„Nekem kell vállalnom a felelősség egy részét”

Szöllősi György jelenti MáltárólSzöllősi György jelenti Máltáról
Vágólapra másolva!
2006.10.13. 00:28
Címkék
Történetének legmegalázóbb vereségét szenvedte el szerda este Máltán a magyar labdarúgó-válogatott. A szövetségi kapitány, Bozsik Péter, aki még a meccs éjszakáján nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, nem hárítja át a felelősséget sem a játékosokra, sem a vezetőkre, de maga sem tudja a kudarc okát, és nem gondolkodik a lemondáson.
– Miért nem készültünk fel Málta ellen? A látottak alapján biztosra vettük, hogy senki sem nézte meg az ellenfelet korábban. Miért nem térképezték fel a máltaiakat?
– Ezt a vádat visszautasítom – mondta Bozsik Péter. – Kérésemre Zoran Kuntics megnézte a máltaiakat Bosznia-Hercegovina ellen, Nagy Tamás pedig a Törökország–Málta mérkőzésen ült ott a lelátón.

– Mi megkérdeztük az edzőket, és ők azt mondták, az ő személyre szabott feladatuk a bosnyákok, illetve a törökök játékának elemzése volt, Máltára nem kellett figyelniük…
– Nézze, pontosan tudtuk, hogy Michael Mifsud mire képes, hogy ő az egyetlen, európai szinten jónak mondható futballistája a máltaiaknak. Arra gondoltunk, hogy a labda többnyire nálunk lesz, helyzeteket dolgozunk ki, s ha egy-egy kontránál meg is lép az ellenfél csatára, ez még önmagában nem baj, mert mi rúgjuk a gólokat. S a meccs így is indult. Mi irányítottunk, gyors összjátékkal folyamatosan mögéjük kerültünk, főként a bal oldalon, amíg Leandro meg nem sérült.

– Talán ha megszervezték volna Michael Mifsud semlegesítését.
– Akkor is nyernünk kellett volna a saját játékunkat játszva, ha a máltai csatár egyedül két-három gólt lő, mert nekünk meg vagy négyet kellett volna rúgnunk, ha azt nyújtjuk, amit tudunk. Tudom, hogy ilyen ellenféllel szemben nem mentség, de azért azt is tudni kell, hogy a védelmünk ilyen összeállításban még nem játszott, sérülések miatt némiképpen fel kellett forgatni a csapatot.

Ahogy mindig minden kudarcot, Bozsik Péter ezt a vereséget is megmagyarázza?
Ahogy mindig minden kudarcot, Bozsik Péter ezt a vereséget is megmagyarázza?
Meggyesi Bálint
Ahogy mindig minden kudarcot, Bozsik Péter ezt a vereséget is megmagyarázza?
– A magyar válogatott történetének legkritikusabb perceiben, amikor Máltán vesztésre állunk, újoncot avatott... Ez szakmai melléfogás, nem?
– Nem tulajdonítok akkora jelentőséget annak, hogy Czvitkovics Péter történetesen újoncként állt be. Azért küldtem pályára, mert úgy véltem, hogy hasznára lehet a támadójátékunknak, megtarthatja a labdát, lehetnek váratlan, jó húzásai, és az a véleményem, hogy nem is okozott csalódást, sőt kis híján gólt szerzett, amint beállt.

– Én viszont túlzásnak éreztem egy újonctól várni a megoldást, amikor a sokkal rutinosabb játékosokban sem lehetett érezni egy percig sem, hogy lesz itt valaki, aki a hátára veszi a csapatot, és kibrusztolja a győzelmet. Végig úgy tűnt, hogy amíg a máltaiak lelkesek és motiváltak, nálunk hiányzik a győzelemhez szükséges mentális erő.
– Ezzel sajnos nem tudok vitatkozni.

– De vitatkozzon! Miért hiányzott?
– Ebben a pillanatban nem tudom megmondani. Van erről elképzelésem, ám azt inkább megtartom magamnak, mert nem akarok senkit sem első indulatból megbántani. Mindenesetre tény, hogy mentálisan csődöt mondtunk.

– Ez az ön felelőssége is.
– Bizonyára így van. De higgye el, munkatársaimmal mindent megtettünk azért, hogy levegyük a terhet a játékosokról, és megfelelő lelkiállapotba hozzuk őket. Sajnos már Málta ellen is nyomasztja őket a tét.

Szavazás

Menjen vagy maradjon Bozsik Péter?

– Szembetűnő volt, hogy olyan játékosok, akiktől elvárható lenne Málta ellen akár az is, hogy egyedül végigvigyék a labdát a pályán, képtelenek voltak lendületet adni a csapatnak. Gera Zoltánra, Huszti Szabolcsra, Dárdai Pálra gondolok.
– Az egész csapat szerepelt le, nem lenne szerencsés bűnbakokat keresni. Dárdai szerepéről pedig azért el kell mondani, hogy a kiállítás után neki a védekezés volt az elsődleges feladata, így nehezen tudott volna még többet előretörni. Talán valóban vannak olyan játékosaink, akik akár egyedül is megnyerhették volna a meccset, de mindenkinek gyenge napja volt.

– Mit válaszol arra a felvetésre, hogy egy Szabics Imre szintű csatárnak azért illene néhány emlékezetes megmozdulást produkálnia Málta ellen? Úgy tűnik, nincs formában…
– Kihagyott jó pár hetet, de ez akkor is igaz volt, amikor gólt lőtt Új-Zélandnak. Nem rajta kell elverni a port, hiszen egészen máshogy tudott volna játszani, ha a terveinknek megfelelően beszorítjuk a máltaiakat, ott vagyunk állandóan a kapujuk előtt, s a kétcsatáros elképzeléseinknek megfelelően nyomás alatt tartjuk őket. Nem ez történt, így Szabics Imre is szenvedett.

– Nem tartja elképzelhetőnek, hogy törvényszerű volt a vereség, ha azt nézzük, hogy a hazai kapitány módszerei a legprofibbak, míg a mi csapatunk például edzeni sem tudott a meccs előestéjén, mert menetrendszerinti járattal érkezett este, turistaként?
– Tény, hogy az eredmény miatt most felértékelődik ez a téma, de szó sincs róla, hogy ezen múlott volna. Nem szerencsés, hogy nem volt különgépünk, de véletlenül sem szeretném azt érzékeltetni, hogy emiatt szenvedtünk vereséget, mert ez butaság lenne.

– Megvédi az összes játékosát és a vezetőket is, ám ezzel csak még inkább a saját nevét hozza összefüggésbe a magyar futball legszégyenletesebb kudarcával, jóllehet a Bozsik név eleddig a siker védjegye volt a labdarúgásunkban.
– Igen, biztos, hogy a felelősség egy részét nekem kell vállalnom, de elég széles a vállam ahhoz, hogy viseljem ezt a terhet, a szövetségi kapitányi pozícióhoz ez hozzátartozik. És ebben a helyzetben ennek a meccsnek a hibáit nekem kell elmagyaráznom, még akkor is, ha egy mélyebb elemzés végén megint csak odajutnánk, hogy Magyarországon az államnak ötven éve nincs semmilyen koncepciója a legnépszerűbb sportággal, s ennek megfelelően pénzt sem áldoz rá. Ennek a vége pedig nem lehet más, mint a behozhatatlan lemaradás a világtól…

NS-vélemény: Háttal a lovon

Labdarúgásunk egyre nagyobb lánggal ég – nem csoda, állandóan olajat öntenek a tűzre. Most éppen Bozsik kapitány nyilatkozza azt a máltai zavarodottság kapcsán, hogy: „…ebben a helyzetben ezért a meccsért nekem kell vállalnom a felelősséget (ez igaz…), még akkor is, ha egy mélyebb elemzés végén megint csak oda jutnánk, hogy Magyarországon az államnak ötven éve nincs semmilyen koncepciója a legnépszerűbb sportággal, s ennek megfelelően pénzt sem áldoz rá…”

Tisztelt kapitány úr! Hozzáállása hű tükre az amúgy valóban ötven éve egyre csak gyengülő, harminc éve rothadó labdarúgásunknak! Az állami vezetésben ugyanis nem ülnek labdarúgó-szakemberek. A koncepciót nem nekik kell legyártaniuk, hanem a magyar labdarúgás önök által csak „A SZAKMÁNAK” titulált elöljáróinak. Ha ötven év után valamelyik labdarúgó-vezérkar végre kiizzad magából ilyet, még az is megeshet, hogy az állam fantáziát lát benne, és megvalósítja.

Kapitány úr! Kérem, vigyázzon, mert vágtat a ló a szakadék felé, maga, meg a labdarúgásunkban dolgozók harminc éve biztosan háttal ülnek rajta!

Kálnoki Kis Attila
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik