Ez a recept már bevált: egymásért kell küzdeni

B. A., S. J.B. A., S. J.
Vágólapra másolva!
2006.12.02. 00:39
Címkék
Svédország több városában december 7-én rajtol a 7. női Európa-bajnokság. A vb- és Eb-bronzérmes magyar válogatott Németh András szövetségi kapitány irányításával készül fel a seregszemlére, és szeretne hagyományainak megfelelően, vagyis sikeresen szerepelni a 16 csapatos viadalon. Sorozatunkban szerepkörönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Mehlmann Ibolya nem szeret jósolni, de jó eredményt vár a csapattól az Eb-n
Mehlmann Ibolya nem szeret jósolni, de jó eredményt vár a csapattól az Eb-n
Mehlmann Ibolya nem szeret jósolni, de jó eredményt vár a csapattól az Eb-n
Mehlmann Ibolya nem szeret jósolni, de jó eredményt vár a csapattól az Eb-n
Mehlmann Ibolya nem szeret jósolni, de jó eredményt vár a csapattól az Eb-n
Mehlmann Ibolya nem szeret jósolni, de jó eredményt vár a csapattól az Eb-n

A mi lányaink
A mi lányaink
A mi lányaink

Mehlmann Ibolya

Született: 1981. november 4., Pécs
Magassága/testsúlya: 185 cm/70 kg
Posztja: jobbátlövő
Klubjai: PEAC, Győri Graboplast ETO KC, Dunaferr NK, Aalborg DH
Nevelőedzője: Szabó Kristóf
Edzői: Róth Kálmán, Vura József, Kiss Szilárd, Christian Dalmose
Első válogatottsága: 2002. november 14., Székesfehérvár (Horvátország, 31–27)
Válogatottsága/góljai: 108/265
Legjobb eredményei: olimpiai 5. (2004), vb-2. (2003), vb-3. (2005), Eb-3. (2004), Eb-5. (2002), 3x EHF-kupa-2.(2002, 2004, 2005), junior-vb-2.(2001), magyar bajnok, MK-győztes
A dániai Aalborgban idegenlégióskodó Mehlmann Ibolya éveken át várta, hogy a válogatottban cserejátékosból kezdővé léphessen elő, vagyis pótolhassa a jobbátlövőposzton egykori újvárosi klubtársát, Radulovics Bojanát.
A kétszer is a világ legjobbjának választott klasszis, aki közben Győrbe igazolt, a 2004-es magyarországi Európa-bajnokság után elköszönt a nemzeti csapattól, ezért a tavalyi, szentpétervári vb-n már Mehlmann lehetett a magyar keret első számú és egyetlen balkezes átlövője. A nyúlánk, kiemelkedő tehetségű és roppant szorgalmas átlövő teljesítményére persze felfigyeltek a külföldi élklubok menedzserei is, és sorra kapta a jobbnál jobb szerződési ajánlatokat. Mivel szerette volna kipróbálni magát új környezetben, az Aalborg felkérésére mondott igent, s a nyáron már északon keresett friss szakmai motivációkat.

A dán bajnokságban csapata egyik vezéregyéniségévé vált, nem csoda tehát, hogy ezt várja tőle Németh András is. A szövetségi kapitány bizalmát érzi Mehlmann, aki az Eb-felkészülés hajrájában arról beszélt, hogy a tavalyi világbajnokság óta tovább formálódott, egységesedett a magyar válogatott.
„Szentpéterváron úgy értünk el kiemelkedő és többeket talán meglepő eredményt, hogy együttesünkben sok fiatal, szerény nemzetközi rutinú lánynak adott bizonyítási lehetőséget a kapitány – mondta Mehlmann Ibolya. – Remélem, hogy Svédországban hasonló mentalitással küzdünk majd egymásért, mint egy éve, vagyis mindenki segít mindenkinek. Közben pedig hol egyikünk, hol másikunk kiemelkedő egyéni teljesítménynyel járul hozzá a csapat eredményes játékához. Ez a recept már bevált, s újra sikeres lehet.”

Elteltek a kemény edzésekkel és tesztmérkőzésekkel tarkított hetek, és a jól sikerült Pannon-kupa után a felkészülés hajrájában is remek hangulatban gyakoroltak a kézilabdázók. Mehlmann Ibolya nem titkolta, hogy kissé elfáradt a társaság, ám a szakszerű relaxálás ezúttal is segített, a felkészülés hajrájában pedig maradt idő arra, hogy a spanyolok és a horvátok elleni mérkőzésen tapasztalt hibákat kijavítsák.

„Az Európa-bajnokság mezőnye sokkal sűrűbb, mint a világbajnokságé, és azonnal erős vetélytársakkal csapunk össze – tette hozzá a jobbátlövő. – Mégis meccsről meccsre, győzelemről győzelemre haladva kell felépítenünk a szereplésünket, hogy legalább olyan eredményt érhessünk el, mint a legutóbbi kontinensviadalon Budapesten, illetve a tavalyi vébén. Ehhez nekem is hozzá kell tennem a magamét, és az lenne a legjobb, ha sikerülne tartósítanom a szlovákok elleni felkészülési meccseken mutatott formámat.”

Arra a kérdésre, milyen eredményt tippel a magyar válogatottnak, azt válaszolta, már sokszor megfogadta, nem vállalkozik jóslásra, esélylatolgatásra. Ám úgy érzi, ha a csapatnak sikerül kihoznia magából a lehető legtöbbet, ismét versenyben lesz legerősebb ellenfeleivel. Az elődöntőben szerinte ott lehet a címvédő Norvégia, a legutóbbi ezüstérmes Dánia és a világelső Oroszország, ugyanakkor elképzelhető, hogy valamelyik kevésbé neves csapat meglepetéssel rukkol ki.

Szavazás

Hogyan végez az Eb-n a Németh-csapat?

---- NÉMETH ANDRÁS: „Korábbi jó tapasztalataim tovább gyarapodtak Mehlmann Ibolyáról: dán klubjában és a válogatottban egyaránt jó, mondhatni kiemelkedő teljesítményt nyújt. Úgy tűnik, ő a kivétel, akinek a formáját nem veti vissza, hanem javítja a dániai légióskodás, amitől pedig kissé óvtam. Svédországban is nagy szükségünk lesz a góljaira, hiszen – miként tavaly, a szentpétervári vébén – ismét ő lesz az egyedüli balkezes átlövőnk. A kontinensviadal előtti edzőtáborozáson kiderült, az erőnléte kifogástalan, és védekezésben is hosszabb ideig pályán hagyható. Ez Aalborgban is így van, s a válogatott is profitál belőle. Ha pihenőre lesz szüksége, és le kell cserélnem, akkor jobbkezes átlövőkkel támadunk.” ---- HORNYÁK ÁGNES (jobbátlövő, Győri Audi ETO KC, 1982, 32-szeres válogatott)

A Vácról Győrbe igazoló védekezőspecialista már a tavalyi vb-n is élvezte és meghálálta Németh András szövetségi kapitány bizalmát. Az Eb-n jobbkezesként is a jobbátlövő helyére kerül, hogy kihasználja nagyszerű játékkapcsolatát a jobbszélsőkkel. Bátran ütközik, és színesedett a lövőrepertoárja. Szükség esetén irányítóként is pályára küldhető. A beállós is számíthat pontos átadásaira.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik