg a szigorú és hatékony védekezés fortélyait leste el mestereitől, az utóbbi hónapokban támadásban is egyre gyakrabban bizonyította, hogy nagy kár lenne őt védőként beskatulyázni. A Fradiban a világ legjobb beállósai közé tartozó Lucia Uhrakovával osztozik a poszton, és remekül kiegészítik egymást. Szamoránsky a kaproncai Podravka elleni tavaszi EHF-kupa-döntőben kiváló játékkal járult hozzá az FTC diadalához: a népligeti találkozón két gólt lőtt, a mindent eldöntő visszavágón pedig védekezésével segítette az együttest.

Mivel Németh András szövetségi kapitány egyben a Budapest Bank-FTC trénere is, tökéletesen tisztában volt a beállós képességeivel, s alkalmasnak találta, hogy a válogatott keretben is kipróbálja. Áprilisban az Eb-aranyérmes norvégok ellen öltötte magára először a címeres mezt, és nem okozott csalódást. Azóta versenyben áll Borbás Ritával a kezdőcsapatba kerülésért, és pillanatnyilag az dönt közöttük, hogy az inkább támadásban jeleskedő dunaújvárosi beállós védekezésével kevésbé elégedettek a keret szakmai vezetői.

A két váltótárs

Borbás Rita (beállós, Dunaferr NK, 1980, 34-szeres válogatott)
Az újvárosiak fürge és fineszes beállósa még győri játékosként lett a keret tagja, majd élt a kapitány bizalmával a tavalyi szentpétervári világbajnokságon. Főleg gyorsaságát és erőszakos támadójátékát érdemes kiemelni, de nagyon igyekszik, hogy a védekezésben is megállja a helyét.

Borbély Zsanett (beállós, Kiskunhalas, 1978, 4-szeres válogatott)
A bajnoki rájátszás tavaszi mérkőzésein figyelt fel rá a kapitány, és a nyári Pannon-kupán jó játékkal mutatkozott be. Magasságát, erejét kihasználva főleg támadásban lehet hasznos, védekezése csiszolandó.
„Sokat edzettünk az elmúlt hetekben a kerettel, mert szeretnénk éremmel hazatérni Svédországból – mondta Szamoránsky Piroska. – Fantasztikus csapatunk van, amelyben a rutinosabb lányok és a tapasztalatlanabbak kitűnően kiegészítik egymást. Ez volt az én szerencsém is, mert mindenki tett azért, hogy mielőbb beilleszkedjek a csapatba. Németh Andrással mind a válogatottban, mind a klubomban jól megértjük egymást, és a lehető legjobb játékkal igyekszem meghálálni a bizalmát.”

Hozzáfűzte, azzal is tisztában van, hogy hatalmas lehetőség kapujában áll: a világ legerősebb tornáján (hiszen az Eb mezőnye sokkal sűrűbb és jóval erősebb, mint a világbajnokságé) bizonyíthatja, hogy nemzetközi szintű kézilabdázó, s remélhetőleg állja is az összehasonlítást a vetélytársak klasszis beállósaival.

„Erős, de legyőzhető ellenfelekkel találkozunk a csoportban, amelyből százszázalékos teljesítménnyel szeretnénk továbbjutni – mondta az esélyekről. – A torna végjátékában biztosan ott lesznek az oroszok, a norvégok és a dánok, de tőlünk is elvárják szurkolóink, hogy éremközelbe kerüljünk. Ha sikerülne, azt mondanám, csodás bemutatkozás volt az első világversenyemen.”

A kapitány mérlegén

Németh András: „A szurkolók és a szakemberek egyaránt tudják, az utóbbi időben az jelentette a legfőbb gondot a keretben, hogy a beállós posztra kiválasszuk a legmegfelelőbb jelölteket, illetve közülük az Európa-bajnokságra utazókat. A hiányposztot ezúttal három játékossal igyekeztünk betölteni. Valamennyien pályán hagyhatók támadásban és védekezésben is, mégis Szamoránsky nyújtotta a legmegbízhatóbb teljesítményt a bajnoki mérkőzéseken és a keret felkészülésében. Emellett a gyors játékban is lehet rá számítani. Nemrégen hívtam be őt a legjobbak közé, mégis gyorsan beilleszkedett, és nagy igyekezettel próbálta felvenni a legjobbakra jellemző pörgősebb tempót.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik