„A mércét a lehető legmagasabbra teszem”

B. A., S. J.B. A., S. J.
2006.11.30. 01:02
Címkék
Svédország több városában december 7-én rajtol a 7. női Európa-bajnokság. A vb- és Eb-bronzérmes magyar válogatott Németh András szövetségi kapitány irányításával készül fel a seregszemlére, és szeretne hagyományainak megfelelően, vagyis sikeresen szerepelni a 16 csapatos viadalon. Sorozatunkban szerepkörönként mutatjuk be a magyar együttes kulcsjátékosait.
Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kapusához méltó teljesítményre készül az Eb-n
Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kapusához méltó teljesítményre készül az Eb-n
Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kapusához méltó teljesítményre készül az Eb-n
Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kapusához méltó teljesítményre készül az Eb-n
Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kapusához méltó teljesítményre készül az Eb-n
Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kapusához méltó teljesítményre készül az Eb-n
A világklasszis kapus, Pálinger Katalin immáron kilenc esztendeje a magyar nemzeti csapat egyik kulcsfigurája. Először 1997-ben öltötte magára a címeres mezt, s egy évvel később, a hollandiai Európa-bajnokságon megállapíthattuk: máris a csapat egyik vezéregyéniségévé nőtte ki magát. A győztes Eb-bronzmeccsen – Farkas Andrea sérülése után – egyedül állta a sarat, s főszerepet vállalt Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttesének sikeréből. A hazánkban 2004-ben megrendezett Eb-n, majd a tavalyi vb-n (mindkettőn bronzérmet nyert Magyarország) már csapatkapitányként dirigálta legjobbjainkat, akik egyrészt nagyon kedvelik őt, másrészt elfogadják vezetőjüknek.

Tavaly óriási változás következett Pálinger Katalin életében, hiszen idegenlégiósnak szegődött a dán FC Köbenhavnhoz. Kétéves szerződését azonban nem töltötte ki, mert családi okok és egészségi állapota miatt az idén tavasszal kérte a megállapodás felbontását. Ebből aztán némi nézeteltérés kerekedett, ám az európai szövetség igazságot tett, s a játékos szabadon igazolhatott. Ajánlatai közül a Bajnokok Ligája-döntős szlovén Krim Ljubljanáét fogadta el, s így csapattársa lett Siti Eszternek (volt FCK) és Kindl Gabriellának (volt Dunaferr NK).

Pálinger elmondta, tudja, hogy az Eb-n újra főszerep vár rá, s úgy véli, csapatunk ezúttal is éremesélyesként veszi fel a harcot vetélytársaival.

Pálinger Katalin

Született: 1978. december 6., Mosonmagyaróvár
Magassága/testsúlya: 183 cm/72 kg
Posztja: kapus
Klubjai: Győri Graboplast, Dunaferr NK, FCK Handball (dán), Krim Ljubljana (szlovén)
Nevelőedzője: Róth Kálmán
Edzői: Vura József, Bakos István, Mátéfi Eszter, Kiss Szilárd, Thomas Hyle, Robert Begus
Első válogatottsága: 1997. augusztus 22., Delnice (Románia 22–23)
Válogatottsága/góljai: 183/0
Legjobb eredményei: olimpia 2. (2000), olimpia 5. (2004), vb-2. (2003), vb-3. (2005), vb-5. (1999), vb-6. (2001), vb-9. (1997), Eb-1. (2000), 2x Eb-3. (1998, 2004), Eb-5. (2002), EHF-kupa-2. (2003), Szuperkupa-2. (2006), 3x magyar bajnok, 2x MK-győztes, az Év játékosa (2003, 2004)
„Már a tavalyi világbajnokságon is bizonyítottuk, hogy nagyszerű csapattá érett a keretünk – hangoztatta Pálinger Katalin. – Svédországban nehezebb lesz kiemelkedő eredményt elérni, mert sűrűbb a mezőny, mint a vébén volt, és a felkészülésünket év közben sok betegség és sérülés akadályozta.”

A kapus azzal is tisztában volt, hogy tőle mindenki kiugróan jó teljesítményt vár, de hozzátette: „Saját magamnak a mércét a lehető legmagasabbra teszem. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen elégedett csak akkor leszek, ha aranyéremmel térünk haza Stockholmból. Remélem, újra sokat tudok segíteni a csapatnak, amely megtisztelt azzal, hogy kapitányává választott.”

A vetélytársak közül a világbajnok oroszokat tartja a legveszélyesebbnek és legerősebbnek Pálinger, aki a négy közé várja még a norvégokat és a dánokat.
„A svédek otthon biztosan kitesznek magukért, és kisebb meglepetéseket is szerezhetnek szurkolóiknak” – mondta a kapus, aki a csoportellenfeleinket (Ausztria, Macedónia, Szerbia-Montenegro) sem becsülte le, s kiemelte, a szerbek a vb-ezüstérmes románokat búcsúztatták az Eb-selejtezőben. ---- „Aki már látta őt legjobb formájában védeni, annak nem is kell külön megmagyarázni, miért éppen Pálinger Katalin együttesünk első számú kapusa. A női kézilabda szakértői a világon mindenütt elismerik, hogy posztján a klasszisok közé sorolandó. Immár hosszú esztendők óta bizonyítja a válogatottban (csapatkapitányként) és klubcsapataiban is, hogy vezéregyéniség, akitől – miután a klubváltás okozta gondjai megoldódtak – az Európa-bajnokságon is sokat várok. Sikesen szeretnénk szerepelni Svédországban, és ehhez elengedhetetlenek a kapusbravúrok. Pálinger igazi profi, mindent tud a sportágról, karrierje felfelé ível.” ---- HERR ORSOLYA (kapus, Győri Audi ETO KC, 1984, 11-szeres válogatott)

A legendás győri kézilabda-iskola egyik legjobb „végzőse” a roppant szerény, rendkívül szorgalmas és a sportág sikeres műveléséhez minden adottsággal megáldott kapus. Róth Kálmán edző keze alatt gyorsan fejlődött, és immár klubjában, valamint a válogatottban is neves győri elődei (Pálinger Katalin, Sirina Irina) nyomdokain jár.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik